Lietuviškoje „Kino pavasario“ programoje laukiame 8 filmų premjerų: apie ką, kur ir kada

lfc.lt inf.
2010 kovo 11 d.

Tarptautinio festivalio „Kino pavasaris“ (kovo 18 - balandžio 2 d.) lietuviškoje programoje - 8 dokumentinių ir trumpametražių vaidybinių filmų premjeros, 20 per metus sukurtų vaidybinių, studentiškų trumpametražių, dokumentinių filmų seansai.  

 

Dėmesio – premjeros!

 

Šarūnas Bartas, vienas lauke – karys  (Lietuva, Prancūzija,;dokumentinis, 55 min.)

 

Šio dokumentinio filmo režisierius Guillaume‘as Coudray studijavo politikos mokslus Paryžiuje,  dirbo politinės sociologijos srityje. Į Vilnių jis atvyko prieš 10 metų - dirbti su lietuvių režisieriumi Šarūnu Bartu ir suprasti, kaip sukuriami tokie išskirtiniai filmai. Pasak režisieriaus, Š. Barto filmai pasižymi tik šiam režisieriui būdinga vizualia kontempliacija ir filme ištirpstančiu pasakojimu. „Aš gyvenau Š. Barto studijoje, kuri yra įsikūrusi mediniame name viduryje miško. Po truputį įsitraukiau į kūrybinį procesą, apie kurį sunku papasakoti. Jaučiau, kad man kažko trūko. Todėl, norėdamas sujungti viską į visumą, turėjau vėl ten sugrįžti, sukurti filmą“, - sako G. Coudray.

 

Šis filmas – tai režisūrinis debiutas. G. Coudray prodiusuoja dokumentinius filmus kompanijoje „Leitmotiv Production“ (Limožas, Prancūzija).

 

Seansai:

 

2010-03-19  18:30 — k/c "Forum Cinemas", 3 salė
2010-03-25  18:45 — k/t "Skalvija"

 

Laiko saugotojas (Lietuva, Rusija; dokumentinis, 50 min.)

 

Filmas „Laiko saugotojas“ – tai vieno žmogaus pasakojimas apie naują ir kartu labai seną miestą Kaliningradą (Karaliaučių). Po II-ojo pasaulinio karo politiniame pasaulio žemėlapyje atsirado naujas seno miesto vardas – Kaliningradas.

 

Kaliningrade gyvena žmonės, po karo palikę gimtąsias vietas ir pradėję kurti savo ateitį ant svetimo miesto griuvėsių. Šis miestas jiems ilgainiui tapo savu. Kaliningradą kūrė žmonės, turintys visiškai skirtingą ideologiją ir tikėjimą, skirtingas tradicijas ir papročius. Pagrindinis filmo herojus – fotografas – vienas iš pokario migrantų. Atvykęs į Kaliningradą, jis dirbo žurnalistu ir fotokorespondentu. Jo fotografijose regime, kaip vokiškasis miestas tampa tarybiniu.

Filmo režisierė Dali Rust mokėsi Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Dirbo Lietuvos kino studijoje – filmų direktore, tokias pat pareigas ėjo studijoje „Kinema“. Buvo režisieriaus Šarūno Barto asistentė aktorių atrankose. Autorė yra Rusijos Federacijos žurnalistų sąjungos narė; autorinių televizijos laidų „Moteriškas akcentas“, „Akcentai“ (Telekanal „Premjer“, Kaliningradas, Rusija), „Numeris 7“ (Telekanal „Premjer“, Kaliningradas, Rusija ir „5 kanalas“, Lietuva) autorė. Pastaruoju metu ji kuria dokumentinius filmus.

 

Seansai:

 

2010-03-20  14:00 — k/t "Pasaka", didžioji salė
2010-03-28  15:00 — k/t "Skalvija"

 

10 (Lietuva, dokumentinis, 86 min.)

 

Dešimtukas. Ar tai sporto, šou verslo žmonių trumpalaikiai pasimėgavimai eiliškumu? Ar šiuos hierarchinius principus galima be skrupulų kelti į kultūros, meno ar religijos struktūras? Tam, kad neklaidžiotume spekuliatyviais labirintais, filmo veikėjai tiesiog pasirodo abėcėlės tvarka.

Filmo „10“ režisierius Džiugas Katinas 1977-1984 m. studijavo M. K. Čiurlionio meno mokykloje. 1984-1989 m. – Valstybiniame Dailės institute (Vilniaus Dailės Akademija). Nuo 1990 m. dalyvauja tarptautiniuose performanso meno festivaliuose. Nuo 1994 dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Autorius yra tarpdisciplinio meno kūrėjas, kuratorius, filmų autorius.

