2020 /

Šuolis

84 min.  –  Dokumentinis  –  84 min., spalvotas  –  2020 ,   Moonmakers
Režisierė : Giedrė Žickytė
Operatorius : Rimvydas Leipus
Kompozitorius : Kipras Mašanauskas
Montažas : Danielius Kokanauskis, Thomas Ernst
Prodiuseris : Uldis Cekulis (VFS)
Prodiuserė : Giedrė Žickytė

„Šuolis“ – pasaulį pavergusi istorija apie lietuvio drąsą. 1970-aisiais Simas Kudirka peršoko iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį ir pasiprašė politinio prieglobsčio. Grąžintas atgal ir įkalintas, Simas sulaukė didžiulio tarptautinio palaikymo, dėl jo išlaisvinimo buvo rengiamos tūkstantinės demonstracijos. Lietuvis iš Griškabūdžio tapo tarptautiniu žmogaus laisvių pažeidimo simboliu, o jo likimą sprendė net du JAV prezidentai – Richardas Nixonas ir Geraldas Fordas. Šie įvykiai Šaltojo karo metu sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje. 

Po penkiasdešimties metų Simas Kudirka, lydimas režisierės Giedrės Žickytės, vėl grįžo į amerikiečių laivą „Vigilant“. Šį kartą – dar kartą išgyventi jo likimą pakeitusį šuolį. 

Pasaulinė filmo premjera įvyko tarptautiniame Varšuvos kino festivalyje 2020 m., filmas pelnė geriausio ilgametražio filmo apdovanojimą. Tarptautiniame Salem filmų festivalyje Masačiusete 2020 m. filmas apdovanotas specialiu žiuri ir publikos prizais, tarptautiniame festivalyje "EIDF 2021" Pietų Korėjoje filmas pelnė pagrindinį apdovanojimą. "Šuolis" apdovanotas Specialiu Lietuvos kinematografininkų sąjungos prizu, pagrindiniu Autorinio kino aljanso (AKA) apdovanojimu 'Kino ruporas" 2021 m.