2008 /

Lietuvių mitologinės būtybės

6 min.  –  Animacinis  –  6 min., spalvotas  –  2008 ,   VšĮ „Animacijos studija“
Režisierius : Aurika Selenienė, Algirdas Selenis
Scenarijaus autorius : Algirdas Selenis
Animatorius : Aurika Selenienė
Dailininkas : Aurika Selenienė, Algirdas Selenis
Montažas : Algirdas Selenis
Prodiuseris : Algirdas Selenis

 

Animacinių filmų ciklas “Lietuvių mitologinės būtybės”susideda iš keturių trumpų pasakojimų apie vienas iš pagrindinių senovės lietuvių mitologinių būtybių : Ragutį, Undinę, Aitvarą, Žaltį. Čia taip pat parodomos apeigos susijusios su šių būtybių garbinimu, aukų atnašavimais, siekiant jų globos ir malonės.Animacinis filmas”Lietuvių mitologinės būtybės”,- antra dalis animacinių filmų ciklo “Lietuvių mitologiniai dievai ir būtybės”. Pirmoji dalis, – “Lietuvių mitologiniai dievai”(11 min.), buvo sukurta 2007 metais. 

 Animacinių filmų ciklas “Lietuvių mitologiniai dievai ir būtybės”  nepretenduoja į išsamią lietuvių mitologijos apžvalgą, bet siekia supažindinti jauną žiūrovą  su vienais iš svarbiausių lietuvių mitologinių dievų bei būtybių, kurios ilgainiui tapo spalvingiausiais lietuvių liaudies pasakų personažais.

Animaciniam filmui “Lietuvių mitologinės būtybės” sukurti buvo pasirinktos išraiškos priemonės, besiremiančios turtingu tradicinės tautodailės palikimu, imituojant karpinių ornamentikos bei senovės medinių baldų dekoravimo estetika. Filme skamba lietuvių liaudies  giesmės bei dainos skirtos  mitologinėms būtybėms. Šių dainų verbalinė ritmika plastiškai persipina su gausiai animuoto piešinio ir pasakiško siužeto ritmika. Dainas atlieka garsus lietuvių ritualinių apeigų ansamblis “Kūlgrinda”.