Žinomi lietuvių kino aktoriai įsiamžino linksmuose kino fondo filmukuose

Rengėjų inf.
2017 gegužės 28 d.

Lietuvos kino fondas, sukaupęs įvairių laikų ir žanrų lietuviškus filmus, internautams pateikė nuotaikingus klipus, kuriuose netikėtomis aplinkybėmis pasirodo ekranų žvaigždės: Kęstutis Jakštas, Mindaugas Papinigis, Oneida Kunsunga-Vildžiūnienė ir Toma Vaškevičiūtė.

Kaip reaguotumėte, jei pasirinktoje erdvėje laisvą popietę sumanytumėte pasižiūrėti vieną iš kelių šimtų lietuviškų filmų, sukauptų kino fondo platformoje, o herojus iš kompiuterio, planšetės ar netgi išmaniojo telefono ekrano netikėtai išdygtų šalia jūsų?

Lietuvos kino fondo šūkis „Kur tu – ten ir kinas!“ pažodžiui buvo ištransliuotas nuotaikinguose internetiniuose filmukuose, kuriuose K. Jakštas atsiduria prie studentės stalelio kavinėje, Oneida – greta miegantį kūdikį parke supuojančios mamos, M. Papinigis – pietaujančio taksisto automobilyje, o Toma – tingiuose sekmadienio pataluose.

„Filmuotis šiame klipe buvo smagu, – tiesiog gulėjau po antklode. Vienas malonumas po sunkios repeticijos teatre!“ – juokiasi T. Vaškevičiūtė.

„O mano filmukas pačiai buvo labai artimas ir toks – apie mane, nes šiuo metu esu panirusi į motinystę. Viskas, kas apie leliukus, dabar yra mano tema, todėl manau, kad ir klipas gavosi labai šiltas“, – sako Oneida.

M. Papinigiui buvo iškelta užduotis perkelti į šiuos laikus filmo „Atsiprašau“ epizodą, kuriame aktoriai Kostas Smoriginas ir Nijolė Oželytė kalbasi apie automobilyje balutę paleidusį šunelį ir jo keistą vardą – Vienintelis.

„Norėjau susirasti tą filmą internete, pasiklausyti, kaip originaliai skamba jų dialogas. Tada supratau, kad tai ir galima padaryti tik fondo platformoje, kurią mes reklamuojame. Aš galvoju, kad yra labai gerai, kad lietuviški filmai tapo daug lengviau pasiekiami. Lietuviškas kinas yra įdomus, gražus. Ir geriau filmą žiūrėti nei apie jį kalbėti, – įsitikinęs M. Papinigis. – O tas mažas, piktas, bet širdyje geras ir gražus šuniukas, su kuriuo nusifilmavau klipe, iš pradžių ant manęs šiek tiek pyko, bet paskui prisileido ir pasidarė labai savas.“

„Jau laukiu, kada fonde atsiras šių metų filmai, kurių taip ir neteko pamatyti. Labai sveikintina ir džiugu, kad tai vyksta!“ – kalbėjo O. Kunsunga-Vildžiūnienė.  

Jai pritarė ir T. Vaškevičiūtė: „Deja, bet dažniausiai kino teatruose lietuviški filmai būna rodomi labai trumpai, todėl ir aš ne visada spėju pamatyti kolegų darbus. Taigi, labai džiaugiuosi šiuo projektu. Linkiu žiūrovams atrasti įdomių filmų ir pažvelgti į lietuvių kūrybą nauju žvilgsniu.“

Aktorius K. Jakštas pabrėžia, kad išsilavinęs žmogus, keliaujantis po pasaulį, turi žinoti, kas sukaupta jo šalies kultūriniame archyve, visose jo srityse.

„Kad pažintum savo šalį – turi domėtis jos istorija ar bent kartą ją perskaityti. Kad pažintum savo kultūrines šaknis – turi pasidomėti kultūros istorija: muzikos, šokio, dramos, prozos kūriniais. Viena iš jaunesnių kultūros sričių yra fotografija, kinas. Tai irgi mūsų kultūros istorijos dalis. Tam, kad pažintum Lietuvos kiną ir galėtum diskutuoti šia tema su savo bendraamžiais iš kitų šalių, lyginti su užsienio kūrėjų kinu, turi būtinai pasibelsti į Lietuvos kino fondo duris ir atverti sau galbūt nematytą lietuviško kino pasaulį. Tą, kurio dar nežinojai, turint galvoje ne tik šiandienį kiną, bet ir ankstesnius režisierių darbus“, – sako K. Jakštas.

Lietuvos kino fondo platforma suteikia galimybę pamatyti 345 trumpametražius ir ilgametražius vaidybinius, taip pat dokumentinius ir animacinius filmus. Fondo lobynas nuolat atnaujinamas pastarųjų metų produkcija. 

Komentarai