Atgarsiai. Naujo animacinio filmo “Urzgianti pagalvė” autorius Antanas Janauskas: žmoniją aprėpusios tatuiruotės - tai žmonių sielų puvėsiai

Antanas Janauskas
2010 rugsėjo 9 d.

Liepos mėnesį animatorius Antanas Janauskas baigė kurti filmą “Urzgianti pagalvė” (3 min.26 sek.). Pasak autoriaus, civilizuotame pasaulyje sunku būtų rasti žmogų, kurio nepaliestų filme pavaizduotos užuominos į reškinius, kuriems abejinga beveidė demokratija, kuriems tarsi visi pamaldžiai tolerantiški.

 

Žemiau – A. Janausko rašinys (blogas) “Kaip aš darau filmą?”, parašytas Niujorko tinklalapio filmannex.com prašymu. Jame yra užuomina ir apie naująjį filmą. Šiame tinklalapyje yra ir A. Janauskui sukurta svetainė filmannex.com/ajstudija bei televizija “antanasTV”.

 

Kaip aš darau filmą?

 

Nelabai seniai žurnalistai klausdavo, kiek piešinių reikia nupiešti filmui? Kiek žmonių dirba prie filmo?

Ko dabar klausia, nežinau, nes nebereikia pirkti ir skaityti lakraščių, gali, jei nori, “facebooke” skelbti ką nori, tačiau kodėl to nesinori daryti …? Pavyzdžiui, nesinori kam nors sakyti, jog tas ir tas labai gerai apie  tavo filmą parašė.

Nenoriu, bet bandysiu papasakot apie tai, kaip aš darau filmą.

 

Kaip darau filmą?

 

Turbūt visiems žinomas juokelis apie šimtakojį, kurio kažkas paklausė , kaip jis tas kojas kilnoja, kaip nesusipainioja. Šimtakojis visiškai sutriko, susipainiojo ir nebegalėjo pajudinti kojų. Kadangi aš pats kojas kilnoju, vaizdą, garsą irgi pats, tai man iš šono tereikia tik techninės pagalbos. Kodėl aš taip darau, juk kinas daugeliui kolektyvinis menas? Manau, kad menas nuo to nenukenčia. Jei dirbi kolektyvo rankomis, tai bus kolektyvinis darbas, o jei savo rankomis tai, tai, tai nekolektyvinis..

 

Mėgstama sakyti, jog svarbiausia - gera idėja. Mano manymu, geresnis variantas, kai rankos turi gerų idėjų. Juk daugelis, neturėdami motyvacijų, veržiasi šokti, dainuoti. Kinas, animacija nėra išimtis.

 

Svarbu,svarbiausia...

Kas animacijoje yra svarbiausia be minėtos idėjos?

 

Norėjau pradėti žodžiu svarbu,  bet su tuo žodžiu  beveik visi teiginiai susiję ir visi svarbūs, tad jei sakyčiau visiškai nasvarbu, būtu lygiai tokia pat sėkmė, kaip ir labai svarbu.

 

Tad svarbu kalbėti ir visiškai nesvarbu apie ką. Yra filmų, kurių autoriaus idėja - neturėti idėjos, nieko nenorėti pasakyti ir filmas sėkmingai šmėžuoja ekrane. Manau, jog autorius turi gal net daug žodžių savo kuriniui paaiškint.

 

Tad, ar svarbiausia pasakojanti idėja?

 

Kituose žanruose paprasčiau - pavadini kūrinį „Juodas kvadratas“ (žinot apie ką kalbu)  ir gauni įvertimą „Absoliutus šedevras“. Negali būti, kad kine tokių juokų nebūtų. Vienas tokių galėtų būti  akies perpiovimas , aš specialiai neįvardinu autorių – jie taip išgarsinti, tokie ditirambai jiems skamba, o esmė kokia? Nesamų prasmių aiškintojams svarbu, kad kuo daugiau būtų ryškesnių proto nukrypimų, tai yra - meno ir... viskas.

 

Kaip pastebėjot, be žodelio svarbu ir aš neapsėjau, kaip ir be reklamos, kaip kiti daro meną.        

 

Štai vėl matau plakate akį perverta strėle. Jūs patiriat katarsi nuo to? Autorius tikėjosi, bet demokatijos laikais (dabar tokie laikai)  už tai, kad nepatiriu to katarsio tariu ačiū vėl tai pačiai demokratijai - niekas manes nesivaikys po visą pasaulį su kirviu.

 

Festivaliai...

 

Festivaliai - tai vargas ir daug laiko reikalaujanti veikla, tai būsena dėl kurios ir kuriami filmai. Festivaliuose filmas, kaip žinia, gyvena du metus ir ilgiau. Labai geras dalykas, kad atsiranda festivalių kur galima ne tik „Entry form“ pateikti „online“, bet ir „įkelti“ filmą, tada nereikia DVD siųst paštu.

 

Tikiuosi, kad mano filmuose yra viskas, kad žiurovas suprastų apie ką filmas ir jei kokia dalelė yra jam nevisai aiški, tai dar geriau, jo smegenys džiaugiasi gavę darbo.

 

Mano filmų kalba yra sąlyginė, per sąlygiškumą , kuris manę atriboja nuo buitiškumo, aš stengiuosi surasti itaigą. Savo naujame filme „Urzgianti pagalvė“ („A Growling Pillow“) viename fragmente aš noriu pasakyti, jog Pasaulio žmoniją aprėpusios tatuiruotės - tai žmonių sielų puvėsiai. Žodžiais, kaip matot, pasakyti labai paprasta, vaizdu sunkiau, tokiose vietose iš žiūrovo jau reikia šiek tiek intelekto, nes jis gali sakyti – ir aš tatuiruotas, ką čia man nori pasakyti?

 

Nuotraukose - animatorius Antanas Janauskas, filmo "Urzgianti pagalvė" kadras. 

Komentarai