Dovilė Butnoriūtė iš EFM: „Namus" užpildo kūrėjų idėjos

Brigita Kulbytė
2018 vasario 21 d.

68-asis Berlyno kino festivalis įsibėgėjo. Praūžus svarbiausiam savaitgaliui, lietuvių delegacija džiaugiasi puikiais rezultatais ir nuveiktais darbais. Kaip ir kasmet, Berlynalės Europos filmų mugėje (EFM) savo stendą pristato ir Lietuva. EFM yra puiki erdvė kino industrijai, čia pristatomi naujausi nacionaliniai filmai bei projektai, ieškoma partnerių, finansavimo galimybių. Šiais metais Lietuvos stendo komandos lyderė ir pagrindinė koordinatorė yra Dovilė Butnoriūtė, Lietuvos kino centro filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja. Europos filmų mugė būtent šiais metais atvėrė virtualios realybės projektų platformą. Lietuviai, pirmieji tarp Baltijos šalių, pristato Andriaus Lekavičiaus ir Kristinos Buožytės virtualios realybės projektus „Laisvės kodas 13  ir „Angelų takais“. Mugėje įsikūrę daugiau nei 200 stendų, todėl svarbu išsiskirti ir sudominti, pritraukti potencialius bendradarbiavimui pasirengusius prodiuserius.

Dovilė sako: „Berlynalėje prasideda pirmieji metiniai susitarimai, kurie vėliau pradeda vystytis ir augti. Pagrindinis mūsų darbas yra suteikti lietuvių kūrėjams galimybę pranešti apie save, supažindinti kino bendruomenę su kino naujienomis, apsikeisti informacija ir prisistatyti tiems, kurie apie mus dar nežino. Pastarųjų interesantų šiandien vis mažiau – Lietuva egzistuoja kino žemėlapyje. Renginys sukviečia kino gamybos profesionalus iš visos Europos, viskas vyksta po vienu stogu, taigi,  turime progą vieni kitus pamatyti ir sutvirtinti kontaktus.. Po Berlyno, antrasis susitikimo taškas - Kanų festivalis. Vėl susitikę vystome pradėtus darbus. Berlynalė mums svarbus strateginis susitikimo taškas. Šis stendas, tai mažoji Lietuva, mažoji ambasada, mažieji kino namai. Mes statome sienas, o kūrėjai ir jų idėjos užpildo šiuos namus.  Džiugu, kad šimtmetį minime su virtualios realybės projektais, skirtais mūsų šaliai ir kartu atliepiame ir pačios Berlynalės strategijai.

Šimtmečio proga stende pristatomi ir jam skirti projektai, tad viskas sklandžiai apsijungia - šimtmečio paminėjimas, išskirtinis virtualios realybės projektų pristatymas ir pačios Berlynalės strategija. Vienas iš pristatomų stende projektų yra Andriaus Lekavičiaus darbas „Laisvės kodas 13“. Tai virtualios realybės patirtis, kuri žiūrovą paverčia aktyviu istorijos dalyviu ir nukelia jį į 1991-ųjų metų sausio 13-osios naktį prie televizijos bokšto Vilniuje. Žurnalisto, atsidūriusio konflikto epicentre, moraliniai ir profesiniai pasirinkimai ir yra svarbiausia tema, šį išgyvenimą varantį į priekį. Apie savo projektą pasakoja Andrius Lekavičius: „Virtualios realybės technologija yra sąlyginai nauja, patirtį joje tik kaupiame, tad iššūkių gamybos procese buvo daug – juk viską darėme pirmą kartą. Kūrėme ir mokėmės, daug ką keitėme jau projekto realiavimo metu: animacijos technologiją, nes visų pagrindinių personažų judesius įrašėme su Mocap kostiumais, nors to planuose nebuvo; keitėme ir pagrindinį žaidimo variklį- iš Unity į Unreal.

 Kaip sako Andrius, projektas prasidėjo prieš trejetą metų, kai jis ėmė aktyviai domėtis virtualios realybės technologija ir jos galimybėmis. Sausio 13-osios įvykiai buvo pirma, režisieriui į galvą šovusi tema. Andrius sako: „Pasakiau sau, kad mano pirmasis VR dokumentinis projektas privalo būti apie šią datą, nes mūsų šalis – tokia, kokia yra dabar – prasidėjo tomis akimirkomis. Tai, kas vyko tą naktį, žodžiais nenupasakojama, neaprašoma, vaizdais taip pat sunku perteikti tos nakties atmosferą. Daugelis tos nakties įvykių liudininkų lyg susitarę sako: „Reikėjo ten būti, kad suprastum“. Šis projektas suteikia tą galimybę – būti sausio 13-ąją prie TV bokšto. Būti ne žiūrovu, skaitytoju, klausytoju, o istorijos, įvykio, nakties, patirties dalyviu.“ O užsienio kolegų atsiliepimai ir įspūdžiai bei tarptautinės galimybės projekto platinimui yra tai, ko autoriai siekia Europos filmų mugėje.

Mugėje specialiai kino industrijos profesionalams skirtuose seansuose galima pamatyti du bendros gamybos filmus: „Stebuklą“ (rež. Eglė Vertelytė, lietuvių prodiuserinės kompanijos „In Script“ ir bulgarų „Geopoly Ltd“ bendra gamyba bendradarbiaujant su lenkų kompanija „Orka“) ir „Namme“ (rež. Zaza Khalvashi, lietuvių gamybos kompanija „Tremora“). Pastarojo filmo premjera įvyko Tokijo tarptautinio kino festivalio konkursinėje programoje, tai buvo pirmasis lietuvių ir gruzinų bendras kino projektas.  Abiejų šių filmų gamybą rėmė Lietuvos kino centras. Tarptautinei kino bendruomenei – festivalių vadovams ir programų sudarytojams, prodiuseriams, pardavimo agentams, platintojams, gamybos kompanijų atstovams, finansuotojams – Berlynalėje pristatoma Lietuvos kino rinka, patrauklios filmavimo sąlygos, bendradarbiavimo galimybės, pelno mokesčio lengvata kino gamybai bei naujausi lietuviški filmai. 

LKC archyvo nuotraukose: LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja D. Butnoriūtė ir vyr. specialistas E. Mardosas, Lietuvos nacionalinis stendas Europos kino mugėje, Interaktyvaus virtualios realybės dokumentinio filmo „Laisvės kodas 13“ kadras.  

Komentarai