Aktualu. Lietuvos kino kūrėjai – už „kultūrinės išimties“ išsaugojimą (nuoroda į "L'ARP" peticiją ir kur galima ją pasirašyti)

"Nominum" inf.
2013 balandžio 25 d.

Europos audiovizualinio sektoriaus atstovai, reaguodami į artėjančias Europos Sąjungos (ES) ir JAV derybas dėl transatlantinio laisvosios prekybos susitarimo, išreiškė susirūpinimą dėl kultūrinės išimties išsaugojimo. Pasaulyje garsi asociacija „L'ARP” inicijuoja judėjimą, kurio metu kviečia pasirašyti peticiją, užtikrinančią, kad audiovizualinio meno sektorius nebūtų įtrauktas į minėtas derybas, o audiovizualinė produkcija nebūtų vertinami pagal tokius pat kriterijus, kaip ie kitos prekės.

Peticiją jau pasirašė apie 2000 režisierių, scenaristų, aktorių bei kitų kino industrijos profesionalų iš Europos bei kitų žemynų. Tarp pirmųjų pasirašiusių peticiją - ir Lietuvos kūrėjai.

„Europai kultūra, o tuo pačiu ir kinas, visada buvo ir yra daugiau, nei tik verslas. Atsisakyti šių pozicijų, reiškia ne tik atsisakyti visko, kas buvo nuveikta per paskutiniuosius dvidešimt metų, tai kartu reiškia atsisakyti įvairovės, kaip vertybės, nuveiktų darbų, minties, kad ir rimtas menas, geras kinas gali tapti natūralia mūsų gyvenimo ir net konkurencinga  kino rinkos dalimi.  Europa turi ir gali gyventi pagal savo vertybes ir prioritetus, o ne tik pagal prekybos centrų ar multipleksų vertybių skalę“ - teigia vienas pirmųjų peticiją pasirašiusių lietuvių režisierių Arūnas Matelis.

Priėmus Bendrąjį susitarimą dėl muitų tarifų ir prekybos, tarptautinėje arenoje imtas vartoti terminas „kultūrinė išimtis“. Šis terminas reiškia, kad kultūros prekės ir paslaugos dėl sąsajos su kultūra yra laikomos ypatingo pobūdžio prekėmis ir paslaugomis, nevertinamos vien tik komerciniu aspektu ir joms netaikomos prekybos liberalizavimo nuostatos.

„L'ARP” atstovai teigia, kad audiovizualinio sektoriaus rinkos liberalizavimas keltų grėsmę Europos kultūrai, senojo žemyno audiovizualinio meno ir kino rinkos išsaugojimui bei klestėjimui.

„L'ARP” inicijuotą peticiją galima pasirašyti čia: 

           https://www.lapetition.be/en-ligne/The-cultural-exception-is-non-negotiable-12826.html 

 

Komentarai