Režisierės Kristinos Buožytės vaidybinis filmas „Aurora“ - tarptautinio Maskvos kino festivalio „Seksas,maistas, kultūra, mirtis“ programoje

"Tremoros" inf.
2013 birželio 19 d.

K. Buožytės vaidybinis ilgametražis filmas „Aurora“ dalyvaus tarptautiniame 35-ajame Maskvos kino festivalyje. A arba aukščiausiai klasei priskiriamas festivalis vyks birželio 20 – 29 dienomis.

Lietuvių filmas bus parodytas nekonkursinėje festivalio programoje „Seksas, Maistas, Kultūra, Mirtis“ („Sex, Food, Culture, Death“).

“Festivalio kultūrologinė programa provokuojamai pavadinta "Seksas, Maistas, Kultūra, Mirtis" yra novatoriška šviežių tendencijų, reiškinių bei įvykių paieška pasaulio kine. Ir nors, sekant Berlyno kino festivalio pavyzdžiu, kur buvo pristatytas filmų ciklas apie maisto ruošimą, programa „maistas“ jau įsitvirtino daugelio kino festivalių programose, o filmai apie „seksą“ yra neatsiejama kiekvieno didelio kino renginio dalis, šios temos ir toliau skatina tyrinėti su jomis siejamus gyvenimo ir kultūros fenomenus vykstančius įvairiose šalyse.“ – pristatydamas filmus kalbėjo festivalio programos sudarytojas žymus kultūrologas ir kino kritikas Kirilas Razlogovas.

Filmą festivalyje pristatys prodiuserė Ieva Norvilienė, režisierė Kristina Buožytė ir aktorė Jurga Jutaitė. Filmo pristatymą tarptautiniame Maskvos kino festivalyje iš dalies finansavo Lietuvos kino centras.

 “Džiaugiamės, kad filmas apkeliavęs daugybę tarptautinių kino festivalių ir pelnęs virš 20 įvairių apdovanojimų, dalyvaus jau trečiame A klasės festivalyje vienerių metų bėgyje”, - teigia filmo prodiuserė Ieva Norvilienė.

Maskvos tarptautinis kino festivalis yra vienas seniausių pasaulyje. Pirmą kartą jis buvo surengtas 1935 metais ir žiuri vadovavo Sergejus Eizenšteinas, tačiau festivalio istorija pradedama skaičiuoti  nuo 1959 metų, kuomet jis tapo pastoviu renginiu ir buvo organizuojamas, kaip alternatyva Karlovy Vary festivaliui, kas antrus metus. Nuo 1995-ųjų festivalis pradėtas rengti kasmet.

Tarptautinio Maskvos festivalio žinomumas ir įtaka pasauliniame kino kontekste labai ryški. Festivalio prizais buvo apdovanoti tokie pasaulinio kino meistrai kaip - Akira Kurosawa ir Stanley Kramer, Federico Fellini ir Ettore Scola. Maskvos kino festivalis pastebėjo ir nutiesė kelią režisieriams Istvan Szabo bei Kaneto Shindo, kurie vėliau tapo žinomais visame pasaulyje. 2011 metais lietuviškas  filmas “Anarchija Žirmūnuose” (rež. Saulius Drunga) buvo apdovanotas Šv. Jurgio prizu kaip geriausias filmas konkursinėje programoje “Perspektyvos”. 

Filmą „Aurora“ prodiusavo nepriklausoma Lietuvos kino gamybos kompanija TREMORA kartu su ACAJOU FILMS (Prancūzija) ir LES FILMS DU CINEMA (Belgija). Filmo gamybą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Europos kino rėmimo fondas EURIMAGES ir Europos Sąjungos paramos audiovizualiniam sektoriui programa MEDIA.   

 

 
Komentarai