2009 /

Artimos šviesos

93 min.  –  Vaidybinis  –  93 min., spalvotas, 35mm  –  2009 ,   Tremora Dagstar film (Vokietija)
Režisierius : Ignas Miškinis
Scenarijaus autorius : Ignas Miškinis
Operatorius : Rolandas Leonavičius
Kompozitorius : Markus Aust
Dailininkas : Monika Bauert
Prodiuseris : Ieva Norvilienė, Dagmar Niehage
Vaidino : Dainius Gavenonis, Julia Maria Kohler, Jonas Antanėlis

Tai urbanistinis kelio filmas apie du vyrus ir moterį, kuriuos suartina vienos nakties klajonė automobiliu miesto gatvėmis.

TADAS (33) ir LAURA (33) jau seniai vedę, bet vaikų vis dar neturi. Abu dirba draudimo kompanijoje, neseniai įsikėlė į naują butą, kurį vis dar remontuoja, išsimokėtinai įsigijo naują automobilį. Atrodytų, kad gyvenime jau daug pasiekta, tačiau jų tarpusavio santykiai jau virto tik paprasčiausiu šaltu formalumu. Tadas abejingas savo darbui, o vakarus praleidžia spaudinėdamas TV pultelį, LAURA vis labiau kopia karjeros laiptais ir vis ilgiau užtrunka darbe, kad tik vėliau grįžtų namo.

Vieną paprastą darbo dieną, TADAS atsitiktinai sutinka savo buvusį klasioką. LINAS (33) kadaise emigravo iš šalies tikėdamas geresnio uždarbio, tačiau dabar jau porą mėnesių, kaip pats sako, yra grįžęs atostogoms. Prisistatęs nepriklausomu architektu, Linas pasisiūlo padėti Tadui su nesibaigiančiu buto remontu, o tą patį vakarą pakviečia  panaktinėti po miestą.

Pirmadienio naktis. Vietoj pasėdėjimo bare su alaus bokalu LINAS pasiūlo leistis į kelionę miesto gatvėmis ir po truputį atskleidžia TADUI „night driving'o" ritualus - važiuoti tom pačiom gatvėm kaip į darbą, pilti tik po du litrus benzino, kad ir vėl reikėtų sustoti kitoje degalinėje, lėkti tamsiomis priemiesčio gatvėmis išjungtom šviesom... Iš pradžių Tadui visa tai atrodo labiau kvaila ir keista, nei romantiška. Tačiau situacija pasikeičia, kai vyrai sutinka efektingą nepažįstamąją. LINAS - pakerėtas, o TADAS pritrenktas: paslaptingoji gražuolė yra jo žmona LAURA...

Tai istorija apie vienatvei pasmerktus ir nūdienos didmiesčio gyvenimo rutinos įkalintus žmones, išsiilgusius artumo, romantikos ir nuoširdumo. Išgalvoti naktinio pasivažinėjimo ritualai provokuoja kurti naują pasaulį. Įprastas ir banalus gatvių labirintas atsiskleidžia naujais ir nepatirtais pojūčiais, žmogiškais ir šiltais. Naktinė kelionė trumpa kaip mirksnis, tačiau būtent ji leidžia pasinerti į iki šiol nepatirtus nuotykius, atrasti užmirštą meilę ir viltį... Nors ir vienai trumpai vasaros nakčiai.

 

APDOVANOJIMAI:

 

„Sidabrinės gervės“ apdovanojimas  už geriausią lietuvišką 2009 metų filmą

 

FESTIVALIAI, 2009

 

1.       Filmo premjera. KARLOVY VARY TARPTAUTINIS FILMŲ FESTIVALIS (Čekija)) Liepa 2009, “Vakarų rytai” konkursinė programa, kur buvo renkamas geriausias Rytų Europos filmas.

2.            KINOŠOK (Anapa, Rusija), rugsėjo 13- 20 d.

3.            VARŠUVOS FILMŲ FESTIVALIS (Lenkija) Spalis 2009. konkursinėje programoje

4.            HAMBURGO FILMŲ FESTIVALIS (VOKIETIJA), Rugsėjo 26- 30 d.

5.            PUSANO FILMŲ FESTIVALIS (Pietų Korėja), Spalio 8-16 d.

6.            ŠIAURĖS ŠALIŲ FILMŲ FESTIVALIS (Liubekas, Vokietija), konkursinė programa. Lapkričio 4- 8 d.

7.            SEVILIJOS EUROPIETIŠKO KINO FESTIVALIS (Ispanija), konkursinė programa. Lapkričio 6-14 d.

8.            LIDSO TARPTAUTINIS FILMŲ FESTIVALIS (Jungtinė Karalystė), pagrindinė programa. Lapkričio 4- 15 d.

9.            36-tasis Briuselio Tarptautinis Nepriklausomų filmų festivalis (Belgija), Konkursinė programa. Lapkričio 3 – 8 d.

10.         19-tasis Cotbuso Tarptautinis kino festivalis (Vokietija). Lapkričio 10-15.

 

Daugiau apie filmą www.tremora.com