2013 /

Begalinis koridorius

62 min.  –  Dokumentinis  –  62 min., spalvotas  –  2013
Režisierius : Andrius Brokas, Mindaugas Urbonavičius
Prodiuseris : Andrius Brokas

"Begalinis koridorius" - realybės dokumentika, atkurianti dramatišką ir visą pasaulį prieš dvidešimtmetį sukrėtusią dabar jau neegzistuojančio Kalnų Karabachio Chodžaly miestelio tragediją.

Lietuvių sukurtoje juostoje atskleidžiama, kas vyko šiame regione armėnų ir azerbaidžaniečių karinio konflikto metu, kai per vieną naktį miestas buvo sugriautas, šimtai civilių gyventojų nužudyti, suluošinti, paimti įkaitais ar dingę be žinios.

Filmas paremtas Lietuvos karo žurnalisto Ričardo Lapaičio prisiminimais. Jis 1992 metais į Azerbaidžaną atvyko kaip turistas, bet netikėtai pateko į dramatiškų įvykių sūkurį." Tai - kelionė į pragarą, kuri pakeitė mano gyvenimą, - sako filmo herojus, kuris tuomet ėmėsi asmeniniu fotoaparatu fiksuoti bei aprašinėti kraupis įvykius. Vėliau R. Lapaitis tapo profesionaliu karo žurnalistu Kaukazo regione. Filme jis sugrįžta ten, kad išsiaiškintų istoriją, kuri jam nedavė ramybės dvidešimt metų.

Ši dokumentinė juosta unikali, nes pakalbintos abi kraupios atakos pusės - ir nukentėję kaimelio gyventojai, įvairių šalių karo žurnalistai, istorikai bei liudininkai, ir ataką organizavę žmonės.Net dvylikos valstybių kino kūrėjus ir Lietuvos, Armėnijos, Azerbaidžano bei Rusijos traptautinius karo žurnalistus suvienijęs projektas ne tik paviešins unikalius bei iki ašarų skausmingus dokumentinius kadrus, bet ir pateiks išskirtinius kraupią tragediją išgyvenusių ir ją vykdžiusių žmonių atsiminimus.

Nuotraukose - filmo kadrai, žurnalistės Viktorijos Ivlevos-York nuotrauka, daryta 1992 metais, ir jos susitikimas su Meriban po aštuoniolikos metų.