2002 /

Mediniai Lietuvos dvarai

Dokumentinis  –   –  2002 ,   VšĮ "Videoidėja"
Režisierius : Justinas Lingys
Scenarijaus autorius : Aušra Kalinauskienė
Operatorius : Andrius Matvejenka
Prodiuseris : Algirdas Žvinakevičius

Vaikščiojant pamirštais Lietuvos medinių dvarų takais aiškėja, kad tik atskirų žmonių entuziazmo dėka saugoma atmintis apie ten gyvenusias asmenybes ir jų veiklą,medinės architektūros ypatumus, multikultūriškumą.

Mediniuose dvaruose nuo seno gyveno ir kūrė ne tik iškilūs Lietuvos rašytojai, mokslininkai, kultūros ir politikos veikėjai, bet ir įvairių tautų žmonės: prancūzai, anglai, italai, vokiečiai, danai, lenkai. Jie dvaruose puoselėjo europinę kultūrą: mokė kalbų, rėmė pažangias mokslo idėjas, atėjusias iš Europos, kūrė ir išlaikė bibliotekas, dvaro teatrus, buities ir kultūros muziejus. Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, pakito medinių Lietuvos dvarų indėlio į šalies kultūrinį, politinį, visuomeninį gyvenimą interpretacija, imtasi jų apskaitos ir įtraukimo į kultūros paveldo sąrašus įtraukimo darbų.

Svarstoma, kaip būtų galima juos išsaugoti kaip architektūros ir kultūros vertybes.Deja, daugelis šiandien jau negrąžinamai sunaikinti. Tiems, kuriuos dar įmanoma rekonstruoti, reikia didesnio visos visuomenės dėmesio ir lėšų jiems sutvarkyti.