Kronika. Kelialapiai į ekraną

S. M.
1965-05-08

Visasąjunginiame Kinematografijos institute dvi dienas vyko jo auklėtinių — režisierių diplomų gynimas. Tai įvykis ne tik instituto gyvenime; VVKI diplomai visada gyvai domina sostinės kinematografinę visuomenę. Ir nenuostabu: neseniai čia savo diplominius filmus demonstravo A. Tarkovskis, V. Šukšinas, L. Šepitko, A. Končalovskis, o šiandien jų vardai jau siejasi su visa eile tarptautinių tarybinio kino pergalių.

 

...Ekrane — dokumentinė Lietuvos kino studijos režisieriaus Algio Dausos apybraiža „Penki susitikimai magistralėje". Susikaupusi salė seka pasakojimą apie Lietuvos didžiosios chemijos augimą, pasakojimą, tolimą nuo dirbtinio patoso, kupiną nuoširdumo ir sąmojaus, gyvą, patrauklų ir ritmingą. Šie filmo privatumai neliko nepastebėti: egzaminų komisija jauno režisieriaus filmą įvertino penketu.

 

Įdomius filmus pristatė ir kiti diplomantai. Šalies ekranuose pasirodė Jurijaus Švyriovo ir Boriso Grigorjevo meninis filmas „Pirmasis sniegas“, sukurtas pagal B. Rosliakovo apysaką. Savotiškos kino kalbos, kupinos vaizdingų metaforų, pagalba čia pasakojama apie trisdešimtųjų metų komjaunuolius, apie poetų ir romantikų kartą, iš instituto suolo patekusią į Didžiojo Tėvynės karo frontus. Moldavas Jurijus Sirbu parodė trumpametražinį filmą „Ir vėl ruduo", apdainuojantį spalvingą savo gimtinės gamtą. Bene pačiu įdomiausiu 1965 metų diplominiu filmu buvo kino novelė „Dviese", pastatyta Michailo Bogino Rygos kino studijoje. Kurčnebylės mergaitės Svetlanos (ją puikiai vaidina Viktorija Fiodorova) istorija papasakota filme su didžiuliu taktu, santūri poezija čia persipina su epizodais, kupinais aštraus, netgi skausmingo dramatizmo. Šis įdomus ir talentingas debiutuojančio režisieriaus filmas atstovaus tarybinei kinematografijai artėjančiame tarptautiniame kino festivalyje Kanuose.

 

„Literatūra ir menas“, 1965.05.08, Nr.19

Komentarai