Paskelbti Nacionalinės kutūros ir meno premijos laureatai (tarp jų - kino operatorius Jonas Gricius, teatro ir kino aktoriai Donatas Banionis ir Juozas Budraitis, papildyta)

lfc.lt
2013 gruodžio 9 d.

Šiandien Kultūros ministerijoje paskelbti  2013 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai. Tarp jų -  ir trys kino žmonės. Lauretais tapo kino operatorius Jonas Gricius, teatro ir kino aktoriai Donatas Banionis ir Juozas Budraitis.

Operatorius Jonas Gricius – kanoninių, dramatišką Lietuvos pokarį  filmuose “Niekas nenorėjo mirtis”, “Laiptai į dangų” atspindėjusių įvaizdžių autorius. Šio operatoriaus įtaka lietuviško kino raidai milžiniška - kartu su režisieriumi  Arūnu Žebriūnu jis sukūrė įtaigią “Paskutinės atostogų dienos” vizualinę plastiką  ir padėjo pagrindus lietuviškam poetiniam kinui.  Jis dirbo su daugybe  lietuvių kino režisierių – V. Žalakevičiumi, A. Žebriūnu, R. Vabalu, A. Stoniu, ir kiekvieną jų įtakojo ypatingas operatoriaus J. Griciaus vaizdo kultūros jausmas. J. Gricius yra ir kelių atsiminimų knygų  autorius, pedagogas.

Unikalus J. Miltinio mokinio aktoriaus Donato Banionio talentas kine pirmą ir iki šiol lietuvos žiūrovų nepamirštą kartą atsiskleidė Vytauto Žalakevičaius filme “Niekas nenorėjo mirti”. Šioje juostoje D. Banionio suvaidintas Vaitkaus vaidmuo yra įstabus aktoriaus kūrinys apie prisitaikymą, norą būti “visiems doru, geru”, ir dramatiškas to prisitaikymo pasekmes. Likimas taip lėmė, kad šis neeilinio talento aktorius daug ryškių, garsių vaidmenų suvaidino ir įvairiose buvusios Sovietų Sąjungos, Rytų Europos šalių kino studijose (Krisas “Soliaryje”, Goja “Gojoje”). Lietuvoje D. Banionis pastaraisiais dešimtmečiais suvaidino vieną pagrindinių senio vaidmenį Valdo Navasaičio juostoje “Kiemas”, Muravjovą viename populiariausių pastarųjų metų lietuviškame filme “Tadas Blinda. Pradžia” (rež. Donatas Ulvydas).

Aktorius Juozas Budraitis - vienas intelektualiausių Lietuvos teatro ir kino aktorius, kuris ypač ryškiai savo vaidmenimis išplėtojo intelekto sąvokos aktoriaus kūryboje ribas. Žiūrovams įsiminė aktoriaus suvaidinti vaidmenys filmuose “Niekas nenorėjo mirti” (rež. V. Žalakevičius), "Visa teisybė apie Kolumbą" (rež. V. Žalakevičius), “Sadūto tūto”(rež. A. Grikevičius), “Ave, vita” (rež. A. Grikevičius), “Savaitgalis pragare” (rež. V. Žalakevičius) ir daugelyje kitų, ne tik Lietuvoje, sukurtų filmų.

Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatais taip pat paskelbti - kompozitorius Faustas Latėnas už Lietuvos teatro skambesį,už muziką, kaip visavertę teatrinio vyksmo dalyvę; kompozitorius Giedrius Antanas Kuprevičius už plačią muzikinės raiškos gamą, nuo miuziklo iki operos ir baleto; rašytojas Vladas Braziūnas už poetinius atradimus, gilinantis į lietuvių kalbos lobyną ir baltiškąją pasaulėvoką.

Sveikiname laureatus! 

 

Juozo Matonio nuotraukose - kino operatorius Jonas Gricius, teatro ir kino aktorius Donatas Banionis; teatro ir kino aktorius Juozas Budraitis  rež. A. Stonio filme "Paskutinis vagonas".

 

Komentarai