2019 /

Spec. Žvėrynas

91 min.  –  Dokumentinis  –  91 min., spalvotas, DCP  –  2019
Režisierius : Andrius Lekavičius
Operatorius : Adomas Jablonskis, Saulius Lukoševičius
Kompozitorius : Andris Indans
Montažas : Kostas Radlinskas
Prodiuseris : Andrius Lekavičius, Rokas Janauskas
Prodiuserė : Gabrielė Vaičiunaitė, Marta Bite

Lietuva, 1991-ieji. Nepriklausomybė jau paskelbta, bet šalyje dar dislokuoti sovietų tankai. Reaguojant į nuolatinę agresiją, surenkamas neofcialus lietuviškas spec. būrys, kurį aplinkiniai vadina „Franco žvėrynu“. Nepraėję tinkamo pasiruošimo, bet apsiginklavę didžiuliu patriotizmo ir drąsos užtaisu 15 stipriausių Lietuvos jaunuolių yra pasiruošę kovoti prieš sovietų tankus plikomis rankomis... ir Briuslio suktukais.
Jiems vadovauja kovinės savigynos meistras Pranas Kasteckas – dar kitaip pramintas Francu arba „Kaulų laužytoju“ – kuris pasitelkdamas amerikietiškuose veiksmo filmuose matytus metodus kovos menų paslapčių moko jokios karinės patirties neturinčius jaunuolius. Jiems taip pat prilipo įvairios pravardės, dažniausiai susijusios su gyvūnijos pasauliu – voras, krabas, krokodilas, vanagas, banginis ir pan. Ne veltui juos žino kaip „Franco žvėryną“.
Šuoliai parašiutu ant važiuojančių automobilių, gausiomis mėlynėmis ir kaulų lūžiais pažymėtos treniruotės miškuose, tiesioginė akistata su sovietų kariais – tokia buvo specialųjį būrį sudariusių vaikinų realybė. Naujame režisieriaus Andriaus Lekavičiaus flme – tuometiniai aštuoniolikmečiai, užaugę su flmais apie Rembo bei vedami jaunatviško maksimalizmo ir, iš dalies – naivumo. Apie „Franco žvėryno“ veiklą žinoma labai nedaug, nėra išlikusių beveik jokių dokumentų. Kūrybiškai pasitelkiant 90-ųjų kompiuterinių žaidimų animaciją, įtaigiai pasakojama istorija jaunų žmonių, kuriuos vedė kilnus tikslas – prireikus bet kokia kaina apginti Tėvynę.

 

Premjera - 2018 m. Europos filmų forumo "Scanorama" programoje, kino teatruose - nuo sausio 11d.