Kino leninianos laboratorija

S. Macaitis
1967-04-12

,,Kronikos" kino teatras šią savaitę demonstruoja pilnametražinį dokumentinį filmą „Apie patį žmogiškiausiąjį". Iš ekrano prabyla kino režisierius Sergejus Jutkevičius ir aktorius Maksimas Štrauchas — menininkai, drauge kūrę Vladimiro Lenino paveikslą filmuose „Žmogus su šautuvu" (1938 m.), „Jakovas Sverdlovas" (1940m.), „Apsakymai apie Leniną" (1957 m.) ir naujausiame lenininio ciklo kūrinyje — „Leninas Lenkijoje".

Mūsų dėmesiui filme pateikiami fragmentai iš šių kino juostų, kurie, autorių čia pat komentuojami, praskamba ypač įtaigiai. S. Jutkevičius ir M. Štrauchas pasakoja apie savo pastangas užakcentuoti tą ar kitą Iljičiaus bruožą, apie savo ieškojimus; visa tai kukliai kino apybraižai suteikia kūrybinio dokumento charakterį.

Įdomu, kad S. Jutkevičius, kalbėdamas apie lenininę temą kinematografe, prisimena ir pačius pirmuosius bandymus — įžymaus režisieriaus Sergejaus Eizenšteino juostą „Spalis" (1927 m.), kurioje Lenino paveikslą kūrė „tipažiniu" principu parinktas darbininkas Nikandrovas. Jis prisimena ir savo neužbaigtą filmą „Šviesa virš Rusijos" (1947 m.), statytą N. Pogodino „Kremliaus kurantų" motyvais ir, deja, neišvydusį ekrano. Filman įjungtas didelis fragmentas iš šio neužbaigto, kaip atrodo, didelių galimybių kūrinio: jame dalyvauja dar tuomet jauni aktoriai — N. Ochlopkovas, N. Kriučkovas ir kt.

 

S. Macaitis

Literatūra ir menas, 1967-16, 04.22

Komentarai