 

Seansai:

 

2010-03-21  19:15 — k/t "Pasaka", didžioji salė
2010-03-26  19:30 — k/t "Pasaka", mažoji salė

 

14:56 (Lietuva, vaidybinis, 29 min.)

 

Tai istorija apie mus, tuos, kuriems taip dažnai tenka palikti savo rankomis sukurtus namus, suformuotus santykius, išvykti ir... vėl sugrįžti. Tai istorija apie laiką, kuris nepriklauso mums. Apie draugystę, kuri miršta vos tik paleidi savo draugo ranką. Po pusės metų studijų Prahoje Tautvydas grįžta į Vilnių. Šios gatvės, barai, upė jam atstoja namus. Grįžęs jis tikisi viską rasti taip, kaip palikęs. Tai mažo žmogaus vienos nakties kelionė, prisiminimas ir atodūsis jo mažame pasaulyje.

 

Vaidina Jonas Šarkus, Vytautas Leistrumas, Marija Korenkaitė, Andrius Šiuša, Daumantas Ciunis, Benita Vasauskaitė, Augustas Beinaravičius, Judita Urnikytė.

 

Filmo „14:56“ režisierius Jonas Tertelis 2005 metais pradėjo studijuoti TV ir kino režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), 2007 metais pusmetį mokėsi Prahoje (FAMU). Nuo 2009 m. tęsia TV režisūros magistro laipsnio studijas.

 

Seansai:

 

2010-03-27  16:00 — k/t "Pasaka", didžioji salė
2010-03-29  16:30 — k/t "Skalvija"

 

Ana geraširdė (Lietuva, vaidybinis, 21 min.)

 

Filmo ,,Ana geraširdė“ autoriai gilinasi į žmogų, negalintį pasipriešinti jį kontroliuojančiam ir išnaudojančiam. Į žmogų, kuris aukodamasis tariamai aukai pats tampa auka. Išnaudotojo manipuliacijos ir savininkiškumas vis labiau auga, o užguitasis vis nedrįsta pasakyti „ne, to jau pakaks“. Kokia tokių žmonių santykių ateitis ir pasekmės?

 

Filme vaidina Joana Čižauskaitė, Dainius Valutis, Dainius Vengelis, Sonata Visockaitė.

Mikas Žukauskas mokėsi Vilniaus J. Basanavičiaus vidurinėje mokykloje, 2009 m. baigė TV ir kino režisūros specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA). 2007 m. mokėsi Bulgarijos Kino ir Teatro akademijoje (NATFA). 2008-2009 m. dirbo LTV 2 ciklo ,,Laiko portretai“ dokumentinių apybraižų režisieriumi. Autorius buvo septynių laidų ciklo ,,Lietuvos dvarai“ ir dokumentinio filmo ,,Lietuvos medinė architektūra“ bendraautorius. 2010 m. sukurtas diplominis darbas ,,Ana Geraširdė‘‘ – pirmasis Miko Žukausko trumpo metražo vaidybinis filmas.

 

Seansai:

 

2010-03-27  16:00 — k/t "Pasaka", didžioji salė
2010-03-29  16:30 — k/t "Skalvija"

 

Panaekhali  (Lietuva, Rusija, Kirgizija, dokumentinis, 17 min.)

 

Žmonės visame pasaulyje turi paprastų svajonių: turėti savo namus, dirbti mėgstamą darbą, sukurti šeimą, susilaukti vaikų. Bet ne visiems šios svajonės pasiekiamos. „Gasterbaiteriai” – tai darbo emigrantai. „Panaekhali“ („Per daug atvykusiųjų”) – taip juos vadina Maskvoje po to, kai jie įveikia trijų parų kelionę traukiniu. Filmas nufilmuotas kino projekto „Cinetrain” metu.


Režisierė Ramunė Čekuolytė yra stilistė, filmų dailininkė, teatro ir kino režisierė. Prieš dešimtmetį baigė studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2008 m. baigė scenarijaus rašymo specialybę Rusijos kinematografijos institute VGIK bei Maskvos aukštuosius kino režisūros kursus.

 

Seansai:

 

2010-03-27  16:00 — k/t "Pasaka", didžioji salė
2010-03-29  16:30 — k/t "Skalvija"

 

7 nuodėmės (Lietuva, dokumentinis, 60 min.)

