„Lošėją“ rodys penkių šalių kino teatruose

Rengėjų inf.
2014 vasario 24 d.

64-ojo Tarptautinio Berlyno kino festivalio metu vykusioje Europos filmų mugėje režisieriaus Igno Jonyno filmo „Lošėjas” teises įsigijo tarptautiniai kino platintojai Italijoje, Prancūzijoje, Čekijoje, Slovakijoje ir Turkijoje. Lietuvos kino centro ir prancūzų kino kompanijos „Wide Management“ iniciatyva buvo surengti du tarptautinį susidomėjimą pritraukę „Lošėjo“ kino seansai. Pasirašytoje sutartyje numatoma, kad lietuviškas filmas bus rodomas ne tik kino teatruose, bet platinamas ir TV, VoD ir DVD formatais.

 

„Po sėkmingo filmo pasirodymo tarptautiniuose festivaliuose kino platintojų sprendimas įsigyti lietuviško filmo teises yra dar vienas „Lošėjo” ir bendrai Lietuvos kino laimėjimas, - pabrėžia prodiuserė Uljana Kim. – Šalys, kuriose šis filmas bus rodomas, turi seną kino tradiciją, čia rengiami svarbiausi festivaliai pasaulyje, o publika itin išsilavinusi“.

 

Režisieriaus Igno Jonyno debiutinėje juostoje pagrindinius vaidmenis atliko aktorius Vytautas Kaniušonis ir Los Andžele vaidinanti lietuvių menininko Jono Meko dukra Oona Mekas. Filmo scenarijų režisierius sukūrė kartu su filosofu ir rašytoju Kristupu Saboliumi.

 

„Filmą jau matė kelios dešimtys tūktančių žiūrovų visame pasaulyje, jį vertino kino autoritetai Martinas Scorsese ar Paolo Sorrentino. Tokia tarptautinė filmo sėkmė įrodo, kad papasakota istorija įdomi labai skirtingų kultūrų žiūrovams. Nagrinėdamas universalias temas, filmas atskleidžia paskutinių dešimtmečių Lietuvos kontroversijas. „Lošėjo“ sukeltos jaudinančios reakcijos skirtinguose pasaulio žemynuose ir užmegztas dialogas su žiūrovu man, kaip kūrėjui, yra pati brangiausia patirtis“, - sako režisierius Ignas Jonynas.

 

„Lošėjas“ buvo pirmasis filmas iš Baltijos šalių, kurio pasaulinė premjera įvyko San Sebastiano kino festivalyje. Varšuvos kino festivalyje filmas laimėjo specialųjį žiuri prizą. Igno Jonyno juosta taip pat dalyvavo Vokietijos, Liuksemburgo, Estijos, Indijos, Maroko, Gruzijos, Italijos, JAV, Airijos festivaliuose. Lietuvių kūrinys kritikų buvo įvertintas kaip reikšmingas indėlis į Šiaurės Europos kiną ir tapo pirmuoju bei istoriniu dviejų Baltijos šalių bendradarbiavimo pavydžiu.

 

Filme pasakojama makabriška istorija apie prasilošusį greitosios pagalbos gydytoją Vincentą, kuriam gimsta idėja sukurti su jo darbu susijusį nelegalų žaidimą. Aštraus siužeto istorija su trilerio ir melodramos elementais nagrinėja etinio pasirinkimo klausimus, atskleisdama unikalią sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų. Didelio tarptautinio dėmesio sulaukęs kūrinys užsienio spaudoje apibūdinamas kaip „nuostabios lietuvių kinematografijos“ pavyzdys. „Ignas Jonynas pateikia provokuojantį ir įtikinantį filmą, kuris iš pirmo žvilgsnio sužavi ne tik žanru ir veikėjais, bet ir scenarijaus idėja“, - filmo recenzijoje „Indiewire" pažymi kino kritikė Jessica Kiang.

 

Lietuviškas filmas taip pat  bus pristatomas tarptautiniams platintojams Kanų kino festivalio mugėje „Marché du Film“. „Lošėjo” premjera visuose Lietuvos kino teatruose įvyks rugsėjo 26 dieną.

Komentarai