Vilniaus knygų mugėje buvo pristatytos lietuvių animacijos režisierių sukurtos knygos apie animacijos meną

"Filmų štrichų" inf.
2014 vasario 24 d.

Šiemet Vilniaus knygų mugėje buvo pristatytos lietuvių animacinių filmų režisierių Jūratės Leikaitės ir Iljos Bereznicko sukurtos knygos apie animacijos meną.

    Penkioliktoje Vilniaus knygų mugėje Knygos kino salėje vyko animacinių filmų pristatymai. Šių metų tema - literatūros klasika.

  Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ jau kelintus metus Vilniaus knygų mugėje pristato specializuotas animacinių filmų programas, kurias festivalio direktoriusValentas Aškinis atrenka kartu su knygų mugės kino programų koordinatore Rūta Mėlinskaite. Vienoje šių metų programoje, vasario 21 dieną, buvo parodyti garsaus lenkų režisieriaus Piotro Dumalos animaciniai filmai suaugusiems „Nuolankioji“, „Nusikaltimas ir bausmė“ pagal Fiodoro Dostojevskio kūrinius ir animacinis filmas „Francas Kafka“. Piotras Dumala pasaulyje žinomas kaip asociatyvinės, psichologinės animacijos kūrėjas. Santūrus animacinis judesys, virpanti štrichuoto kadro faktūra, šviesos kritimas iš lokalizuotų kampų sukuria mistišką, kartu ir gūdžią atmosferą. Šie filmai sukurti originalia raižymo ant gipso plokščių technika. Kiekvienas filmo kadras yra kuriamas tik vieną kartą, jo negalima pataisyti ar pakartoti. Nufilmavus judesio fazę, ji yra sunaikinama sekančiame fragmente. 2005 metais autorius buvo atvažiavęs į Vilnių skaityti paskaitų ir pravesti kūrybinių dirbtuvių „Master Klass“ jaunąjai Lietuvos animatorių kartai ir susitikti su profesionalais kūrėjais. Paskaitų metu jis nuosekliai pristatė savo kūrybinius principus ir
atskleidė technologines subtilybes. Taip pat jis dalyvavo tarptautinio festivalio „Tindirindis“ žiuri. Ir šiemet, Vilniaus knygų mugės metu, salėje susirinkę F. Dostojevskio ir F.Kafkos kūrybos gerbėjai buvo maloniai nustebinti P.Dumalos filmų programa.

   Vasario 22 dieną vyko režisierės ir dailininkės Jūratės Leikaitės knygos „Taip Laima lėmė. Animacinio filmo gimimas“ pristatymas ir autorės filmų programa. Joje buvo parodyti filmai vaikams „Taip Laima lėmė“, „Margučių rytas“, „Paparčio žiedas“, „Senelės pasaka“.

    Knyga apie animacinio filmo kūrimą yra naujovė Lietuvoje, nors užsienio šalių knygynai turi daugybę įvairių tokio pobūdžio leidinių: spalvotos ir juodai baltos komiksų knygos didesniems ir mažiausiems žiūrovams, su tekstu arba be jo, spalvinimo knygelės su animacinių filmų kadrais, kalendoriukai su lipdukais, profesionalams skirtos mokomosios studijos pagal filmo kūrėjų darbus, nuotraukų, eskizų albumai ir t.t. O mūsų šalyje tai tik pirmosios kregždės. Aišku, kad žiūrovams visada įdomu susitikti savo personažą ne tik filme, bet ir knygoje. Prieš kelis metus leidykla „Baltos lankos“ išleido Rasos Joni knygą ir DVD diską pagal animacinį filmą „Uodega“. Daugiau tokių pavyzdžių neturime. Norėtųsi, kad būtų atkreipiamas dėmesys į lietuviškos animacijos sklaidą ir būtų galima tikėtis didesnės paramos tokio pobūdžio projektams. Labai lauktume, kad kitais metais knygynuose atsirastų įvairesni leidiniai pagal Lietuvoje sukurtus animacinius filmus.