 

Skirtingų kartų ir skirtingoms sporto šakoms atstovaujančios sportininkės pasakoja apie tai, kaip jos supranta ir vertina septynias mirtinas nuodėmes (tinginystę, puikybę, kerštą, persivalgymą, gašlumą, godumą ir pavydą) šiandienos visuomenėje. Pasirinktos septynios dvikovės sporto šakos, kuriose kovojama vienas prieš vieną – tai lyg dvi moters asmenybės pusės: šviesioji ir tamsioji. Tai tarsi žmogaus dvilypumo, vidinės žmogaus kovos su pačiu savimi vizualizacija. Šio dokumentinio filmo kūrimui įtakos padarė Kurto Weillo ir Bertolto Brechto baletas su dainomis „Septynios mirtinos nuodėmės” (“Die sieben Todsünden”, 1933), kuriame dvi seserys Didžiosios depresijos laikotarpiu keliauja į septynis skirtingus miestus ir ieško laimės.

Filmo režisierė Kristina Inčiūraitė gyvena ir dirba Vilniuje. 1999 m. baigė Šiaulių universitetą, Dailės fakultetą. Kūrėja fotografuoja, kuria filmus, grafikos darbus, instaliacijas, garso projektus.

 

Seansai:

 

2010-03-27  17:30 — k/c "Forum Cinemas", didžioji salė
2010-03-31  18:15 — k/t "Skalvija"

 

Tėve mūsų  (Lietuva, vaidybinis, 25 min.)

 

Iš pirmo žvilgsnio kukliame, prastai įrengtame bute Liza ir jos vaikai skendi kasdienybėje. Berniukai Tomas ir Edgaras „prilipę“ prie televizoriaus, paauglė dukra Kristina gamina valgį, motina rašo laišką. Šeima laukia grįžtant tėvo. Tėvas parneša maisto ir, ilgai netrukęs, išeina. Nes tai nėra eilinis, prastai įrengtas butas. Tai – rūsys, iš kurio jie galbūt niekada neišeis.

Filmo autorius Marius Ivaškevičius yra prozininkas ir dramaturgas. Vilniaus universitete baigė lietuvių filologijos studijas. 1996 m. išleido pirmąją knygą – novelių rinkinį „Kam vaikų“. Vėliau parašė du romanus, nemažai esė ir kt. prozos kūrinių. 1998 m. debiutavo kaip dramaturgas. Pjesė „Kaimynas“ laimėjo Naujosios dramos konkursą ir 2000 m. buvo pastatyta Vilniaus jaunimo teatre. 2002 m. už pjesę ir spektaklį „Mažylis”, kuris paties autoriaus režisuotas Oskaro Koršunovo teatre, paskirta Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premija (geriausias lietuviškos dramaturgijos pastatymas Lietuvos teatruose). 2004 m. išleista pjesė „Madagaskaras“ pelnė premiją už meniškiausią 2004 metų knygą Lietuvoje. M. Ivaškevičius taip pat režisuoja filmus ir rašo filmų scenarijus.

 

Vaidina Juozas Budraitis, Aldona Bendoriūtė, Gražina Balandytė, Beata Tiškevič, Šarūnas Gedvilas, Marija Petravičiūtė, Pijus Ganusauskas, Viktoras Voinič, Simas Poška.

 

Premjera:

 

2010-04-02  19:00 — k/c "Forum Cinemas", didžioji salė; festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo vakaras.

 

Taip pat festivalyje bus galima pamatyti per metus sukurtus lietuviškus filmus – pilnametražius vaidybinius „Duburys“, „Zero 2“, „Kutenimai“, „Stiklainis uogienės“, studentiškus trumpametražinius filmus „ Aš tave žinau“, „Bergenas“, „Jau puiku, tik dar šiek tiek...“, „Kryžiažodis“, „Laisvas kritimas“, „Lernavan“, „Pietys“, dokumentinius „Kelionė per Lietuvą“, „Lietuvio genas“, „Meninykai“, „Nuo pasaulio stogo“, „Šarka2“, „Tikras garsas valstybės atgimimo 1989 -1993“, ‚Traukinys stovi penkias minutes“, „Upė“. Apie juos - nuorodose į lfc.lt archyvus. 

 

Seansų dienas ir laikus sužinosite internetiniame tinklalapyje www.kinopavasaris.lt

 

Nuotraukose - filmų "Šarūnas Bartas, vienas lauke - karys", "Laiko saugotojas", "Ana geraširdė", "Panekhali", " 7 nuodėmės", "Tėve mūsų" kadrai.

 

"Kino pavasario", "Fralita" archyvo nuotr.

 

Pagal festivalio rengėjų inf.

Komentarai