Scanorama

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama" yra didžiausias ir ryškiausias rudens sezono tarptautinis kultūrinis kino įvykis, rengiamas nuo 2003 metų. „Scanorama" į Lietuvą atveža geriausius, vertingiausius ir Europoje pripažintus filmus. Šį festivalio išskirtinumą pastebi ir pripažįsta lietuvių kino industrijos profesionalai, kritikai, taip pat ir tarptautiniai ekspertai. Europos festivalių asociacija 2017 m. „Scanoramai" suteikė kokybės ženklą „EFFE Label". Festivalį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
„Scanorama" nuo pat pradžių grindė savo koncepciją Europos kino vertybėmis, akcentavo šiaurietiškų ir baltiškųjų dimensijų artumą, apgalvotai plėtė bendraeuropinį kontekstą. 2017 m. „Scanorama" kartu su dar šešiais Europos kino festivaliais įkūrė bendradarbiavimo tinklą „Moving Images – Open Borders" (liet. „Judantys vaizdai – be sienų"). Tinklo nariais tapę festivaliai didžiausią dėmesį skirs Europos kinui, jo meninės vertės ir regioninių ypatybių puoselėjimui.
„Scanorama" aiškiai formuluoja savo edukacinę misiją ne tik rodydama platų kino programų spektrą, bet ir organizuodama industrinį renginį „Scanoramos kryptys" (meistriškumo dirbtuvės, kooprodukcijos forumai, projektų pristatymai, aktualios diskusijos kino profesionalams). Konkursinė trumpametražių filmų programa „Naujasis Baltijos kinas" brėžia Baltiškojo kino ateities kontūrą, o kruopščiai atrinktos retrospektyvos, kuriomis apjuosiamos visos šiuolaikinio kino programos – puoselėja pagarbą kino istorijai.

 

Komentarai