Aktualu. Naujajame kino centre jau suplanuoti kino renginiai

Spaudos konferencijos "Pakeliui į naująją "Lietuvą" medžiaga
2007 balandžio 23 d.

Šiandien Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Vilniaus g. 41, Vilniuje buvo surengta spaudos konferencija „Pakeliui į naująją „Lietuvą“.

Jos metu buvo pristatyta buvusio „Lietuvos“ kino teatro vietoje planuojamo įrengti naujo kino centro koncepcija, kurios iniciatorius yra režisierius Arūnas Matelis. Šios koncepcijos pagrindu bus kuriama projekto „ Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ kino programa.

Spaudos konferencijoje dalyvavo "M2 Invest" generalinis direktorius Dalius Kaveckas, režisierius Arūnas Matelis, festivalio "Scanorama" direktorė Gražina Arlickaitė ir "Vilniaus - Europos kultūros sostinės 20009" vykdomoji direktorė Rūta Vanagaitė. Jie pristatė būsimo kino centro ir "Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009" kino programas, su konferencijos dalyviais, kovojančiais "Už Lietuvą be kabučių", diskutavo apie kino centro tikslingumą, išklausė ir bandė atremti priekaištus dėl dalyvavimo kultūrai skirtų erdvių groivime. Savo skaitytojams pateikiame oficialų pranešimą ir spaudai skirtus būsimo kino centro ir "Vilniaus - Europos kultūros sotinės 2009" bendrus projektus, kurių autoriai režisierius Arūnas Matelis ir dr. Gražina Arlickaitė. Taip pat informuojame, kad daugiau informacijos besidomintiems šiais renginiais jums gali suteikti Vaidas Bučys, ryšių su žiniasklaida projektų vadovas, "Lukrecija BBDO", tel.: (+370 5)  233 8383, mob.: (+370 620)  36 765, faks: (+370 5)  216 3037 vaidas@lukrecija.lt

Naujajame kino centre jau suplanuoti kino renginiai

 

Buvusio „Lietuvos“ kino teatro vietoje bus įkurtas nepriklausomo kino centras, kuriame jau planuojami konkretūs renginiai. Čia ketinama rengti festivalius ir konkursines programas, daug dėmesio bus skiriama dokumentiniam kinui. Šiandien Vilniuje pristatyta naujojo kino centro koncepcija. Jos vienas iniciatorių yra režisierius Arūnas Matelis. Šios koncepcijos pagrindu bus kuriama projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ kino programa.

 

Verslininkų ir kino kultūros entuziastų pastangomis buvusio kino teatro vietoje bus pratęsta gero kino tradicija. Naująjį kino centrą ketinama atidaryti 2009 metais. Jame bus demonstruojama projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ kino programa. Čia ketinama sukurti jaukią aplinką kino profesionalų ir gero kino mėgėjų susibūrimams rengti.

 

„Iki 2009 m. siekiame užbaigti naujojo kino centro statybą. Šiuo projektu ir kino menui bei jo gerbėjams svarbių programų rėmimu stengiamės prisidėti prie projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“. Džiaugiamės, kad bendradarbiaujame su šio projekto rengėjais, taip pat tarptautinį pripažinimą pelniusiu kino menininku A. Mateliu ir kino festivalio „Scanorama“ direktore G. Arlickaite. Tikimės, kad gero kino tradicija būsimajame kino centre bus tęsiama ir po 2009 m. metų“, – sakė projekto investuotojos UAB „M2 Invest“ generalinis direktorius Dalius Kaveckas. 

 

Naujojoje „Lietuvoje“ jau planuojami konkretūs kino projektai ir programos – „Kertant Europą“, „Naujasis Baltijos kinas“, „Lietuvių poetinės dokumentikos fiesta“, „Dokumentika be sienų“, „Europos kino akademija Lietuvoje“. Šie renginiai bus įtraukti į projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ kino programą.

 

„Kokybiškai programai „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ žūtbūt reikalingos naujos, modernios erdvės. Jų 2009 m. sostinėje bus labai nedaug. Todėl sveikiname „Lietuvos“ sugrįžimą nauju, šiuolaikišku pavidalu. Abiejose naujojo kino centro salėse jau galime planuoti gerą šiuolaikinio Europos kino programą“, – sakė projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vykdomoji direktorė Rūta Vanagaitė.

