Paskelbti „Autorinio kino aljanso“ apdovanojimų nominantai

AKA inf.
2013 gruodžio 24 d.

Pernai į „Autorinio kino aljansą“ susibūrę kinematografininkai šį savaitgalį kolegas ir svečius vėl kvies į režisieriaus Šarūno Barto studiją ‚Kinema“ – čia jau antrą kartą bus teikiami AKA apdovanojimai. 

AKA yra režisierių ir prodiuserių sambūris, atviras visiems kino kūrėjams, siekiantiems kurti aukštos meninės kokybės, patrauklų žiūrovams kiną. Vienu pagrindinių AKA veiklos prioritetų yra lietuviško kino žinomumo didinimas Lietuvoje ir užsienyje. Tad ir AKA prizas „Kino ruporas “ nuo kitų šalies apdovanojimų skiriasi tuo, kad yra teikiamas kino studijoms už geriausią tarptautinę ir nacionalinę kino sklaidą. Apdovanojimo nominantus ir laureatus žiuri komisija renka iš visų Lietuvos kino industrijos dalyvių.

„Svarstėme ne filmų meninį lygį – nors tai buvo svarbu, - o jų pateikimo žiūrovams kokybę, jų platinimo nacionaliniu ir tarptautiniu mastu sėkmę. O čia kriterijai aiškūs, pasiekimus galima netgi suskaičiuoti: į kokius prestižinius tarptautinius festivalius filmas pateko, kokios svarbos apdovanojimus pelnė. Mums taip pat rūpėjo, ar profesionaliai parengta informacija palydi filmus pas žiūrovus, ar nepamirštama su filmais aplankyti Lietuvos miestų. Todėl komisijai ginčų nekilo, kas gali būti nominantais,“ - sako žiuri komisijos pirmininkė, „Lietuvos ryto“ apžvalgininkė, dokumentinio kino kritikė Rūta Oginskaitė.

Žiuri darbe dalyvavo kino režisierius Audrius Stonys, kino žurnalistė Izolda Keidošiūtė, Tarptautinio Vilniaus festivalio „Kino pavasaris“ meno vadovė Santa Lingevičiūtė.

Apdovanojimui „Kino ruporas 2013“ nominuota šių filmų sklaida – „Tėvas“ (rež. Maratas Sargsyanas) ir „Igruški“ (rež. Lina Lužytė), sukurti studijoje „Just a Moment“; rež. Giedrės Beinoriūtės „Pokalbiai rimtomis temomis“ (studija „Monoklis“); rež. Ričardo Marcinkaus „Galutinis tikslas“ (studija „Full Screen“); rež. Kristinos Buožytės „Aurora“(studija „Tremora“); „Liza, namo!“ (rež. Oksana Buraja) ir „Lošėjas“ (rež. Ignas Jonynas),  sukurti „Uljanos Kim studijoje“.

Jau kitą dieną po AKA apdovanojimų ceremonijos prasidės „Kino ruporui 2013“ nominuotų filmų kelionė po dešimtį Lietuvos miestų ir miestelių. Klaipėdoje gruodžio 28 d. 17 val. Amatininkų gildijoje „Krikragaa“ žiūrovai turės galimybę pamatyti prestižinius apdovanojimus pasaulio festivaliuose ir Lietuvoje pelniusius filmus „Liza, namo!“ ir „Aurora“.      

Iš šių nominantų  penktadienio vakarą vienas bus apdovanotas pagrindiniu prizu „Kino ruporas 2013“, o dviems atiteks AKA diplomai.

2012 m. apdovanojimą už  vaidybinio filmo „Aurora“ sklaidą pelnė „Tremoros“ studija, o diplomu už rež. Eglės Vertelytės dokumentinio filmo „UB Lama“ sklaidą buvo apdovanota studija „Nominum“. 

 

Filmų "Galutinis tikslas", "Igruški", "Pokalbai rimtomis temomis" kadrai. 

 

Komentarai