“Sidabrinės gervės“ rengėjai gedi Vytauto Šapranausko

LiKA inf.
2013 balandžio 20 d.

Šiandien ir rytoj su aktoriumi Vytautu Šapranausku atsisveikina Lietuvos teatro, televizijos, kino žiūrovai.

Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimų “Sidabrinė gervė 2013” organizatoriai nuoširdžiai užjaučia aktoriaus Vytauto Šapranausko artimuosius ir visus jo talento gerbėjus. Įsimintiną vaidmenį filme „Valentinas vienas“ sukūręs V.Šapranauskas šiais metais nominuotas „Sidabrinei gervei“ epizodinio aktoriaus vaidmens kategorijoje.

Apdovanojimus rengiančios Lietuvių kino akademijos (LiKA) Tarybos narys, aktorius, režisierius, rašytojas Alvydas Šlepikas puikiai pažinojo V.Šapranauską. „Aš su juo nemažai dirbau. Gaila ir kaip žmogaus, ir kaip bene talentingiausio komedijos žanro aktoriaus. Jis iš tiesų buvo nepaprastai talentingas“, - kalbėjo A.Šlepikas.

Pasak jo, Vytautas visada siekė maksimumo, buvo profesionalus ir dėmesingas, rūpinosi kolegomis, ne tik pats talentingai kurdavo vaidmenis, bet ir kitiems padėdavo atsiskleisti.

„Jis buvo nepaprastai geras partneris. Niekada netraukdavo paklodės ant savęs – kaip tik rūpinosi kitais. Vaidindamas Vytas nemažai improvizuodavo, tačiau visuomet stengdavosi kuo geriau perduoti estafetę. Juk galima vaidinti ir uždaryti duris partneriui, o jis kaip tik atidarydavo, padėdavo, - teigė A.Šlepikas, prisiminęs vieną paprastą, bet ir iškalbingą sceną. – Mudu kartu vaidinome „Genijaus dirbtuvėse“. Mano personažui tekdavo tamsoje įlįsti į sofą. Vytas visada neprašytas ją man atidengdavo.“

V.Šapranauskas yra pasakojęs, kad aktoriaus profesiją pasirinko gana atsitiktinai, vidurvasarį eidamas pro tuometinę Lietuvos konservatoriją tiesiog užsuko vidun...

Sukūręs daugybę ryškių vaidmenų teatre ir televizijoje, V.Šapranauskas taip pat nuoširdžiai sirgo už lietuvišką kiną, savo karjerą jame pradėjęs dar 1980 metais, filme “Amerikietiška tragedija“ (rež. Marijonas Giedrys). Pastaraisiais metais jis nusifilmavo kino juostose „Vilniaus getas“ (rež. Audrius Juzeliūnas), „Zero II“ (rež. Emilis Vėlyvis), „Valentinas vienas“ (rež. Donatas Ulvydas, Edita Kabaraitė, Ričardas Marcinkus ir Simonas Aškelavičius), taip pat vaidino populiariame televizijos seriale „Moterys meluoja geriau“ (rež. Sigitas Račkys).

Vytautas yra sakęs, kad vaidmenis kuria ne vienas - kartu su režisieriumi. „Aš galiu turėti tik patariamąjį balsą ir siūlyti režisieriui: „O gal padarykime taip?“, - pasakojo V.Šapranauskas. Kolegos iš filmavimo aikštelių prisimena, kad jis visuomet dirbdavo atsidavęs, susikaupęs, bet iš šalies žiūrint - lengvai, žaismingai. „Man darbas yra hobis, už kurį mokami pinigai“, - sakydavo V.Šapranauskas.

Šiais metais už vaidmenį kino filme „Valentinas vienas“ jis yra nominuotas „Sidabrinei gervei“. Apdovanojimai įvyks gegužės 11 d.

LiKA nuoširdžiai užjaučia visus aktoriaus bendražygius, draugus, artimuosius.

Urna su V. Šapranausko palaikais iš Vilniaus Mažojo teatro išnešama rytoj, sekmadienį, 15 val.; aktorius bus palaidotas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

 

 

 

 

Komentarai