Media Desk Lietuva: ilgametės injekcijos Lietuvos kino kultūrai

Media Desk Lietuva biuro inf.
2011 rugsėjo 25 d.

Šiemet programa MEDIA švenčia dvidešimties metų sukaktį. Per šį laikotarpį programos vardas įgavo milžinišką reikšmę visos Europos audiovizualinei industrijai ir tapo aukštos projekto kokybės bei vertės ženklu.  Į MEDIA paramą pretenduojantiems projektams taikomi aukšti atrankos kriterijai, tokiu būdu siekiant didinti Europos audiovizualinių kūrinių konkurencingumą  Europos sąjungoje ir už jos ribų.

 

Programa MEDIA įvardijama kaip vienas svarbiausių instrumentų Europos audiovizualinės industrijos stiprinimui bei yra reikšminga ne tik Europos, bet ir nacionaliniu lygiu. Jos dėka vystomi animacinių, vaidybinių ir dokumentinių filmų projektai, platinami filmai, gyvuoja kino festivaliai, organizuojami tęstiniai profesionalų mokymai,  kuriami video žaidimai.

 

 

 

 

 

Lietuva prie MEDIA programos prisijungė  2003 metais. Per šį laikotarpį programa dalinai (MEDIA parama svyruoja nuo 20 iki 80 % projekto biudžeto) parėmė įvairias veiklas, susijusias su audiovizualine industrija: kino projektų vystymą, filmų platinimą ir propagavimą, festivalius ir mokymus. Nuo 2003 m. iki šiandien  Lietuvos audiovizualiniams projektams buvo suteikta virš 30 mln. litų finansinė parama. Iš jų didžiausią finansinę paramą parengiamiesiems filmo projekto darbams gavo Rasos Miškinytės prodiusuotas dokumentinis filmas „Vabzdžių dresuotojas“ (gauta 40 7430 litų parama), taip pat Ievos Norvilienės prodiusuotas vaidybinis filmas „Aurora“ (gauta 20 7168 litų parama). Nuo 2007 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rengiamiems mokymams „Vasaros media studija“ buvo suteikta daugiau nei 1,5 mln. litų parama.

 

Šie metai ne išimtis – Lietuva ir toliau sėkmingai dalyvauja MEDIA programoje. Džiugu, jog „Uljanos Kim studija“ pirmą kartą iš Lietuvos kino gamybos kompanijų gavo dalinę paramą – 363 tūkst. litų, – filmų paketo projektui. Šį projektų paketą sudaro žinomų Lietuvos režisierių darbai:  Kristijono Vildžiūno vaidybinis filmas „Trys draugai ir kiti“, Arūno Matelio debiutinis vaidybinis filmas „Odisėja. R. ir J.“ ir Audriaus Stonio dokumentinis filmas „Po ąžuolo šaknimis“. Taip pat dalinė finansinė parama atiteko ir režisieriaus Arūno Matelio dokumentinio filmo „Gladiatoriai. Kita planeta“ projektui,  kuris įvardijamas kaip vienas iš pirmųjų  3D dokumentikos bandymų ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Šis vystomas filmo projektas pasakos apie profesionalų dviračių sporto pasaulį ir atskleis žmogiškas aistras, titaninę valią bei kerinčią dviračių sporto vizualinę plastiką.

 

Kasmet ne vienas lietuviškas projektas gauna MEDIA paramą, o tai įrodo, kad mūsų šalyje įgyvendinami aukštos organizacinės bei meninės vertės projektai, galintys lygiuotis ir konkuruoti su daugeliu ES šalyse kuriamų audiovizualinių kūrinių. Šiais metais taip pat turime kuo pasidžiaugti – į kino festivalių, gaunančių  MEDIA paramą, gretas įstojo ir tarptautinis Kauno kino festivalis. Šis festivalis kartu su Europos šalių kino forumu „Scanorama“ (kuri tokią paramą gauna nuo 2008 m.) bei tarptautiniu kino festivaliu „Kino pavasaris“ (kuris paramą gauna nuo 2007 m.) sėkmingai įgyvendina plačius užmojus ir kasmet žiūrovus kviečia į Europos festivalių kontekste inovatyvius bei  aukšto tarptautinio lygio renginius. Džiugu, kad Lietuvos kino industrijos specialistai kreipiasi, teikia paraiškas ne tik į nacionalinius fondus, tačiau bando ieškoti ir pritraukia finansavimą iš tokių reikšmingų šaltinių kaip MEDIA programa.