 

Rengiant projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ kino programą aktyviai talkina kino režisierius Arūnas Matelis ir festivalio „Scanorama“ direktorė Gražina Arlickaitė. A. Matelis džiaugiasi, kad Vilniaus centre atsiras kokybiškam kinui skirta erdvė. „Geram nepriklausomam kinui sostinėje dar trūksta erdvių. Neabejoju, kad šis centras taps alternatyva platinamiems populiariesiems filmams, niša lietuvių ir pasaulio dokumentikai. Tai bus kino edukacijos, seminarų, videotekos vieta ir gero kino mėgėjų namai“, – teigia A. Matelis.

 

Naująjį 280 vietų kino centrą įrengs architektai Algimantas Nasvytis ir Gediminas Paslaitis suprojektuotame pastate, kurio detalusis planas šiuo metu derinamas. Kino centras įsikurs atskirame 700 kv. m korpuse.

 

Tai ne pirmas nekilnojamojo turto investicijų bendrovės „M2 Invest“ projektas, kuriuo siekiama paremti kino kultūrą. Nuo 2005 metų dirbama su nekomercinio kino centru „Skalvija“. Stiprinama jo techninė bazė. Nuo 2006 m. gruodžio mėnesio bendradarbiaujama su Lietuvos kinematografininkų sąjunga, siekiant kiekvienais metais išrinkti ir apdovanoti reikšmingiausius kūrybos darbus vaidybinio, dokumentinio ir animacinio kino srityse. 2007 m. pradžioje bendradarbiauta su kino filmo „Nuodėmės užkalbėjimas“ prodiuseriais siekiant pristatyti filmą visuomenei. Šiuo metu bendrovė „M2 Invest“ Lietuvos žiūrovams padeda pristatyti pasaulinės šlovės nusipelniusį A. Matelio dokumentinį filmą „Prieš parskrendant į Žemę“.

 

Naujoji “Lietuva“-  nepriklausomo kino centras

Būsimasis kino centras – nauja gero kino demonstravimo erdvė. Tai alternatyva populiariųjų filmų platinimui, niša lietuvių ir pasaulio dokumentikai, kino klubas, kino edukacijos, seminarų, videotekos vieta bei formali ir neformali Lietuvių kino centro vieta. Naujojoje „Lietuvoje“ jau planuojamos įvairios kino programos, nemažai dėmesio skiriama dokumentinio kino demonstravimui.

 

Programa „Lietuvių  poetinės dokumentikos fiesta“

 

Lietuvių poetinės dokumentikos žanras – tai keletą kartų vienijanti kino kalba, dėmesys žmogui ir pasauliui – pasaulyje pripažįstamas kaip išskirtinis reiškinys  ir įvardinama kaip lietuvių poetinės dokumentikos mokykla, nors  jos kūrėjų nejungia  nei bendros studijos, nei darbas vienoje kino studijoje, manifestai  ar pedagogai. Dėl ko šis reiškinys ir tampa tik unikalesnis ir paslaptingesnis. 2009 m. sukanka 40 metų nuo vieno ryškiausių šio žanro filmų - R. Verbos juostos “Šimtamečių Godos” sukūrimo. Šį filmą galima laikyti poetinės kino dokumentikos manifestu.

 

Programos tikslas – nuosekliai ir išsamiai pristatyti Lietuvos žiūrovams ir Europai unikalios kinematografinės kalbos aukso fondą, savotišką lietuvių poetinės dokumentikos antologiją, kurią lydėtų diskusijos, seminarai, visomis Europos Sąjungos kalbomis sukurta šį kino žanrą reprezentuojanti interneto svetainė.

 

Programa „Dokumentika be sienų“

 

Dokumentika kaip joks kitas kino žanras ypač ryškiai dalinasi žmogiška patirtimi ir praeinančio laiko atspindžiais . Šią programą sudarytų geriausi Europos dokumentinio kino pavyzdžiai iš kiekvienos šalies. Programą lydėtų filmų autorių seminarai ir susitikimai su žiūrovais, profesionalais, studentais.

