Kultūros naktis ir savaitgalis Šiuolaikinio meno centre

Rengėjų inf.
2013 liepos 3 d.

Šią savaitę Šiuolaikinio meno centras kviečia į specialius „Kultūros nakties“ reginius ir „Kino po žvaigždėmis“ seansus.

 

Liepos 5 d., penktadienį, nuo 18 val. Šiuolaikinio meno centras įsijungia į naktinių Vilniaus miesto renginių programą ir atveria duris į parodas "15-oji Tarptautinė Vilniaus tapybos trienalė" ir "Autentiškumo sertifikatai". Jas bus galima apžiūrėti nemokamai iki 22 val., o 19 val. bei 20 val.
žiūrovai kviečiami prisijungti prie gidės vedamų ekskursijų po tapybos ir menininkų sertifikatų ekspozicijas.

 

Lietuvos dailininkų sąjungos organizuojamoje 15-oje Tarptautinėje Vilniaus tapybos trienalėje eksponuojami 42-jų Lietuvos tapytojų ir 14 užsienio šalių autorių darbai. Tai galimybė susipažinti ne tik su šių dienų tapyba, bet ir su Lietuvos tapybos klasikų darbais - įtakingiausiais prieškario autorių (Antano Samuolio, Viktoro Vizgirdos, Antano Gudaičio ir kt.) kūriniais ir 8-9 dešimtmečių tapybos reformatorių (Jono Švažo, Vinco Kisarausko, Algimanto Kuro, Arvydas Šaltenio ir kt.) darbais, specialiai šiai parodai pasiskolintais iš muziejų kolekcijų.

 

Paroda „Autentiškumo sertifikatai“ originaliu būdu pasakoja Vakarų šiuolaikinio meno istoriją, pasitelkdama įtakingiausių pastarųjų penkiasdešimties metų kūrėjų, tokių kaip Marcel Duchamp, Yves Klein, Joseph Kosuth, Sol LeWitt, Lawrence Weiner ir kt. sertifikatus. Menininkų pasirašyti sertifikatai ne tik patvirtina meno kūrinio autorystę ir leidžia meno kūriniui atsirasti rinkoje, nesvarbu, koks nematerialus ar laikinas jis būtų, bet ir atskleidžia, kaip keitėsi menininko vaidmens suvokimas ir meno kūrinio medžiaga bei turinys.

 

„Kultūros nakties“ proga penktadienio vakarą ŠMC kino salė kviečia į specialų nemokamą kino seansą. 20 val. bus rodomas režisierės Linos Lužytės dokumentinis filmas "igrushki". Filmas pasakoja paprastų Žlobino miesto (Baltarusija) gyventojų istorijas. Visi jie gamina žaislus, juos parduoda, šnekasi, išgėrinėja, vėl gamina žaislus, dainuoja, pykstasi ir … vėl gamina žaislus. Filme paaiškės, kad skirtingose šalyse pagamintos žaislų akys gali žiūrėti skirtingomis kryptimis.

 

Pratęsdama neeilinius „Kultūros nakties“ įvykius, liepos 6 d., šeštadienį, 22.30 val. ŠMC kino salė pradeda rodyti epinę aštuonių dalių kelionę per pasaulio kino istoriją „The Story of Film: An Odyssey“ – pirmoji šio tęstinio projekto dalis bus pristatyta ŠMC kiemelyje įsikūrusiame „Kine po žvaigždėmis“, rengiamame kartu su kino teatru „Pasaka“. Britų kino kritiko Marko Cousinso pasakojimas - tai ne tik meilės laiškas kinui, bet ir radikalus kino istorijos perrašymas. Pirmojoje dalyje „Kino gimimas (1900-1920)“ nagrinėjamos idėjos ir aistros, kurios nuo pat pradžių valdė kiną labiau nei pinigai ir marketingas, pasakojamos istorijos apie pačias pirmąsias kino žvaigždes, ir atskleidžiami netikėti ankstyviausios kino istorijos faktai. Kitos šio ambicingo projekto dalys bus rodomos ir ŠMC kiemelyje po atviru dangumi, ir lietaus nebijančioje, ant sofų patogiai įsitaisyti kviečiančioje ŠMC kino salėje.

 

Komentarai