„Scanoramos“ pusryčiai: kompozitorių Bronių Kutavičių „Žanos d‘Ark aistra“ įkvėpė savarankiškam kūriniui

lfc.lt inf.
2009 spalio 30 d.

„Carlo Theodoro Dreyerio filmas „Žanos d‘Ark aistra“ labai stipriai susijęs ir su Žanos d‘Ark mitu, ir kartu su stulbinančiais istoriniais faktais. Sudėtingas dalykas susieti tai muzikos pagalba.

Žiūrėdamas tą filmą supratau, kad kinematografas jau pačioje savo egzistavimo pradžioje buvo angažavęsis menui. 1928 metais filmą sukūręs C. T. Dreyeris „perspjovė“ 2009-ųjų metų kino situaciją, kuomet visiems kūrėjams tik ir rūpi pasakoti kokią nors istoriją. Filme režisierius nevaizduoja jokio ypatingo veiksmo, bet sugeba sukelti neįtikėtino paveikumo įtampą filme beveik išvien rodydamas tik aktorės Marios Falkonetti veidą.Tai tiesiog modernistinis filmas. Tai – tikrų tikriausias avangardas“, - trečiadienį susirinkusiems į „Scanoramos“ pusryčius su žurnalistais apie kino istoriją ir filmą „Žanos d‘Ark aistrą“ dėstė dirigentas Donatas Katkus.

Lapkričio 5 d. maestro diriguojamas Šv. Kristoforo orkestras Lietuvos Nacionaliniame operos ir baleto teatre atliks kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus muziką, specialiai sukurtą filmui 1928-ųjų „Žanos d‘Ark aistrai“. Toks vakaras, apjungiantis C. Th. Dreyerio filmą ir B. Kutavičiaus originalią muziką, bus vienintelis.

1928 m. Carlo Theodoro Dreyerio sukurtas nebyliojo kino šedevras ,,Žanos d’Ark aistra”, įamžinęs šventąją Prancūzijos kankinę, buvo iškart pasmerktas ir uždraustas, o kino juosta – klastota ir deginta. Tik po daugiau nei penkių dešimtmečių originali, nežinia kaip išlikusi filmo kopija, buvo rasta Oslo psichiatrinėje klinikoje. Būtent ši vizualiai pribloškianti filmo versija bus pristatoma  Vilniaus žiūrovams skambant B. Kutavičiaus muzikai.

D. Katkus negaili komplimentų kompozitoriaus darbui. Anot jo, ypač svarbu, kad Broniaus Kutavičiaus muzika vertinga ne tik kaip filmo interpretatorė, bet yra vertinga savaime, nes turi savo pasaulį.

Bronius Kutavičius pusryčiavusiems su „Scanorama“ tarė, kad jam garbė ir atsakomybė prisidėti prie „Scanoramos“ projekto, ir prisiminė savo kelionę maršrutiniu Vilniaus troleibusu. Jos metu vienas keleivis išsakė kompozitoriui mintį esą netiksliai išverstas filmo pavadinimas. „Turi būti ne aistra, o kančia“, - kategoriškai pastebėjo keleivis. Ši istorija, mažų mažiausia, byloja apie tai, kad bent jau kai kurie vilniečiai gana gerai susipažinę su rudeniniais „Scanoramos“ pasiūlymais, juos aptarinėja, laukia festivalio. 

Kompozitorius sakė, kad didžiausias jo rūpestis kuriant, o ir prieš koncertą - muzikos ir vaizdo sinchronas. „Kurdamas muziką žiūrėjau į mažą ekraną, kuriame sukosi „Žanos d‘Ark aistra". Nebuvo lengva dirbti, nes tai filmas, kuriame lyg ir nėra akivaizdžių kontrastų tarp masinių scenų ir stambių planų, dominuoja emociškai paveikus aktorės veidas. Nesiekiau sukurti grynai iliustratyvią muziką – kūriau savarankišką kūrinį“, - pasakojo Bronius Kutavičius.     

D. Katkus sako, kad B. Kutavičiaus muzika, žinoma, interpretuoja tai, kas vyksta filme. „Bet tai nevienadienis kūrinys, ne padrikų emocijų samplaika, o sukurtas buvimas, žmoniškųjų charakterių esatis, nuolatinis jos jausmas. Dalykai, kurie pažymėti branda, žmogiškos egzistencijos dalykais. Muzika sujungia kadrus, tarsi pratęsia prieš tai išsakytą mintį ar emociją,“ – įsitikinęs dirigentas. Jis sakėsi žinąs, kad amerikiečiai irgi yra sukūrę muziką „Žanos d‘Ark aistrai“, bet dirigentas juokavo esąs įsitikinęs, kad ji visai prasta ir neįdomi.

Bet visai be jokių juokų dirigentas pabrėžė – tai pats tikriausias Europos kultūros dimensiją atskleidžiantis projektas, esantis viena iš reikšmingiausių „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ dalių.

Pasak projekto įkvėpėjos ir „Scanoramos“ vadovės kinotyrininkės Gražinos Arlickaitės, ši muzikos ir kino sintezė bei siekis sujungti Europos kino klasiką ir lietuvių šiuolaikinės muzikos tradiciją į harmoningą visumą – iššūkis ir renginio organizatoriams, ir muzikos kūrėjui Broniui Kutavičiui. ,,Unikalus Carlo Theodoro Dreyerio vizualinis sprendimas reikalavo išskirtinio pristatymo. Idėja kūrinį papildyti specialiai jam lietuvių kompozitoriaus kurta muzika – išties drąsi. Džiaugiamės, kad tokią drąsią idėją įgyvendinome, lieka ją pristatyti žiūrovams. Kadangi renginys vyks tik kartą, tikimės, kad susirinks visi ištikimiausi kino ir muzikos gerbėjai. Jie turi pamatyti tai, kas niekada nebus pakartota,” -  sako G. Arlickaitė.

Daugiau apie filmo „Žanos d‘Ark aistra“ sukūrimą, dramatišką juostos likimą, kompozitorių Bronių Kutavičių ir „Scanoramos“ festivalį  rasite puslapyje:

http://www.scanorama.lt

'Scanoramos" archyvo nuotraukose - filmo 'Žanos d'Ark aistra" kadras, kompozitorius Bronius Kutavičius.

lfc.lt, "Scanoramos" inf.

Komentarai