 

Programa „ Europos kino akademija Lietuvoje“

 

2009 sukanka 20 metų nuo dienos, kai 40 legendinių Europos kino menininkų ir pirmasis jos prezidentas Ingmaras Bergmanas įkūrė Europos kino akademiją  (EFA). Dabar EFA tapo prestižine Europos kino institucija,  kurios nariais yra ryškiausios  Europos kino žvaigždės . EFA renka geriausius metų filmus ir jų kūrėjus bei teikia svarbiausius Europos kino apdovanojimus  (Oskarų analogus), organizuoja seminarus ir meistriškumo dirbtuves. Jos būstinė yra Berlyne.

 

Siūloma vieną Europos kino akademijos tarybos posėdžių surengti Vilniuje. Garsūs akademijos tarybos nariai susitiktų su žiūrovais. Ta proga būtų pademonstruota unikali  EFA parengta trumpametražių filmų programa, kuri būtų ypač svarbi Lietuvių jaunosios kartos kino kūrėjams . Tokio lygio renginys Vilniuje leistų Lietuvos pusei sustiprinti savo pozicijas EFA , skatintų Europos kino ir kultūros žiniasklaidą, o tuo pačiu ir plačiąją visuomenę dar kartą sutelkti savo dėmesį į Lietuvą ir jos kinematografą.

 

Kino režisierius Arūnas Matelis

 

Kino projektas „Kertant Europą“
(rengiamas kartu su Linco kino festivaliu „Crossing Europe“)

 

Projekto vykdytojai:

VšĮ „Kino Aljansas“, Šiaurės šalių kino forumas SCANORAMA;

Įstaigos ir projekto vadovė dr. Gražina Arlickaitė (Europos Kino Akademijos narė);

El. paštas.: info@kino.lt;

 

Projekto santrauka:

Šio projekto idėja gimė viešint Lince ir aptariant bendradarbiavimo galimybes su ten vykstančiu kino festivaliu „Crossing Europe“, kuris pateikia platų Rytų ir Centrinės Europos kino spektrą. Ten ir buvo nuspręsta keistis „Crossing Europe“ ir Šiaurės šalių kino forumo „Scanorama“ rengiamomis programomis, orientuojant jas į 2009 metų Vilniaus ir Linco kaip Europos kultūros sostinių renginius. Šiuo metu šis bendradarbiavimas jau įteisintas oficialia sutartimi.

 

Kino projektas „Kertant Europą“ – tai specialioji kino programa, kuri atspindi ir išreiškia Europos vienijimosi ir jos bendrumo idėją. Europa plečiasi, į jos žemėlapį grįžta užmirštos šalys, atsiveria nauji kino kontinentai, kultūrų, tradicijų, religijų sankirta provokuoja kino siužetus, intensyvūs kultūros mainai tampa Europos šalių bendravimo būtinybe. Todėl „Kertant Europą“ siūlo žiūrovams pažinti, atrasti ir suprasti Europos įvairovę ir suvokti save kaip Europos dalį. 

 

 „Kertant Europą“ – tai programa filmų apie tai, kas iš tiesų vyksta Europoje šiandien ir dabar. Šios programos filmų siužetai atspindi įvairių Europos šalių kultūrą, mentalitetą ir tradicijas plačiame šiuolaikiniame politinių ir socialinių problemų kontekste. Programa savotiškai provokuoja kultūriškai kirsti visą Europą.

 

Vakarų ir Rytų Europos kultūrų sankirta, kuri ryškiai atsispindi Linco festivalio konkursinės programos filmuose, būtų principinė šios partnerystės linija. Savo ruožtu, Lietuva pristatytų kiną, kuris Austrijoje nėra gerai pažįstamas ir Vilniaus partneris Linco miestas taptų lietuvių kino kultūros plėtros arena. Programa aprėptų ne tik keitimąsi filmais, bet ir pasikeitimą idėjomis ir projektais, kurie būtų diskutuojami jau penktus metus Šiaurės šalių kino forumo „Scanorama“ metu vykstančiame Koprodukcijos forume. Režisieriai, pristatantys savo filmus Vilniuje, turėtų progos pažinti šį miestą kaip istorinę ir kultūrinę vietą, kurioje, be kita ko, galima kurti filmus. Taigi šis naujas projektas remtųsi jau susiklosčiusiomis ir Vilniuje, ir Lince dviejų festivalių tradicijomis, kurios atsiskleistų Europos kultūros sostinėms keliamų užduočių kontekste.

