1999 /

Elzė iš Gilijos

129 min.  –  Vaidybinis  –  129 min., spalvotas, 35mm  –  1999 ,   Lietuvos kino studija

Filmas sukurtas Rytprūsių rašytojo Ernsto Wicherto ( 1831 – 1902) apysakos “Šaktarpis” motyvais. Kostiuminis psichologinis epas rutuliojamas Kuršių Nerijoje, devyniolikto amžiaus viduryje.

Filmo centre – prūso žvejybos verslo viršininko Griunbaumo ir našlio lietuvių jūreivio Jurgaičio, besipriešinančio Griunbaumo žvejybos taisyklėms, konfliktas. Per nelaimingą atsitikimą Jurgaitis apkaltinamas žmogžudyste ir Griunbaumas pasodina jį į kalėjimą. Jurgaičio dukterį Elzę priglaudžia jo darugas Mykolas. Elzė užauga. Tarp jos ir Mykolo sūnaus įsiplieskia gilūs jausmai. Jiems priešinasi Mykolo žmona Gryta. Sugrįžęs iš kalėjimo Jurgaitis keršija Griunbaumui, kurį išgelbėja Jurgaičio duktė. Keršto ir sužlugdytos meilės, neapykantos ir atlaidumo istorija.

Filmas buvo atrinktas ir dalyvavo oficialioje Traptautinio Berlyno kino festivalio “Panoramos” programoje 2000 m.

Vokiečių kinotyrininkas Hansas Joachimas Schlegelis apie “Elzę iš Gilijos” rašė:

“Norėčiau išskirti keletą momentų, kurie man atrodo svarbūs kalbant apie naują Algimanto Puipos filmą “Elzė iš Gilijos”. Pirmiausia, šis filmas liudija, kad lietuvių kinas visomis prasmėmis, visu kuo – operatoriaus, režisieriaus, aktorių darbu – labai profesionalus. Itin svarbu, kad filmas pasakoja apie Lietuvą, apie jos istorines šaknis ir kad plėtoja lietuvių ir bei vokiečių santykių istoriją ne tik ekrane, o yra ir bendros šių šalių gamybos produktas. Be to, jis labai skiriasi nuo daugelio bendros Rytų ir Vakarų gamybos filmų, kuriuose dažnai nejunti režisieriaus adreso, kurie sklidini bendrų įvaizdžių, netikslių ir netikrų charakterių. “Elzė iš Gilijos” labai ryškiai parodo, kaip lietuvių kinas atsiskiria nuo tarybinės praeities; paaiškina, jog lietuvių kultūra yra susijusi su šiaurės Europos, netgi skandinaviškąja kultūra. Šią tendenciją ypač palaikau, nes matau, kokia ji gyvybinga”. (Almanachas “Kinas”, nr.4 (275)

Apdovanojimai:
Geriausias režisieriaus darbas, geriausias operatoriaus darbas – KINOŠOK, Anapa. Rusija, 2000;

Filmas buvo rodytas:

Pasaulinė premjera – Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, “Panoramos” programoje, 2000
Europos komiteto metų renginių filmų peržiūra, Strasbūras, 2002
“Naujosios Europos filmų sesija”, Didžioji Britanija, 2002
Baltijos šalių kino festivalis Otavoje, Kanada, 2002