2018 /

Nupučiama siena

60 min.  –  Dokumentinis  –  60 min., spalvotas, DCP  –  2018
Režisierius : Andrius Lekavičius
Operatorius : Adomas Jablonskis
Prodiuserė : Laura Almantaitė

Interaktyvus dokumentinis filmas vaizduoja padalintą gyvenimą Kuršių nerijoje, kai subyrėjus Sovietų Sąjungai pusiasalio viduryje atsirado siena, skirianti Lietuvą ir Rusijos Federacijai priskirtą Kaliningradą. Kuršių nerija – 98 km nusidriekęs smėlio pusiasalis, skiriantis Kuršių marias nuo Baltijos jūros. Pietuose lietuviškoji nerijos dalis ribojasi su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi (buvęs vok. Königsberg, liet. Karaliaučius).

Interaktyvaus, internetinei erdvei skirto filmo centre – aštuoni herojai, po keturis personažus kiekvienoje pusėje – Kuršių nerijoje ir Kaliningrado srityje.

„Mane visada žavėjo beveik izoliuotas Kuršių nerijos vietinių gyvenimas. Atrodo, kad jie skiriasi nuo „žemyninės“ Lietuvos gyventojų, kad ir kaip neįtikėtinai tai beskambėtų trijų milijonų šalyje. Leistis į šio filmo kelionę, ieškoti Kuršių nerijos tautų skirtybių, sąlygotų istorijos ir sovietų režimo, man atrodo be galo prasminga. Tik suvokdami skirtybes, jas pažindami ir priimdami, galime gyventi kartu." (Projekto autorius Andrius Lekavičius)