Išrinktas lietuviškas dokumentinis filmas, pretenduosiantis siekti „Oskaro“

"Nominum" inf.
2013 rugsėjo 26 d.

JAV Kino meno ir mokslo akademijos (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) patvirtintas „Oskaro“ komitetas Lietuvos kandidatu pretenduoti dėl geriausio filmo užsienio kalba kategorioje šiemet išrinko dokumentinį filmą „Pokalbiai rimtomis temomis“. Nors šio žanro filmai tarp kandidatų siekti „Oskaro“ yra ganėtinai reti, tai - jau trečias lietuviškas dokumentinis filmas, bandysiantis varžytis dėl prestižiškiausio industrijos apdovanojimo.

Režisierės Giedrės Beinoriūtės filmas „Pokalbiai rimtomis temomis” pasakoja istoriją, neturinčią išorinio veiksmo, dekoracijų, peizažų ir specialiųjų efektų. Pagrindiniai šio filmo herojai -  vaikai ir paaugliai - yra apdovanoti ypatingu gebėjimu apsakyti juos supantį pasaulį, o intymūs minimalistine maniera nufilmuoti pokalbiai su jais atskleidžia kartais melancholišką, kartais juokingą, kartais dramatišką šiuolaikinio pasaulio vaizdą. Filme keliami klausimai apie vienatvę, meilę, Dievą, pasaulį, žmogaus ryšį su kitu žmogumi.

Šiemet atrankai buvo pateikti keturi filmai: trys dokumentinės ir viena vaidybinė kino juosta. Deja, vienas iš komisijai pateiktų filmų neatitinko esminio Akademijos reikalavimo, kuris nurodo, jog didžioji dalis filmo kūrybinės kontrolės turi priklausyti jį deleguojančios šalies piliečiams arba nuolatiniams jos gyventojams ir todėl negali būti laikomas kandidatu atstovauti Lietuvą. Komisijos pirmininko Arūno Matelio teigimu, likę trys dokumentiniai filmai komiteto narių buvo įvertinti kaip lygiaverčiai labai telentingų kūrėjų darbai.  Po antro slapto balsavimo rato daugumos balsai atiteko filmui „Pokalbiai rimtomis temomis“.

Komitetą sudaro: komisijos pirmininkas - Europos kino akademijos narys, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, JAV režisierių gildijos apdovanojimo laureatas, kino režisierius Arūnas Matelis; komiteto nariai –  Lietuvos kino, televizijos ir teatro aktorius, diplomatas Juozas Budraitis; Humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė, Europos kino akademijos narė, kinotyrininkė Gražina Arlickaitė; Europos kino akademijos narys, kino operatorius Rimvydas Leipus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kino režisierius ir operatorius Kornelijus Matuzevičius; Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Icchokas Meras; kino kritikas, laikraščio "7 meno dienos" vyriausiasis redaktorius, žurnalo "Kinas" vyriausiasis redaktorius Linas Vildžiūnas. 

Komentarai