2005 /

Dievų miškas

110 min.  –  Vaidybinis  –  110 min., spalvotas, 35mm  –  2005 ,   Baltijos filmų grupė
Režisierius : Algimantas Puipa
Scenarijaus autorius : Ričardas Gavelis, Algimantas Puipa
Operatorius : Algimantas Mikutėnas
Garsas : Jonas Maksvytis, Romualdas Fedaravičius
Dailininkas : Galius Kličius
Kostiumų dailininkas : Daiva Petrulytė
Montažas : John Grover
Prodiuseris : Robertas Urbonas
Vaidino : Diana Anevičiūtė, Robertas Urbonas, Saulius Mykolaitis, Valentinas Masalskis, Regina Arbačiauskaitė, Monika Bičiūnaitė, Liubomiras Laucevičius, Šarūnas Puidokas, Rolandas Boravskis, Steven Berkoff

Filmas, sukurtas remiantis Balio Sruogos romanu “Dievų miškas”, pasakoja apie žmogų, menininką, mąstytoją, kuriam buvo lemta likti nepalūžusiu dviejų totalitarinių – nacių ir sovietinio – režimų kaliniu.
…Filmo herojus Profesorius – išskirtinė asmenybė, gyvenanti pagal savo Dekalogą, savus tiesos ir moralės principus. Įkalintas vokiečių koncentracijos stovykloje Profesorius tampa myriop pasmerktų žmonių dramos dalimi. Išgyventi šioje ekstremalioje situacijoje, atsiriboti nuo savęs ir žiaurios realybės jam padeda ironija.
Grįžęs iš konclagerio, Profesorius parašo prisiminimų knygą, kurioje sarkastiškomis spalvomis nupiešia mirties "Babelį" – Štuthofą, tačiau sovietų valdžiai toks kūrinys nepriimtinas. Tariamoji sovietinė laisvė jam tampa ne mažesniu išbandymu nei vokiečių konclageris.

Algimantas Puipa, filmo režisierius:
„Aš išmokau žiūrėti į pasaulį su išminties šypsena. Kai man ypač sunku, aš labai daug juokiuosi. Šiaip aš žvalus ir giliai ironiškas – ne žmonėms, su kuriais kartu žūsiu, bet viso plačiojo pasaulio atžvilgiu“, - rašė Balys Sruoga laiške žmonai 1944 m. iš Štuthofo koncentracijos stovyklos.
"Filmą "Dievų miškas" tarpusavyje vadinam juodąja komedija. Kiti sako, kad taip sumenkinamas filmas. Geriausia, gal vadinti šį filmą taip, kaip B.Sruoga pavadino savo knygą – kūrinys pilnas pakaruokliško humoro".

Valentinas Masalskis, filme vaidina Profesorių:
"Balys Sruoga garbino tiesą. Man įdomu prisiliesti prie šito žmogaus–kalno, bandau pagauti jo energiją. Aš nevaidinu situacijos anatomijos – ji neįdomi, nes aš neišgyvensiu to, ką patyrė šis žmogus".

Robertas Urbonas, filmo prodiuseris:
"Žmogaus buvimo uždaroje erdvėje tema tebėra aktuali ir šiandien. Šiandienos pasaulyje dedasi labai daug dalykų, kai žmogus pasijunta lyg koncentracijos stovykloje ir bando iš jos išeiti. Nors B.Sruogos "Dievų miškas" yra programinis kūrinys Lietuvos mokyklose, tačiau filmas nėra garsaus literatūros kūrinio ekranizacija. Mes tik remiamės kūriniu. Filme yra ir sugalvotų epizodų, kurių nebuvo knygoje".