2016 /

Patriotai

95 min.  –  Vaidybinis  –  95 min., spalvotas, DCP  –  2016

Kiekvienas tikras lietuvis gali nesusiraukęs suvalgyti kilogramą gintaro, nesuprakaitavęs įmesti į kašę nuo tritaškio linijos, bet šeimos.... šeimos, deja, pasirinkti negali. Todėl visų statistinių lietuvių šeimos istorijos – juokingos iki ašarų.
Filmo„Patriotai“ siužetas sukasi aplink tikru Lietuvos patriotu save vadinančio Napoleono Šereikos (akt. Ramūnas Cicėnas) šeimą. O pastaroji yra tikrai išskirtinė: žmona – rusė, sūnus – karys savanoris, dukra – emigrantė, o žentas – britas. Kas tuomet juos sieja? Nepatikėsite, bet visi jie – „patriotai“ iki gyvo kaulo.
Šioje spalvingoje šeimoje vyksta metų įvykis – Napoleono sūnus Karolis (akt. Marius Čižauskas) iškilmingai išlydimas į karius savanorius. Tokiai ypatingai progai ruošiasi visa giminė ir šeimos draugai. Berniukų chorui vadovaujanti Liuba (akt. Rimantė Valiukaitė) sūnui ruošia koncertą su savos kūrybos dainomis. Iš Londono grįžta sunkiai sakinį be anglicizmų surezganti sesuo Liucija (akt. Miglė Polikevičiūtė). Maža to, ji savo tėvui ir motinai – Napoleonui ir Liubai – parveža staigmeną – šaknų Lietuvoje ieškantį britą veganą Marką Bumbul (akt. Giedrius Savickas). Pastarasis, norėdamas patikti būsimiems uošviams, ne tik prisipažįstą esąs patriotų patriotas, bet ir užkanda cepelinų su mėsa. Į Karolio išlydėtuves pakviečiamas ir Napoleono partneris, Departamento direktorius Petras Velička, turintis visai kitų ketinimų.
Nekasdieniška komedija apie giminės balių ir šeimą ištinkančias bėdas bei keistenybes, kurias atpažinsime mes visi.
Filmo „Patriotai“ scenarijus sukurtas teatro ir kino klasika tapusios Petro Vaičiūno pjesės „Patriotai“ motyvais.