Premjeros „Scanoramoje“. „Dešimt priežasčių“, „Laikinai“, „Paskutinė medaus mėnesio diena“

Parengta pagal "Scanoramos" inf.
2011 lapkričio 17 d.

„Scanoramos“ festivalis tęsia lietuviškų premjerų tradiciją – šiandien „Forum Cinemas Vingis“ 1-oje salėje 19 val., festivalio programoje „Jauna Lietuva trumpai“  publika turės galimybę pamatyti  naujus trijų jaunų lietuvių režisierių filmus. Apie ką filmai ir kas jų autoriai?

 

„Dešimt priežasčių“ (29 min.)

Vytas – vaikinas iš daugiabučių namų rajono, toks pat pilkas kaip ir jo kaimynystė. Jam jau per dvidešimt, bet jis tebegyvena su tėvais. Šeimyna laiką leidžia žiūrėdama lietuviškos televizijos laidas. Vyto mergina Ona kitokia – ji savarankiška, turi pomėgių ir draugų. Su vienu iš jų Ona praleidžia vis daugiau laiko. Ir taip pilką Vyto kasdienybę užtemdo pavydas. Jis imasi ieškoti tiesos klaidžiuose daugiabučių kiemų labirintuose.

„Norėjau sukurti filmą apie jaunystę. Šiek tiek kitaip, lietuviškai. Jaunystės tema Lietuvoje labai svarbi. Pačiai valstybei 20 metų – ji tik ką, kaip ir filmo personažai, peržengė paauglystės amžių, joje daug kalbama apie jaunus žmones, kurie pakeis šalį ir jos mentalitetą. Televizijose, reklamose vien jauni kūnai. Jaunystės lengvumas triumfuoja. Šiame filme jauno žmogaus iš Lietuvos istoriją norėjau parodyti jo gyvenamoje aplinkoje. Be sentimentalumo ir medijų propaguojamo lengvumo, tarsi stebint iš šalies. Jaunas žmogus su savo jausmais, infantilumu, fobijomis, pasaulio suvokimu, iškreipta vaizduote, apsuptas lietuviškos realybės,“ – sako režisierius Andrius Blaževičius.

Filmo režisierius Andrius Blaževičius gimė Vilniuje 1985 m. birželio 26 d. Baigęs Šv. Kristoforo mokyklą, pradėjo kultūros istorijos ir antropologijos studijas Vilniaus universitete. Tačiau po metų perstojo į kino režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Studijų metais sukūrė šešis trumpametražius filmus (penkis vaidybinius ir vieną dokumentinį). 2011 m. Blaževičius baigė TV ir kino režisūros magistrantūros studijas. Nuo 2010 m. jis yra ir Tarptautinio trumpametražių filmų festivalio „Vilniaus kino šortai“ programos sudarytojas. 2009-aisiais „Scanoramoje“ įvyko jo filmo „Bergenas“ premjera.

„Laikinai“ ( 26 min.)

 

Dvi sesės – penkiolikmetė Saulė ir šešerių Liucija – gyvena vienos ir laukia tėvų, kurie laikinai išvyko uždarbiauti į Londoną. Vyresnėlei Saulei tenka sunkiausia atsakomybė – pasirūpinti Liucija ir prižiūrėti namus. Tuo pačiu metu jai dar tenka spręsti visus paauglystėje iškylančius klausimus. Nuo didžiulės įtampos ir nevaikiško krūvio pavargusi Saulė nebepritampa prie bendraamžių. Mergaitės stengiasi savarankiškai gyventi ir kovoti su realybe, tačiau būti suaugusioms kartais per sunku.

 

„Dar mokykloje parašytas Marijos Kavtaradzės scenarijus mane labai sujaudino, todėl pradėjau gilintis į emigrantų vaikų problematiką. Suradau nemažai pažįstamų, kurie augo vieni arba su močiutėmis, kai svarbiausiais vaikystės, paauglystės momentais jų tėvai dirbo Amerikoje ar Anglijoje. Manau, kad šio paskutinio dvidešimtmečio reiškinio Lietuvoje pasekmės gali pakeisti ištisas kartas,“ – sako režisierė Jūratė Samulionytė.

Filmo režisierė Jūratė Samulionytė gimė 1983 m. Jonavoje. 2007 m. baigė TV ir Kino režisūros magistrantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Vilniuje. Šiuo metu Jūratė kuria naujus kino projektus, dirba reklamos ir kino edukacijos srityje. Jos trumpametražis fotofilmas „Nerutina“ Lietuvos TV ir kino apdovanojimuose „Sidabrinės gervė“ buvo įvertintas kaip geriausias 2008-ųjų trumpametražis filmas. Dokumentinis filmas „Šanxai Banzai“ 2011 m. buvo nominuotas „Sidabrinė gervė“ apdovanojimui geriausio dokumentinio filmo kategorijoje, o praėjusiais metais buvo pripažintas geriausiu „Scanoramos“ konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ filmu.

„Paskutinė medaus mėnesio diena“ (30 min.)

Jauna pora grįžta iš povestuvinės kelionės. Pakeliui namo jie patenka į netikėčiausias situacijas, iš kurių išsisukti galima, tik jeigu tikrai myli vienas kitą. Tai trumpas filmas apie meilę. Ar kada matei tokį? Būtent tokį?

„Man meilė – visiškas chaosas, susidedantis iš absurdiškų smulkmenų, tokių kaip gėlės, pasėdėjimas kartu apsikabinus ir panašūs mažmožiai. Kai pradedi į visa tai gilintis, pasidaro juokinga,“ – sako režisierius Rokas Eltermanas.

Filmo režisierius Rokas Eltermanas (g. 1986) 2011 metais baigė studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, įgijęs TV ir kino režisūros magistro laipsnį. Nuo 2009 metų jis dirba tekstų kūrėju įvairiose reklamos agentūrose. R. Eltermano trumpametražis filmas „Man klinikinė depresija ir aš siurbiu žolę“ dalyvavo „Scanoramos“ konkursinėje programoje „Naujasis Baltijos kinas“ 2010 m.

 

Komentarai