2007 /

Margučių rytas

8 min.  –  Animacinis  –  8 min., spalvotas  –  2007 ,   Filmų štrichai
Režisierius : Jūratė Leikaitė
Garsas : Artūras Pugačiauskas

Filme „Margučių rytas“ skambanti lietuvių liaudies autentiška muzika bei kompozitoriaus Kipro Mašanausko originali muzika, paukščių balsų pamėgdžiojimas, lalavimas, Velykės burtų dainelė – sudaro filmo pavasarišką, linksmą bei kartais mistinį foną. Filme atskirą vietą užima paukščių charakteristika: strazdas, kurapka, juodas gaidys ar kiti. Paukščių pėdų atspaudai lauke ar jų pačių simboliniai atvaizdai virsta nuostabiais margučių raštais, įprasmindami juos ir pateikdami savotišką pasaulio sandaros suvokimą. Filme pasakojama apie Velykų bobutės – Velykės darbus, besiruošiant šventei. Jos senoviniai kiaušinių marginimo būdai ir burtų dainelė pateikti paslaptingai ir mistiškai:

Verda verda puodas,

geležinis juodas.

Kaitrioje liepsnelėj kadagio šakelės.

Dėsiu kiaušinaičius vieną šalia kito,

kad jų baltas lukštas margai nusdažytų.

Burtais aš užbursiu.

Smilgom apsmilkysiu.

Saulę nuo mėnulio danguje atskirsiu.

Dilgėlių lapeliais,

žalčio uodegėlėm,

ąžuolo žievelėm,

lukštais svogūnėlių ... kiaušinaičius marginsiu.

 

Dailininkės animatorės Skirmantos Jakaitės sukurtas Velykės charakteris pasižymi plastiškumu ir dinamiškumu. Velykė tarsi burtininkė sutveria kiekvieną margutį lyg atskitą pasaulį, su visom jo pusėm, su juoda ir balta, su pradžia ir pabaiga. Puiki klasikinė animacija šiame filme, garso ir vaizdo harmoningas sujungimas, Velykų dvasios ir pavasarinio atgimimo jausmo ir nuotaikos perteikimas, jautrus pasaulio grožio vertinimas, o ne chronologinis ar dokumentinis šventės įvykių atpasakojimas, suteikia šiam filmui daug poetiškumo ir meninės vertės.

Animacinis filmas „Margučių rytas“ pratęsia jau anksčiau pradėtą Jūratės Leikaitės ciklą „Lietuvių liaudies sakmės, šventės ir tradicijos“, kurį sudaro „Paparčio žiedas“ (2003 m.), „Užgavėnės“ (2005 m.), „Marti iš jaujos“ (2006 m.).