Po premjeros. Kokteilis su kiaušiniais

Skirmantas Valiulis
2010 sausio 22 d.

Pasakysiu iš karto: „Zero 2“- skanus kino kokteilis. Tiesa, vienam kino herojų nepatinka, kad jo meilužė susuko kokteilį su kiaušiniais. Kitam dėl jo kiaušinių iškilo rimtas pavojus, bet viskas baigėsi kraujo pliūpsniais. Bus ir žiūrovų, kuriems toks kokteilis per aštrus. Filmo kūrėjai net įspėja: moralizuotojai ir šiaip nugeibusių kiaušių žmonės tegu žiūri „Amžiną meilę“.

 

Režisierius Emilis Vėlyvis turi viską, ko reikia geram kinui. Ypač gerai pavyko su komanda: visi aktoriai nuoširdžiai stengiasi ir taip rėkia, kad žmona man net kumštelėjo: „Ko jie visi kaip apduję“? Ji dar neskaitė G. Depardieu knygos „Gyvas“ ir nežino, kad kino žvaigždė atvirai prisipažino :“Koks šiandien kinas be narkotikų“? Pilnas lagaminėlis jų ir filme „Zero 2“, bet šniaukroja kažkodėl tik Vytautas Šapranauskas. Gal todėl, kad vaidina jis televizijos serialo režisierių? Kiti tik gaudo narkotikų pirklius. Kai pagauna, filmas išvėsta, nes šįkart veiksmas sumaustytas taip, kad ilgam apmauna žiūrovą.

 

Nepadeda ir pažintis su Q. Tarantino ar G. Ritchie filmais, nes tipažai lietuviški, o kalba – irgi. Vadinasi, daug triaukščių žodžių, kaip ir pirmame „Zero“. Kultūros ministerijoje režisierius buvo pažadėjęs, kad bus švelnus, kaip avinėlis, ir kalbės filmuose literatūros klasikų kalba. Neištesėjo, nes ir valdininkai netesėjo: neparėmė jo nejuokingų scenarijų. Todėl antrajam „Zero“ filmui Jonas Banys ir Aidas Puklevičius  prikūrė tokio spalvingo slengo, kad ir Daktaro memuarai nublanksta.

 

Kai televizijos žvaigždė Inga Jankauskaitė pragysta dainingu „jopu“, išsižioji iš malonumo ir beveik patiki,  kad televizijos užkulisiuose irgi šnekama normaliai, kaip kad šneka visi žmonės, kol nefilmuoja kamera. Čia ir yra šuo pakastas. Filme „Zero 2“ pavyko suparodijuoti mūsų keiksmažodinę kalbėseną neblogiau, negu „Byvyje ir Tešlagalvyje“, kurie daug kam sukėlė kadaise siaubą. Ką gali išgądinti dabar? Nemėgstančius ir nesuprantančiuis juodojo humoro ir nepilnamečių apsaugos komisijas. Jei ir naktį rodys filmą televizija, neapsieis be pypsiukų. O jei filmą vaikysitės internete, prarasite didelio ekrano malonumą, nes tai pirmas E. Vėlyvio filmas, susuktas dideliam ekranui. Tuo labai džiaugėsi ir „Forum Cinemas Vingio“ kino teatro vadovai .

 

Yra ir dar vienas už - publikos reakcija. Kaip gali žvengti vienas, kai filmo herojė (akt. Aušra Štukytė) ima šaukti „ Noriu papų (iš banko...)“? Mat vyras Maksas (akt. R. Rudokas) neturi „baksų“, be to kažkodėl įsitikinęs, kad vedant šią gražuolę ir papai, ir visa kita buvo tvarkoj. Žinoma , čia  televizijos įtaka. Tai ji masina o lia lia didžiakrūtėmis pupytėmis, o Daina Bilevičiūtė vaikšto iš laidos į laidą atstačiusi papus.

 

Prašyčiau papus šiame straipsnyje palikti ramybėje, nes viena redakcija vietoj jų įstato krūtinę. Čia jau ne tik moterų, bet ir vyrų įžeidimas. Papų scena šiame primena I. Ilfą ir E. Petrovą - nuogą inžinierių už užsitrenkusių durų. Bet tuoj su išdidžia šypsena pražygiuoja Galina Dauguvietytė ir viskas, kas lietuviška yra tik lietuviška. Rėmėjų „Alita“ brendis ar gausiai geriamas „Vytauto“  vanduo. Kaip negersi, jai pati televizijos vadovė atkišo užpakalį V. Šapranauskui, kad tas visur garsintų savo ir mineralinio vandens vardą? Šapranauskui tai kas - jis dar ne to matęs. Tačiau, kad nugrius po trijų šūvių, negalvojo. Nelaukėme ir mes. Dar vienas bravo juodiesiems humoristams.

 

Aktorius Kęstutis Jakštas meistriškai parodijuoja principingąjį Silvestrą, kuris į klausimą, ar galima dulkinti draugo žmoną, atsako pagalvosiąs. Ir tuoj pat  užkimba ant gražios blondinės (akt. Žemyna Ašmontaitė) meškerės. O mus užkabina jau pirmieji filmo kadrai, kai nučiulpusi policininką pana lenda į žoles pasiusioti,  o virš galvos iškyla pano :“Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“. Tai tikrai Vilnius su apsukriais, apsikraujavusiais vyrukais, velnioniškai dailiomis ir pekliškai galvojančiomis moterimis, su televizija, kuri nuo ryto iki vakaro gundo tikromis ir dirbtinėmis žvaigždėmis. Tiesa, apie pramogų užkulisius jau turėjome „Diringą“, bet ten kvatojo tik pramogų verslo žinovai. Dabar atėjo laikas pasijuokti visiems, kieno smegenys dar neužpudrinti valdiško optimizmo propaganda. Jeigu būtų turėjęs daugiau pinigų, E. Vėlyvis būtų galėjęs kai kurias scenas dar pašvarinti, gal net kokį sterilų inteligentą įbrukti į šitą šelmių kompaniją.

 

Kurta su azartu, kaip ir buvo planuota „AXX“ pradžioje. Kas iš to, kad kitas gauna visą įmanomą valdišką paramą, ir vis tempia su premjera: o gal dar paspausiu ir vėl pabirs litai? Šitaip ilgai laukti galime nebent Šarūno Barto. Jaunimas nepasiduoda krizės depresijai, nori ir gali kurti kitokiu tempu. Argi tai nesvarbu mūsų leisgyviam kinui?

 

Nuotraukose - aktoriai Ramūnas Rudokas, Kęstutis Jakštas, Vytautas Šapranauskas ir Žemyna Ašmontaitė filme "Zero 2".

 

"Meed Films" archyvo nuotr. 

Komentarai