Atgarsiai. Arturas Jevdokimovas iš "MoMa": į lietuviškus filmus Niujorke visi norintys netilpo

lfc.lt inf.
2009 gruodžio 17 d.

Niujorke, Modernaus meno muziejuje gruodžio 4 -14 d. buvo parodyta penkiolika vaidybinių, dokumentinių ir trumpametražių lietuviškų filmų, sukurtų nuo 1990 iki 2009 metų.  Šia retrospektyvą sumanė ir įgyvendino režisieriai Julius Ziz, MoMa kino departamento kuratorius Laurence‘as Kardishas ir festivalio „Tinklai“ vadovas, režisierius Arturas Jevdokimovas. A. Jevdokimovas dalijasi įspūdžiais apie lietuvių režisierių ir jų filmų viešnagę MoMa:

 

- Įvykusia Lietuviškų filmų programa Niujorke, Modernaus meno muziejuje labai džiaugiuosi ir aš, ir  retrospektyvos kuratorius Laurence‘as Kardishas  - į lietuviškus filmus atėjo žymiai daugiau žiūrovų, negu tikėjosi MoMA ir net Kardishas, o ir pats aš gerokai nerimavau. Ne vienas kolega Kardishui yra sakęs su kreiva šypsena: "Rizikuoji su tais lietuviais".

 

Kuratorius pusę laiko buvo išvažiavęs, tai skambindavo paklausti, kaip praėjo kiekvienas kino seansas. O praėjo jie puikiai. Visi filmai buvo rodomi po du kartus. Ypatingai daug publikos plūdo į Kristinos Buožytės "Kolekcionierę". Rodymą net teko perkelti į didžiąją salę ir vis tiek bilietai buvo išparduoti, visi norintys netilpo.

 

Netilpo žiūrovai ir į Šarūno Barto filmus, pilnos salės susilaukė Gyčio Lukšo "Duburys" ir kiti filmai surinkdavo pilną ar apypilnę salę. Visas „tuntas“ mūsų režisierių susitiko su žiūrovais, po seansų atsakinėjo į klausimus, kai kurios tokios diskusijos ganėtinai užtruko. Štai po "Duburio" su G. Lukšu gal valandą žiūrovai bendravo, o kadangi seansas buvo paskutinis, tai apsaugininkas ilgai bandė rodyti visokius ženklus, kad MoMA jau užsidaro.

 

Per visą kino dienų laiką Niujorke apsilankė Šarūnas Bartas, Kristina Buožytė, Raimundas Banionis, Audrius Mickevičius, Arūnas Matelis, Gytis Lukšas, Jonas Mekas, Julius Ziz, Romas Lileikis. Beje, lietuviai tarp žiūrovų sudarė tik nedidelę dalį (MoMA visgi), todėl vyko dar susitikimai su bendruomene lietuvių svečių namuose ir priėmimas konsulate, į kuriuos irgi susirinko daugybė žmonių.

 

Tą pačią dieną, gruodžio 4, Niujorke prasidėjo ne tik mūsų kino dienos. Įvairiose vietose atsidarė ispanų ir  rumunų kino retrospektyvos. Nežinau kodėl, bet žinutė apie prasidedančias lietuvių kino dienas „New York Times“ pasirodė aukščiau už informaciją apie ispanų ir rumunų kiną.

 

Kaip ten bebūtų, lietuvių kino įvaizdį, atrodo, kilstelėjom. Dabar planuojame tolimesnį šios programos judėjimą po pasaulį, manau, kad programą pavyks dar parodyti ne vienoje svarbioje vietoje, nes nuo šiol ji įgavo "sėkmingai praėjusios MoMA'oje" statusą, o jos sudarytojas Laurence'as Kardishas yra svarbi persona kino pasaulyje. Kadangi programa pavyko ir sukėlė didesnį susidomėjimą nei tikėtasi, tai atsirado ir kitų kontaktų ir planų, apie kuriuos gal per anksti pasakoti.

 

Noriu pabėžti - būtent Laurence‘as Kardishas, MoMA'os kino departamento vyr. kuratorius, ryžosi rizikuoti ir parodyti šiame garsiame muziejuje mūsų filmus, ir. galų gale, laimėjo. Tai jį mes su Julium Ziz prieš pusantrų metų „pasigavome“ jį Berlyne ir pateikėme, kaip mums atrodė, keistą pasiūlymą - suorganizuoti lietuviško kino dienas MoMa. Ir, žinoma, jei Julius Ziz nebūtų asmeniškai jo pažinojęs prieš tai, nežinau, ar taip lengvai būtų pavykę visa tai pradėti organizuoti. Julius labai pasistengė, kad šis sumanymas būtų galų gale realizuotas. Be to, labai svarbu, kad yra dvi lietuvių asmenybės, ypatingai nusipelniusios Amerikos kultūrai - Jurgis Mačiūnas ir Jonas Mekas. Manau, kad šie vardai padėjo Laurence Kardish apsispręsti.

 

Įdomus nutikimas įvyko tik nusileidus Niujorke. Imigracijos pareigūnas, vartydamas režisieriaus Raimundo Banionio pasą, paklausė ar jis ne giminė to D. Banionio, kuris vaidino "Soliaryje", pasirodė, kad tai vienas mėgiamiausių jo filmų. Taigi "welcome to USA" buvo pasakyta su plačia šypsena.“

 

Nuotraukose - režisieriai Raimundas Banionis ir Arturas Jevdokimovas viešnagės Niujorke metu; režisieriai Julius Ziz, A. Jevdokimovas ir Laurence'as Kardishas šią vasarą Vilniuje.

 

Rolando Andrijausko nuotr. (1).

Komentarai