 

Lietuvoje MEDIA programa – tai  vienas svarbiausių ir pagrindinių būdų vystyti ir platinti tarptautinės svarbos projektus. Pasak tarptautinio Kauno kino festivalio rengėjų, MEDIA programos skirta finansinė parama sudaro 40 % festivalio biudžeto: be jos būtų neįmanoma išgyventi ir surengti tokio aukšto lygio renginio. Taigi nors dažnai šis ES finansavimo mechanizmas yra nematomas, tačiau jis stipriai įtakoja Lietuvos kultūrinį, o ypač kino industrijos, gyvenimą. Be MEDIA paramos neturėtume ne tik profesonalių tarptautinio lygio festivalių, kino specialistų mokymų, kitų kino renginių, bet ir  filmų,   kurie be šios finansinės paramos nebūtų išvydę dienos šviesos.

 

Dėl šios programos teikiamų galimybių ne tik audiovizualiniai projektai, bet ir Lietuvos kino kūrėjai tampa konkurencingi Europoje ir visame pasaulyje. Tokiu būdu sėkmingai įgyvendinamas vienas reikšmingiausių programos tikslų – stiprinti Europos audiovizualinės industrijos konkurencingumą ir didinti Europos sukurtų audiovizualinių kūrinių platinimą ir sklaidą.

 

Programos atstovai Lietuvoje – Media Desk Lietuva biuras – ne tik konsultuoja paraiškų klausimais, bet ir rengia trumpalaikius meistriškumo kursus, mokymus ar kūrybines dirbtuves įvairių kino renginių metu. Tai praplečia profesinio švietimo galimybes ir skatina universitetinio pasirengimo neturinčių asmenų bei profesionalų tobulėjimą gana mažoje industrijoje. Pasikviečiant tarptautinės kino industrijos specialistus mokymų metu siekiama suteikti ir pasidalinti informacija apie naujausias filmų kūrimo, platinimo, rodymo bei viešinimo tendencijas. Media Desk Lietuva biuras kol kas yra bene vienintelė organizacija, rengianti ne į diplomą orientuotų mokymų audiovizualinės industrijos profesionalams ir užimanti svarbų vaidmenį formuojant vietos kino sektoriaus veikėjų tinklą.

 

Artimiausi meistriškumo kursai profesionalams ir jauniesiems kino kūrėjams vyks Vilniaus dokumentinių filmų festivalio metu rugsėjo 30 d. ir spalio 1d. Čia bus kalbama apie dokumentinių filmų gamybą tarptautiniu mastu bei  dokumentinių ir nekomercinių filmų platinimo ypatumus.  Spalio 4-5 d. tarptautiniame Kauno kino festivalyje bus rengiami vengrų režisieriaus Béla Tarro mokymai, kuriuose kino kūrėjai turės galimybę kartu su B. Tarro‘u ir kino kamera leistis į kino klajones po Kauną.  Tarptautinio trumpametražių filmų festivalio metu „Vilniaus kino šortai“ visi besidomintys trumpametražių filmų platinimu turės galimybę įgyti daugiau žinių, kaip trumpi filmai viešinami ir platinami pasitelkiant naujausias technologijas.

 

ES programa MEDIA 2007 skelbia kvietimą teikti paraiškas audiovizualinių projektų vystymui. Tai puiki galimybė kino kūrėjams gauti finansinę paramą projektų parengiamiesiems darbams. Teikti paraiškas kviečiami prodiuseriai, besiruošiantys plėtoti vaidybinių, animacinių,  kūrybinės dokumentikos filmų projektus ar projektų paketus. Būtent šios MEDIA programos schemos finansavimo dėka nuo 2007 m. skirta daugiau nei 1 mln. parama net 10 filmų projektams. Numatytas paraiškų teikimo terminas - lapkričio 25 d.

 

Taip pat skelbiamas kvietimas teikti kino festivalių paraiškas audiovizualinių festivalių schemai. Pateikimo terminas -  spalio 31 d. 

 

Daugiau informacijos apie MEDIA programą ir jos galimybes galima rasti naujoje Media Desk Lietuva biuro internetinėje svetainėje - www.mediadesklithuania.eu. Čia pateikiama išsami informacija ne tik apie programą, bet ir apie mokymus, susitikimų platformas, patekimo į rinką galimybes. Tai skirta tam, kad kino industrijos atstovui būtų patogiau  planuotis savo tobulinimosi tvarkaraštį. Čia taip pat galite rasti ir biuro išleistus leidinius apie MEDIA projektus bei Lietuvos audiovizualinę industriją elektronine forma.

 

Nuotraukoje - filmo "Vabzdžių dresuotojas" (rež. Linas Augutis, Rasa Miškinytė, Donatas Ulvydas, Marek Skrobecki) kadras.

Komentarai