   Jūratės Leikaitės knyga „Taip Laima lėmė. Animacinio filmo gimimas“ parduodama kartu su DVD animacinių filmų rinkiniu „Lietuvių animacija. Sakmės apie laumes“. DVD rinkinyje yra filmai „Taip Laima lėmė“ apie lietuvių deivės Laimos lėmimus, „Marti iš jaujos“ pagal dailininko Viktoro Petravičiaus medžio raižinius ir dokumentinis filmas apie animacinio filmo „Taip Laima lėmė“ kūrimo kelią „Animacijos magija“, kurio režisierius Valentas Aškinis. Šis komplektas gali būti naudojamas kaip edukacinė priemonė mokyklose, yra įdomus ir profesionalams, besidomintiems animacija. Knygoje režisierė atskleidžia sudėtingą vaizdų komponavimo kelią, pateikia kadruotės pavyzdžius, tapybos darbus, kurie vėliau buvo panaudoti filmo dekoracijoms, grafinius personažų eskizus, animacinių scenų pavyzdžius. Gausiai iliustruotas leidinys perpintas lietuvių liaudies sakmėmis, kurios tapo filmo scenarijaus pagrindu ir režisierės komentarais. Knygą išleido leidykla „Išmintis“, kuri neseniai pradėjo leisti knygų ciklą apie kino ir animacijos meną. Knygos leidybą dalinai finansavo Lietuvos kino centras prie Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos.

   Po filmų peržiūros veikė animacijos kūrybinės dirbtuvės, kurių metu dalyviai galėjo ant popierinių kino juostelių nupiešti savo sukurtą animacinį personažą ir pamatyti jį atgijusį senoviniame „praksinoskope“. Lankytojai piešė ir susižavėję stebėjo savo „mini filmą“.

   Vasario 23 dieną vyko režisieriaus ir dailininko Iljos Bereznicko knygos „Animacijos menas“ pristatymas ir autoriaus atrinktų pasaulinės animacijos šedevrų programa. Knyga atskleidžia režisieriaus požiūrį į pasaulinės ir lietuvių animacijos kūrėjus. Daugelis knygos pasakojimų remiasi asmenine autoriaus patirtimi, jo tiesioginiu bendravimu su kūrėjais. Kaip kalbėjo pristatyme dalyvavusi prodiuserė Ona Biveinienė, ši knyga bus naudinga bestudijuojantiems kino ir animacijos meną. Deja, dėl finansavimo stygiaus, leidinio iliustracijos nespalvotos, kas iš karto nuliūdina animacijos gerbėjus. Kiekvieno filmo kadras yra unikalus autorinis kūrinys, todėl knygos patrauklumas nuo to nukenčia. Leidinio pabaigoje I. Bereznickas koncentruotai ir trumpai pristatė lietuviškos animacijos pradininkus ir šiuo metu kuriančius autorius. Knygą išleido leidykla „Mintis“.

   Žiūrovams, kurie susirinko pažiūrėti linksmos ir nuotaikingos Iljos Bereznicko programos vaikams, teko nusivilti, nes didesnė programos dalis buvo skirta suaugusiems. Patys mažiausi žiūrovai visų pamėgtojo „Baubo“ taip ir nepamatė…

    Vilniaus knygų mugėje daugybė knygų vaikams, kuri gausiai ir įdomiai iliustruota. Platus įvairiausių temų pasirinkimas ir didesniems, ir patiems mažiausiems žiūrovams. Į lietuvių režisierių renginius atvykę žiūrovai klausė: kodėl gi mūsų rašytojų ir poetų kūriniai netampa animacinių filmų pagrindu? Kodėl mūsų vaikai negali pamatyti savo mylimų knygų personažų animaciniame filme? Kur gi Kakė Makė, kur Giliukas arba Grybų karas, kur Arklys Dominykas ir dar daugybė kitų?

   Režisierius Ilja Bereznickas šiuo metu baigia kurti animacinį filmą pagal žydų pasaką „Laimė - Nelaimė“, o Jūratė Leikaitė šiuo metu kuria animacinių filmų ciklą „Lietuvių poetai mažiesiems. Apie žiemą“, kuris bus pabaigtas prieš Kalėdas. Režisierius Valentas Aškinis baigia kurti animacinį pilnametražį filmą „Aukso žirgas“, kurio premjera numatoma rugsėjo mėnesį.

 

Komentarai