 

2007, 2008 ir 2009 metai – tai metas ne tik pažinti Europą, bet ir Europai prabilti apie save. Jau 2008 metais projektas įgautų pagreitį ir Europos kino programą Vilniuje papildytų lietuviškų filmų programa Europoje – tarptautiniame kino festivalyje „Crossing Europe“ (Lincas). Kulminaciją ši programa pasiektų 2009 metais, kur unikaliame renginyje susijungtų vadinamosios senosios Europos kino klasika ir moderni lietuvių menininkų interpretacija: Carl Theodor Dreyer nebyliojo kino šedevras „Žanos d‘Ark aistra“ („La Passion de Jeanne d‘Arc“, 1928) ir lietuvių kompozitoriaus (-ės) specialiai šiam kūriniui parašyta muzika, kurią atliktų vienas garsiausių Lietuvos orkestrų. Šis renginys turėtų vykti prestižinėje Vilniaus vietoje ir būtų išskirtinis Kultūros sostinė 2009 renginių akordas.

 

Įgyvendinimo planas:

Kino projektas „Kertant Europą“  bus realizuojamas Šiaurės šalių kino forumo Scanorama metu lapkričio 8 – 18 dienomis Vilniuje, lapkričio 16 – 22 dienomis Kaune ir 23 – 29 dienomis Klaipėdoje. „Kertant Europą“ tai – savotiškas festivalis festivalyje. Tokia praktika yra taikoma daugelyje didelių ir mažesnių tarptautinių kino festivalių, kai po vienu skėčiu rodomos skirtingos ir savarankiškos programos, orientuotos bendram tikslui. Stiprus Scanoramos užnugaris užtikrins žiūrovų bei žiniasklaidos susidomėjimą programa (tai įrodė ir pirmoji šios programos kregždė 2006 metais – "Oskarui" pristatyto rež. Sergejaus Stanojkovskio filmo „Kontaktas“ populiarumas).

 

Šiuo metu jau atrinkta didžioji dalis programos filmų 2007 metams. Atranka bus baigta Linco festivalyje (balandžio 24 – 29 d.), po kurio bu sudarytos sutartys su platintojais, tariamasi dėl kopijų terminų, rengiami dialogų lapų vertimai, elektroninių subtitrų parengimas ir kiti su programos realizavimo darbai, kurie bus baigti iki spalio 1d.

 

Filmų atranka 2008 metams bus pradėta 2007 gruodžio mėnesį ir preliminariai baigta iki 2008 metų balandžio pabaigos. Lietuvių kino programa 2008 metais Lince bus suderinta su Linco festivaliu, su kuriuo jau pasiekti principiniai susitarimai, kurie įteisinti sutartyje.

 

Išskirtinio pasirengimo reikalauja 2009 metų programa ir ypač – jos kulminacinis akordas, Carlo Theodoro Dreyerio juosta „Žanos Dark aistra“ kartu su lietuvių kompozitoriaus (-ės) muzika. Šaim renginiui reikia pradėti ruoštis jau dabar. Šiuo metu jau tariamasi su Danijos kino archyvu ir Danijos kino institutu dėl galimybės gauti originalią šio garsaus filmo kopiją. Patvirtinus biudžetą galima konkrečiai tartis dėl muzikos parašymo, orkestro, salės nuomos, techninės įrangos ir jos aptarnavimo dalykų, kurie šiame renginyje bus ypač svarbūs. Neatsitiktinai ir 2009 metų biudžetas lyginant su 2008 ar 2007 yra didžiausias.

