2014 /

Santa

100 min.  –  Vaidybinis  –  100 min., spalvotas, DCP  –  2014 ,   ARTBOX kartu su "October" (Suomija)
Režisierius : Marius Ivaškevičius
Scenarijaus autorius : Marius Ivaškevičius
Operatorius : Tuomo Hutri
Kompozitorius : Kipras Mašanauskas, Chinawoman
Dailininkė : Jurgita Gerdvilaitė
Kostiumų dailininkė : Agnė Rimkutė
Montažas : Dominykas Kilčiauskas, Danielius Kokanauskis
Prodiuseris : kooprodiuseris Joonas Berghall, Kęstutis Drazdauskas
Prodiuserė : Asta Valčiukaitė
Vaidino : Ovidijus Petravičius, Helka Periaho, Beata Tiškevič, Sandra Daukšaitė, Tommi Korpela

Kelionė į Laplandiją atneša didelius pasikeitimus į vienišos mamos Ingos ir jos septynmečio sūnaus Vinco gyvenimą. Meilė, viltis ir pastangos išgelbėti mažo berniuko gyvybę, dramatiškai pakeis dviejų suaugusiųjų likimus.

Režisierius Marius Ivaškevičius: 

Mane, kaip filmo režisierių, šioje istorijoje pirmiausia domina žmonių artumo problematika, kurią jau esu ne kartą nagrinėjęs ir prieš tai rašytose pjesėse bei pagal jas režisuotuose spektakliuose: „Kaimynas“, „Malyš“, „Artimas miestas“. Gyvendami šiuolaikiniame pasaulyje esame atsitvėrę savotiška siena nuo aplinkinių, užsidėję šarvą, kuris mus saugo nuo svetimų problemų ir išgyvenimų. Vadiname tai susvetimėjimu. Žvelgdami į svetimą skausmą sakome sau: „manęs tai nedomina, aš turiu pakankamai savų skaudulių“. Tačiau minėtas šarvas saugo mus ir nuo šilumos bei meilės, kurią galėtume iš tų žmonių gauti. Šitaip saugodami save, tuo pat metu tampame ir vis labiau vieniši.

Filmo „Santa“ herojus, trumpam atsikračiusius šio šarvo, pirmiausia ir užgriūva svetimų problemų našta. Tačiau vėliau viską kompensuoja atsiradęs naujas, netikėtas ryšys ir nauji, tegu ir labai skaudūs išgyvenimai.

Šis filmas man yra labiau ne apie baimę mirti, bet apie drąsą gyventi.