KP premjera. Šilta, spalvinga istorija vaikams („Patrikas“)

Tomas Mitkus
2023 kovo 28 d.

„Patrikas“ (angl. „The Perfect Fit“) yra 2022-ųjų metų 2D kompiuterinės grafikos animacijos technikos trumpametražis filmas (10‘), režisuotas Meinardo Valkevičiaus bei prodiusuotas Akvilės Bliujūtės-Janušės. Filmas pasakoja apie našlaitį Patriką, ieškantį savęs ir galų gale randantį būtent jam skirtą šeimą. Svarbu paminėti, kad šis trumpametražis filmas jau buvo parodytas keliose dešimtyse kino festivalių programų užsienyje.  

„Patriko“ recenziją dera pradėti nuo animacijos išpildymo. Nors techniškai filmui naudojamas animacijos gamybos procesas turėtų būti įvardytas kaip (2D) limituota animacija, tačiau kūrėjų komanda sugebėjo taip gerai panaudoti visas šios medijos gudrybes, kad apie „limituotą“, t. y. „ribotą“ animaciją žiūrovas tiesiog nė nepagalvotų. Tai yra brandžios komandos bei režisieriaus bruožas. Animacijos sėkmė dažnai matuojama ne pagal tai, kiek turi išteklių kažką sukurti, bet kaip protingai juos naudoji. Todėl, prisipažinsiu, negalėjau sulaikyti šypsenos matydamas, kaip gudriai kiekviename kadre yra sukuriama gyvybės iliuzija. 

Taip pat noriu pagirti spalvų panaudojimą šioje animacijoje – „Patrike“ spalvos taip sėkmingai veikia, kad kiekvienas kadras sugeba iškomunikuoti ne tik laiką, erdvę ar objektų tekstūrą, bet ir sukelti saulėtos vasaros dienos ar rudens vakaro pojūtį. Taigi, šios animacijos kūrėjai tikrai gali didžiuotis gebėjimu sukurti ne tik harmoningai derantį aplinkos ir personažų dizainą, bet ir visumą, kuri suteikia žiūrovams animacinį reginį su puikia nuotaika. 

Tačiau „Patriko“ naratyvas yra ta dalis, kuriai, deja, priekaištų galima rasti. Nors tematiškai istorija yra elegantiška, paprasta ir socialine prasme svarbi, tačiau naratyvinė struktūra nėra veiksminga. Turiu omenyje labai ilgai trunkančią, tačiau labai mažai sugebančią papasakoti filmo pradžią – jei išmestume visą zoologijos sodo dalį (ar net dar truputį daugiau), filmo žiūrovas nieko nepasigestų. Taip pat užkliuvo ant klišių ribos svyruojantys naratyviniai sprendimai (vienišo protagonisto sugretinimas su gyvūnais, kurie turi tėvus; suplėšoma spalvinimo knyga), tačiau pats animacijos išpildymas sugeba sušvelninti šiuos momentus taip, kad vis tiek negali atitraukti akių nuo visų matomų spalvų ir gyvybės kadre.   

Apibendrinus, „Patrikas“ yra animacinis filmas, kurio autoriai aiškiai žino savo tikslinę auditoriją ir suvokia kaip išnaudoti visas animacijos supergalias, siekiant sukelti šiltas ir teigiamas emocijas žiūrovams. Drąsiai tai vadinu bene geriausiai išpildytu visai šeimai skirtu animaciniu trumpametražiu, sukurtu Lietuvoje pastaraisiais dešimtmečiais. 

Komentarai