Režisierius Romas Lileikis rytoj sostinės žiūrovams pristatys savo naujausią ilgametražį dokumentinį filmą „MAAT“

LFC inf.
2013 balandžio 19 d.

Režisierius Romas Lileikis rytoj, "Skalvijoje" sostinės žiūrovams pristatys savo naujausią ilgametražį dokumentinį filmą „MAAT“.

Seanso pradžia – 19 val.

„MAAT“ yra šeštas ilgametražis autorinio kino režisieriaus Romo Lileikio dokumentinis filmas. Jo centre – mokymo ir mokymosi temos interpretacijų įvairovė, mokinio ir mokytojo savivokų įtampos, kaip keliai pažinti pasaulį, kaip iniciacija, kaip nuolatinis ribų peržengimas. 

Filme dalyvauja menininkai balerina Eglė Špokaitė, pianistas Petras Geniušas, saksofonistas Petras Vyšniauskas, būgnininkas Gediminas Laurinavičius ir kiti su savo mokiniais.

R. Lileikis filmą „MAAT“ kūrė kartu su bendraautoriais, nuolatiniais jo kino kūrybos palydovais operatoriumi Viktoru Radzevičiumi, kompozitoriumi Kipru Mašanausku, dailininku Vyteniu Lingiu, prodiuseriu Kęstučiu Petruliu. Filmas sukurtas Studijoje 2.

R. Lileikis kino režisūroje debiutavo vaidybiniu filmu „Aš esu“ (sukurtas kartu su S. Motiejūnu), kuris 1990 m. Tarptautiniame Kosta de Estorilio festivalyje Portugalijoje buvo apdovanotas pagrindiniu „Auksinės žuvėdros“ prizu. Tai buvo vienas pirmųjų ir svarbiausių atgimstančios tuometinės Lietuvos kino pripažinimas. Ir vaidybiniame „Aš esu“, ir vėlesniuose dokumentiniuose filmuose „Olandų gatvė“ (1992), „Anapus“(1994), „K+M+B“ (2000), „Saša“ (2006),  „Dangaus šešėlis“ (2008)  R. Lileikiui būdingas subtilus kultūros, istorinių šaknų svarbos suvokimas, skvarbus poetinis žvilgsnis į žmogaus dvasinį gyvenimą, jo ir miesto atmosferos ryšį, neveltui daugelio Užupio Respublikos prezidentu tituluojamo R. Lileikio filmuose jo mylimas Vilniaus Užupis tampa pilnaverčiu filmų veikėju. 

Filmas „MAAT“ šįmet nominuotas kino ir televizijos kino „Sidabrinės gervės“ apdovanojimams metų geriausio ilgametražio dokumentinio filmo kategorijoje; filmo operatorius V. Radzevičius nominuotas geriausio metų operatoriaus, o kompozitorius K. Mašanauskas – geriausio metų kompozitoriaus kategorijose. 

 „MAAT“ galima pamatyti „Skalvijoje“ balandžio 20 d. 19 val., balandžio 22 d. 19 val. 20 min., 24 d. 19 val. 10 min., 25 d. 17 val. 30 min. 

Nuotraukose - filmo "MAAT" kadrai.

Studijos 2 archyvo nuotr.

 

Komentarai