 

Projekto partneriai:

Projekto iniciatoriai ir partneriai

Ÿ Šiaurės šalių kino forumas „Scanorama“

Organizatorius Vš.Į. „Kino aljansas“, Dr. Gražina Arlickaitė, Europos kino akademijos narė

 

Ÿ Tarptautinis kino festivalis „Crossing Europe“ (Lincas)

Direktorė Christine Dollhofer

 

Abu festivaliai yra „Alliance of Central and East European Film Festivals“ oficialūs nariai.

 

Projekto partneriai

o         „Alliance of Central and East European Film Festivals“

o         „East-West Distribution“ (Austrija)

o         UNIFRANCE Film International

o         Polish Film Institute

o         International Film festival Warsaw

o         Karlovy Vary Film Festival

o         Czech Film Centre

o         European Film Promotion

o         European Producers Club

o         Scandinavian Films

o         Baltic Films

o         Norwegian Film Institute

o         Swedish Film Institute

o         Icelandic Film Centre

o         Finish Film Foundation

o         Danish Film Institute

o         European Film Academy

o         Karališkoji Norvegijos ambasada Lietuvoje

o         Karališkoji Danijos ambasada  Lietuvoje

o         Suomijos ambasada Lietuvoje

o         Islandijos konsulatas Lietuvoje

o         UAB „Lietuvos kinas“

 

Projekto rezultatas bei jo tęstinumas:

Kino projektas „Kertant Europą“ savo prigimtimi yra tęstinis. Jį suponuoja pati kino prigimtis, lengvai perkelianti veiksmą iš vienos vietos į kitą, leidžianti aprėpti Europos kultūrų įvairovę, daug šalių, kontinentų, atskleisti daug likimų.

 

Net pati geriausia viena programa negali išsemti šios įvairovės, todėl kiekvienais metais žiūrėdami filmus mes visada atrandame dar ir dar, ir siūlome ką nors dar ir dar. Todėl projekto „Kertant Europą“ kulminacija 2009 metais nėra paties projekto pabaiga, o greičiau impulsas toliau ir giliau pažinti besikeičiančią Europą, kurios dalimi esame ir mes patys. Kiekviena nauja šio projekto programa mums suteikia naują galimybę jaustis europiečiais tarp europiečių.

 

Projekto vadovė Gražina Arlickaitė

 

Baltijos šalių režisierių konkursinė programa

Naujasis Baltijos kinas / New Baltic Films

 

Bendradarbiavimas

 

Specialioji programa „Naujasis Baltijos kinas“ grindžiama bendradarbiavimu tarp Šiaurės šalių kino forumo Scanorama, institucijos „Baltic Films“, kuris pagrindiniuose tarptautiniuose filmų festivalių mugėse pristato filmus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos bei institucijos „Scandinavian  Films“, kuris reprezentuoja penkis Skandinavijos šalių kino institutus Skandinavijoje. Specialiąją programą „Naujasis Baltijos kinas“ remia LR Kultūros ir sporto rėmimo fondas, „Nordic – Baltic Film Fund“. 

 

Motyvacija

 

Jau seniai mūsų kaimynų latvių ir estų tarptautiniuose festivaliuose „Arsenals“ (Ryga) ir „Black Nights Film festival“ (Talinas) rengiamos specialiosios Baltijos šalių režisierių filmų programos. Jų tikslas – išrinkti ir prizais įvertinti geriausius Baltijos šalyse sukurtus filmus, supažindinti kitų festivalių atrankos komisijos narius su naujausiais ir įdomiausiais Lietuvos, Latvijos ir Estijos režisierių įvairių žanrų kino darbais. Šias programas rengia ir (iš dalies) finansuoja Baltic Films, kurios nare Lietuva yra nuo pat jos įsikūrimo pradžios.

 

Taip susiklostė, kad iki šiol šios programos buvo rengiamos tik Latvijoje ir Estijoje. Todėl akivaizdu, kad Lietuva, kaip Baltic Films partnerė, privalo užpildyti šią spragą ir suteikti galimybę Lietuvoje taip pat galingai pristatyti ir mūsų pačių, ir kitų Baltijos šalių naujausios kino produkcijos programą. Tai sustiprintų nacionalinio kino pozicijas mūsuose vykstančiame kino festivalyje, skatintų didesnį norą mūsų kino meistrams dalyvauti programoje, pritrauktų ir žiūrovus, ir atvykstančius kitų festivalių atrankos komisijų narius, skatintų lietuvių kino plėtrą Europos ir pasaulio kino festivaliuose. Būtų sukurtas pirmosios prasmingos konkursinės programos precedentas Lietuvoje, kuris aktualus būtent lietuvių kinematografininkams.

