Prasidėjo lietuviškų trumpametražių filmų turas po Lietuvą

„Lithuanian shorts“ inf.
2013 gegužės 13 d.

„Dažnai iš įvairių miestų kultūros centrų sulaukiame daugybės skambučių su prašymais parodyti trumpo metro filmus. Sostinėje kino renginių gausu, o mažesniuose miestuose gerų filmų pasiilgstama. Nutarėme jiems sukurti kino šventę su užsienyje įvertintais lietuviškais trumpametražiais filmais“, - pusmetį brandintą programos „LT trumpai“ idėją pristato agentūros „Lithuanian shorts“ atstovės.

Šią savaitę lietuviškų trumpų filmų programa bus rodoma Tarptautinio Kanų kino festivalio mugėje. Gegužę ir birželį planuojama aplankyti Kauną, Klaipėdą, Panevėžį, Palangą, Raseinius, Biržus, Jurbarką ir kitus miestus.

Į kino teatrų sales ar kultūros centrus atėję žiūrovai išvys penkis trumpametražius filmus – vieną vaidybinį, po du animacinius ir dokumentinius.

„Atrinkome tuos filmus, kurie bent po du kartus pristatyti tarptautiniuose kino festivaliuose ir toliau rodomi užsienyje. Lietuvos kino bendruomenė juos taip pat įvertino – visi filmai yra nominuoti Lietuvos kino ir televizijos apdovanojimuose „Sidabrinė  gervė‘2013“, - sako Rimantė Daugėlaitė, „Lithuanian shorts“ vadovė.

Marija Razgutė, trumpametražių filmų agentūros projektų koordinatorė, prisipažįsta, kad programa „LT trumpai“ aplankys visus miestus, kurių atstovai išreikš pageidavimą. „Dalyje miestų filmus pristatys patys režisieriai, kurie atsakys į žiūrovų klausimus ir papasakos apie juostų kūrimo ypatumus. Gal tai praskaidrins niūroką mažesnių miestų kultūrinį gyvenimą“, - viliasi M. Razgutė.

Vieno programos „LT trumpai“ filmo „Rojaus beieškant“ režisierius Tomas Smulkis pastebi, kad žiūrovai mažesniuose miestuose kur kas atidesni ir jautresni negu sostinėje.

„Teko pristatyti savo pirmąjį filmą Kretingoje. Likau sužavėtas smalsiais klausimais apie filmo gamybos procesą ir idėjų paieškas. Žiūrovų nuoširdumas man paliko įspūdį. Kai kuriuose miestuose net nėra galimybės pamatyti filmų kino teatruose, bet žmonės ten laukia lietuviškų filmų“, - įspūdžiais dalijasi T. Smulkis.

Jo nuoširdus dokumentinis filmas „Rojaus beieškant“ – apie svajonę susitikti su vienu garsiausių visų laikų švedų režisierių Rojumi Andersonu. Ar lemta šiai svajonei išsipildyti? Švedijos kino legenda pamatęs filmą negailėjo lietuviui komplimentų.

Programos „LT trumpai“ filmuose atsispindės įvairi tematika ir dar įvairesnės emocijos – ir skaudžios gyvenimiškos dramos, ir fantazuoti ar šypsotis priversiančios juostos.

Kraujuojančią socialinę žaizdą atvers Oksanos Burajos dokumentinė drama „Liza, namo!“. Filmas apie mažą mergaitę Lizą ir jos svajones girtaujančių tėvų aplinkoje sužavėjo kino žiūrovus Leipcigo (Vokietija) ir Klermon-Ferano (Prancūzija) kino festivaliuose. Juosta pernai laimėjo geriausio lietuviško trumpametražio filmo apdovanojimą Europos šalių kino forume "Scanorama".

Reda Bartkutė filme „Kaltė“ žiūrovus panardins į animacinės herojės lapės pasaulį. Filmas šiemet buvo atrinktas į svarbiausiu Europoje laikomo animacinių filmų festivalio Annecy mieste (Prancūzijoje) konkursinę programą.

Nebylus animacinis trumpametražis filmas „Saga“ (rež. Ieva Miškinytė) nuneš į fantazijų pasaulį. Apie žmonių svajones, klajones, norą atrasti ir būti atrastais, apie pamestas ir atrastas sagas, ir viską siejančius nematomus siūlus – taip filmą pristato režisierė. „Kaltė“ ir „Saga“ pretenduoja tapti geriausiu praėjusių metų lietuvių animaciniu darbu.

Vienintelis vaidybinis „LT trumpai“ programos filmas – „Ką Dievas sau galvoja“ (rež. Gianluca Sodaro). Tai bendras lietuvių ir italų kūrėjų darbas. Jis buvo nominuotas geriausio trumpametražio filmo kategorijoje tarptautiniame Edinburgo (Škotija) kino festivalyje. Filmo garso takelį sukūrė žymus JAV kompozitorius Angelo Badalamenti, kurio muzika skambėjo keliuose kultinio režisieriaus Davido Lyncho filmuose.

Pirmasis trumpametražių filmų programos „LT trumpai“ seansas įvyko gegužės 11-ąją, šeštadienį, Šiaulių dailės galerijoje.

Nuotraukose - filmų "Kaltė", "Saga", "Liza, namo!", "Rojaus beieškant" kadrai. 

Komentarai