2012 /

Narcizas

99 min.  –  Vaidybinis  –  99 min., spalvotas  –  2012 ,   Ketvirta versija
Režisierė : Dovilė Gasiūnaitė
Operatorius : Audrius Kemežys
Kompozitorius : Giedrius Puskunigis, Artūras Anusauskas
Prodiuserė : Teresa Rožanovska
Vaidino : Amvrosios Vlachopoulos

Narcizas (graik. Narkissos) turi tą pačią šaknį nark- , kaip ir narkozė, narkotikas. Šie žodžiai kilę iš veiksmažodžio narkaō – svaiginti, stipriai kvepėti.

"Narcizas" - istorija, paremta antikine tragedija, perkelta į šiandieninį Vilnių – Šiaurės Europą,patį Narcizą suvokiant  ne tik kaip save įsimylėjusį, o kaip savo grožį  ir gabumą suvokiantį perfekcionistą, kuris iš tiesų yra išskirtinis.

Teodoras (33) – styginių kvarteto violončelininkas. Jis išskirtinai gražus ir  labai talentingas: „Dievas dainuoja jam į ausį“. Nors keldamas per didelius reikalavimus sau ir kitiems Teodoras dažnai įskaudina aplinkinius, jie nepajėgia atsisakyti buvimo šalia jo. Jis magiškai traukia žmones.Jį myli visi, net kiemo vaikai.Vieną dieną Teodoras palieka šeimą. Jis myli savo žmoną ir dukrą, bet jam atrodo, kad vien tik mylėti per maža. Vos tik išėjusį iš namų Teodorą ištinka karščio priepuolis, ir mieste įsigali sausra.

Teodoras su dar didesne aistra imasi profesinės veiklos. Kartu su draugu kompozitoriumi Tomu jis įrašinėja muziką, koncertuoja. Visi, atrodo, patenkinti, tačiau Teodoras  vienintelis niekada nesijaučia laimingas. Jį ima kankinti troškulys.  Sėkmės aukštumoje Teodoras palieka kvartetą. Kolegos tokio elgesio nesupranta, pyksta. Jų ryšiai nutrūksta.Teodoras radikaliais būdais siekia permainų savo gyvenime: pozuoja skulptoriui, užmezga romantinį ryšį su vyresne moterimi. Jis trokšta bent kartą patirti tai, kas jam būtų neįmanoma. Jis dar nežino, kad nepakeliamas dalykas yra tik vienas – jis pats. Mieste išsenka upės. Kartu su ryškėjančia sausra gilėja ir Teodoro konfliktai su paskutiniais jam atsidavusiais žmonėmis, o jo nesibaigiantis troškimas gerai jaustis kas kartą žlunga. Vieną dieną jis pamato savo atvaizdą lango stikle, kuris nė iš tolo nebeprimena ankstesniojo švytinčio Teodoro, kuriam pavydėdavo ir vyrai, ir moterys. Ir tada Teodoras pradeda ieškoti kelio kaip išsilaisvinti nuo savęs ir išlaisvinti miestą nuo sausros, kad per potvynį sugrįžtų vanduo.

Režisierė apie filmą:

Man buvo įdomu sužinoti, kodėl gražus, viskuo apdovanotas žmogus sako, kad niekada nesijaučia laimingas. Jis traukia žmones, jis juos žaloja, bet vis tiek jam neįmanoma atsispirti.

2013 m. Sautamptono tarptautinio kino festivalio ( Didžioji Britanija) apdovanojimo už GERIAUSIĄ SCENARIJŲ laureatas

Daugiau info www.ketvirtaversija.lt