Kino teatre „Pasaka“ – pokalbis ir filmo peržiūra su vienu iškiliausių lietuvių kino režisieriumi Gyčiu Lukšu

"Pasakos" inf.
2013 gegužės 7 d.

Gegužės 8 d. 19 val.  kino teatras "Pasaka" kviečia į kino vakarą su Izolda Keidošiūte, kuriame svečiuosis vienas nuosekliausių lietuvių literatūros ekranizuotojų, režisierius Gytis Lukšas. Po pokalbio apie režisieriaus kūrybą ir gyvenimą visi paskaitos dalyviai žiūrės subtilų ir poetišką režisieriaus filmą "Mano vaikystės ruduo". 

Įspūdingą filmografiją turintis režisierius G. Lukšas paskaitos dalyviams ne tik papasakos apie savo kūrybos kelią, bet ir pasidalins mintimis apie jį labiausiai įkvėpusias  kino asmenybes, tokias kaip F. Truffaut, A. Tarkovskis ar Kim Ki-dukas,bei parodys jo paties atrinktas šių režisierių filmų ištraukas. O po atviro ir nuoširdaus pokalbio su šiuo režisieriumi, visi susitikimo dalyviai bus kviečiami žiūrėti, pasak Sauliaus Macaičio, be abejonės, vieną geriausių, subtiliausių režisieriaus G.Lukšo filmų "Mano vaikystės ruduo".   

Režisierius baigė Valstybinį kinematografijos institutą Maskvoje.  Jo režisūros debiutas – novelė „Telefonas“ (iš trijų novelių filmų ciklo ,,Linksmos istorijos“). Vėliau sukūrė kino filmus: „Virto ąžuolai“ (pagal J. Baltušį), „Mano vaikystės ruduo“ (pagal J. Aputį), „Vasara baigiasi rudenį“ (scenarijus R. Granausko), televizijos filmą „Vakar ir visados“, kuris kaip mokymo priemonė naudotas Sorbonos ir kituose universitetuose, „Žalčio žvilgsnis“ (pagal S. T. Kondrotą), „Žemės keleiviai“ „Mėnulio Lietuva“ (pagal S. Šaltenį), „Dieviškoji šviesa“, „Duburys“ (pagal R. Granauską). 

Nuo 1991 m. Gytis Lukšas yra Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos tarybos narys. 2000 m. kino režisierius apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu, 2006 metais jam įteiktas LDK Gedimino ordinas – Riterio kryžius. 2012 metų birželio mėnesį Kopenhagoje išrinktas į Europos kino režisierių federacijos vykdomąjį komitetą – tai pirmasis Baltijos šalių atstovas FERA vykdomajame komitete. 

Paskaita vyks kino teatro “Pasaka” Pušku Pušku salėje gegužės 8 d. nuo 19 val. Bilietą į paskaitą ir filmą galima įsigyti kino teatro kasoje arba internetu www.tiketa.lt.

Daugiau informacijos:  www.kinopasaka.lt 

Nuotraukoje - filmo "Mano vaikystės ruduo" kadras.

Komentarai