 

Pagrindimas

 

Šiaurės šalių kino forumo „Scanorama“ metu keturis metus sėkmingai vykęs Šiaurės-Baltijos šalių koprodukcijos forumas, kurio lankstumas ir atvirumas jau tapo patikrinta vertybe, suteikia pagrindą rengti šią programą būtent „Scanoramos“ metu.

 

„Naujasis Baltijos kinas“ bus tarptautinio kasmet vykstančio Šiaurės šalių kino forumo „Scanorama“ dalis. Programa siūlo unikalią galimybę tarptautiniams kino platintojams, televizijos kompanijoms, festivalių vadovams ir visuomenės informavimo priemonių atstovams pamatyti naujausius ir svarbiausius Baltijos šalių režisierių filmus bei supažinti su visa Baltijos šalių kino industrija, kuri reprezentuojama vienoje vietoje. Renginyje pristatomi įvairių žanrų filmai, siekiama patekti ne tik į Šiaurės šalių rinką, bet ir už jos ribų.

 

Rengdama šią programą, „Scanorama“ ne tik sustiprintų Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimo idėjas, kurios ir buvo „Scanoramos“ pamatinis tikslas, bet ir atkreiptų kitų festivalių dėmesį į lietuvių filmus, suteiktų jų atstovams galimybę kiek galima išsamiau susipažinti su naujausiais lietuvių režisierių darbais. Ir festivalio svečiams, ir žiūrovams galima būtų parodyti ir istorines lietuvių kino retrospektyvas. 

 

Konkursinės programos reglamentas

 

Baltijos šalių režisierių programą vertintų trijų žmonių tarptautinė žiuri. Į ją kviečiami trys Šiaurės šalių atstovai.

Žiuri išrenka geriausią vaidybinį (pilnametražį) ir dokumentinį (50 min.) filmą, strategiškai numatant, kad laureatai galėtų patekti į Šiaurės šalių distribucijos tinklą. Todėl siūloma premijuoti būtent tų žanrų filmus, kurie demonstruojami minėtame distribucijos tinkle.

 

Konkursinės programos „New Baltic Films“ partneriai

 

Baltic Films, Estonian Film Foundation, Rygos nacionalinis kino centras, Scandinavian Films, Latvijos ir Estijos ambasados Lietuvoje, UAB „Lietuvos kinas“, Lietuvos kinematografininkų sąjunga.

 

Filmų atranka

 

Į konkursinę programą gali patekti visi pilnametražiai vaidybiniai (ne trumpesni kaip 60 min.) ir dokumentiniai filmai (ne trumpesni kaip 50 min.), kuriuos sukūrė lietuvių, latvių ir estų režisieriai 2005-2007 metais. Filmai gali būti dalyvavę tarptautiniuose festivaliuose. Filmai pateikiami ir atrenkami VHS arba DVD laikmena. Filmus gali siūlyti:

1. Kino profesionalai (režisieriai, prodiuseriai);

2. Institucijos (film production, film studios);

3. Baltic Films;

4. Estonian Film Fund;

5. Latvijos nacionalinis kino centras.

 

Priimami tik anglų kalba subtitruoti filmai.

Detalus konkursinės programos reglamentas ir filmų įteikimo terminai ir adresas skelbiami ne vėliau kaip 2007 m. vasario mėn. 4 d.

Filmų atranka baigiama rugsėjo mėn. 27 d.

Atrinktų konkursinės programos filmų režisieriai kviečiami atvykti į filmo pristatymą.

Žiuri komisija suformuojama iki 2007 m. spalio mėn. 10 d.

 

Dr. Gražina Arlickaitė,

Europos kino akademijos narė,

Vš.Į. „Kino aljansas“ direktorė,

Šiaurės šalių kino festivalio „Scanorama“ direktorė

Komentarai