Prieš premjerą. "Artimų šviesų" herojai leidžiasi į kelionę

lfc.lt inf.
2009 spalio 21 d.

Vakar kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įvyko išankstinė režisieriaus Igno Miškinio pilnametražio vaidybinio filmo „Artimos šviesos“ premjera. Joje filmą kviestinei publikai pristatė kūrėjai lietuviai ir vokiečiai. Po peržiūros įvyko trumpa spaudos konferencija.

 

Ignas Miškinis sakė, kad jis labai ilgai – net du metus – laukė filmo finansavimo. Per tą laiką scenarijus pakito, atsirado gal penki jo variantai. Tačiau, pradėjęs filmavimą, režisierius sugrįžo prie sumanymo pradžios nuotaikos. Pasikeitė tik siužetas.

 

„Artimos šviesos“ pasakoja apie vieną naktį, kurios metu be jokio apčiuopiamo tikslo, iš vienos benzino kolonėlės į kitą važinėja du seniai nesimatę buvę bendramoksliai. Tai - iš pirmo žvilgsnio žmogus be polėkio, be fantazijos, nelabai patrauklus draudimų vadybininkas Tadas ir penkis metus JAV praleidęs labai simpatiškas savimyla architektas Linas. Jis ir ištempia atsitiktinai sutiktą ir gyvenimo užknistą Tadą į naktinę kelionę.

 

Gana melancholiškoje kelionėje jiedu sutinka tylenę femme fatale. Tadas neišsiduoda, kad ji iš tiesų yra jo žmona Laura. Naktis ir judviejų susitikimas seno pažįstamo akivaizdoje tarsi išryškina poros santykius, priverčia Tadą ir Laurą iš naujo suvokti artumą.    

 

Filme nedaug dialogų, tarp jų yra ir sąmojingų. Puiki pagrindinių aktorių vaidyba. Daug gražiai ir nuotaikingai nufilmuoto naktinio miesto. Taiklūs epizodiniai personažai  (tarp jų ir komiškas geltonas „tiuninguotas“ auto) ir keletas naktinių situacijų.   

 

Herojai važinėja BMW markės automobiliu – pigiausiu tarp brangiausių. Anot, I. Miškinio, tai gana tipiškas dalykas - „dauguma lietuvių važinėja brangesniais, nei iš tiesų jiems leidžia jų pajamos, automobiliais“.

 

Tadą vaidina Dainius Gavenonis („Diringas“, „Perpetuum mobile“), Liną – kine debiutuojantis Jonas Antanėlis. Laurą sukūrė vokietė aktorė Julia Maria Kohler.

 

Epizodiniuose vaidmenyse pamatysime  Kirilą Glušajevą, Tomą Kizelį, Šarūną Puidoką, Donatą Vaišnorą ir kitus. Laurą įgarsino aktorė Vilma Raubaitė.

 

Spaudos konferencijoje po filmo peržiūros Dainius Gavenonis sakė, kad aktoriai filmavimo metu laiką leido kartu atskirame vagonėlyje, o vienas kitą, nežiūrint kalbos barjerų, puikiai suprato ir be žodžių. Žodžius, anot aktoriaus, kartais versdavo Jonas Antanėlis, bet dažniausiai tingėdavo arba kur nors dingdavo. „Kaip ir šiandien, - pridūrė D. Gavenonis. – Premjera, o Jonas kažkur Kambodžoje...“

 

Filmas sukurtas studijoje „Tremora“ kartu su vokiečių kompanija „Dagstar film“. Prodiuserė Ieva Norvilienė priminė, kad filmas buvo filmuotas ir Lietuvoje, ir Vokietijoje.  To reikalavo bendos gamybos su vokiečiais sąlygos, kurios savo ruožtu privertė filmo kūrėjus pasistengti, kad žiūrovui nekristų į akis, jog filmuota skirtingose šalyse. Nekrenta.

 

Režisierius I. Miškinis vengė kalbėti, ar filmo detales įkvėpė jo konkreti asmeninė patirtis. Paklaustas apie pagrindinį nakties ritualą, kurį Linas primeta Tadui – važiuojant tamsoje išjungti šviesas ir užsimerkti, vadinasi „restartintis“-, režiserius atsakė, kad jį filmui įkvėpė viskas, kas jį supa. Vaizdai, garsai, nuotaikos.

 

Anksčiau režisierius yra sakęs: “Man nebuvo svarbu rodyti miesto architektūrą – tai bus filmas apie žmones mieste. Prie gamtovaizdžio neprisiliesi, pastatą filmuoti – bergždžias užsiėmimas. O prie naktyje keliaujančio žmogaus – įdomu priartėti. Juolab, kad tokias kaip savo herojų keliones naktyje esu patyręs visai ne dėl filmui reikalingos patirties. Tai – gyvenimo dalis. Naktį lieka tai, ko nepastebi dieną. Dieną koncentruojiesi į telefoną, o naktį – telefonas dingsta. Lieki vienas su savimi. Kas buvo uždaras - atsiveria, kas nešiojo kaukę – nusiima ją”.

 

Filmas „Artimos šviesos“ jau rodytas dešimtyje tarptautinių festivalių, dar prieš nacionalinę premjerą tituluotas geriausiu metų filmu ir apdovanotas „Sidabrine gerve“. Geriausiu aktoriumi už vaidmenis filmuose „Perpetuum mobile“ (rež. V. Navasaitis) ir „Artimos šviesos“ pripažintas ir „...gervę“ šį pavasarį gavo Dainius Gavenonis.

 

Tad, kaip ne spaudai pajuokavo vienas „Artimų šviesų“ kūrėjas, artėjanti premjera yra „šventė ne mums, o jums, gerbiami žiūrovai“.

 

Po išankstinės peržiūros, kurioje savą publiką dažnai džiugina ir linksmina tiesiog pažįstami veidai, o ne vien tik personažai ir pats filmas (režisierius per spaudos konferenciją juokavo, kad komedijos nekūrė...), „Artimos šviesos“ bus pristatytas plačios publikos dėmesiui – jau nuo spalio 23 dienos filmas rodomas kino teatre „Forum Cinemas Vingis“.

 

Studijos "Tremora" archyvo nuotraukose - režisierius Ignas Miškinis (1), kadruose iš "Artimų šviesų" aktoriai Jonas Antanėlis ir Dainius Gavenonis (2).

Komentarai