Kino centre „Garsas“ visą savaitę šurmuliuos tarptautinis filmų festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“

"Garso" inf.
2014 kovo 20 d.

Šiemet dešimtąjį jubiliejų švenčiantis tarptautinis filmų festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ kovo 21 – 27 dienomis plačiai atvers duris gero kino žiūrovams. Visą savaitę kino centre „Garsas“ bus šurmuliuojama net keturiolika skirtingų kalbų – būtent iš tiek šalių atkeliauja įvairiuose festivaliuose visame pasaulyje kino kritikų įvertinti ir žiūrovų pripažinti filmai. Žiūrovams bus pristatyti žinomų režisierių filmai iš Lietuvos, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Lenkijos, Nyderlandų, Belgijos, Švedijos, Norvegijos, Gruzijos, Rumunijos, Irano, Moldovos, Slovakijos. Bendradarbiaujant su Europos šalių ambasadomis, jų kultūros centrais ir institutais, festivalio metu siekiama supažindinti visuomenę su nekomerciniu Europos kino menu, pristatomos naujausios kino tendencijos.

 

 

Tarptautinį filmų festivalį „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ sudaro trys kino programos, rodomos dvejose kino centro „Garsas“ salėse: pagrindinė programa „Kinas, keičiantis mus“, specialioji programa vaikams ir jaunimui „Pažadinti žvilgsniai“ ir komedijų žanro filmų programa „Mirti negalima juoktis“. Per septynias festivalio dienas iš viso bus pristatyti 39 europiniai filmai, skirti įvairaus amžiaus auditorijai, priversiantys žiūrovus juoktis ir braukti ašaras, nustebti, susimąstyti bei pažvelgti į mus supantį pasaulį iš kito kampo.

 

Iškilmingoje festivalio atidarymo šventėje – intriguojantys filmai ir būrys garbių svečių

 

Tarptautinis filmų festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ bus pristatytas iškilmingoje atidarymo šventėje kovo 21 d.

Vaikų ir jaunimo programos „Pažadinti žvilgsniai“ atidarymas prasidės 12 val. organizuojamu konkursu „Būk kino žvaigžde!“, kurio dalyvių laukia fotosesija, raudonas kilimas, nemokamas kino seansas ir kitos staigmenos.  Vaikų ir jaunimo programos atidarymo šventę vainikuos nuotaikingas švedų režisieriaus Martino Hogdahlo filmas „Ledo drakonas“, kuris pasakoja apie vienuolikmečio berniuko Miko kupiną nuotykių kelionę plaustu – Ledo drakonu. Nepaisant sudėtingos situacijos Miko šeimoje, filmo herojus ne tik nepasiduoda sunkiems likimo išbandymams, bet stengiasi domėtis aplink supančiu pasauliu, atranda daug įdomių užsiėmimų, patiria pirmąją meilę ir kitų stulbinančių nuotykių.

Iškilmingoje vakarinėje festivalio atidarymo ceremonijoje 19 val. bus pristatyti filmų kūrybinių grupių atsovai, įvairių šalių ambasadoriai ir kiti garbūs svečiai, su kuriais žiūrovai galės bendrauti ir diskutuoti vakaro renginio pertraukų metu. Taip pat pertraukų tarp filmų metu žiūrovus džiugins akordeono virtuozas Nerijus Bakula, žymus pianistas Feliks Zakrevskij ir argentinietiško tango šokėjų pasirodymai.

Dvejose kino centro „Garsas“ salėse atidarymo vakarą bus parodyti šeši įvairių žanrų filmai. Festivalį didžiojoje salėje atidarys vokiečių režisieriaus Xavier Koller visai šeimai skirtas filmas „Juodojo kraujo brolija“, kurį dovanoja miestas partneris Liunenas (Vokietija) bei Liuneno miesto kino festivalis. Šį filmą pristatyti atvyksta vienas iš pagrindinių aktorių Waldemaras Kobus bei Liuneno kino festivalio direktorius Michaelis Wiedemanas. Mažojoje salėje žiūrovų laukia prancūzų režisieriaus Leos Carax filmas „Šventieji motorai“, pelnęs net 21 apdovanojimą tarptautiniuose Kanų, Toronto, Vankuverio, Čikagos, Los Anželo, Sitges ir kt. festivaliuose.

Žiūrovų taip pat laukia aistringu tango ritmu užburiantis filmas „Laisvės tango“ (rež. Frederic Fonteyne), paslapties šydu pažymėta vaikystėje atskirtos sesers ir brolio istorija, išradingai papasakota norvegų režisierės Saros Johnesen filme „Kita pusė“, gardų užkrečiantį juoką garantuos ispanų komedija „Kinų pasaka“ (rež. Sebastian Borensztein), o filme „Antras šansas Kamilei“ žiūrovai su filmo heroje Kamile atsuks laiką ir grįš į pašėlusią jaunystę.

 

Vaikų ir jaunimo programa „Pažadinti žvilgsniai“ – viskas, kas aktualu bei įdomu vaikams ir jaunimui

 

Šiais metais vaikų ir jaunimo programą sudaro net 17-ka filmų, kurie skirti nuo pačių mažiausių žiūrovų iki maištingų paauglių. Pasak kino programų koordinatorės Kornelijos Norkevičiūtės, „Pažadintų žvilgsnių“ programa yra ypatingai ryški ir įvairiapusiška, atspindinti jauno žmogaus pasaulėžiūrą ir nagrinėjanti aktualias temas. „Pažadintų žvilgsnių“ filmai – skatinantys mąstyti, spręsti problemas, aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime, atrasti save įvairiuose užsiėmimuose, ryžtingai įgyvendinti savo svajones. Pristatomi animaciniai filmai „Medaus spalvos oda“ (rež. Laurent Boileau, Jung Henin), „Kur slypi blogis“ (rež. Rasmus A. Sivertsen) skatina vaikus ugdyti tolerantiškumo kitai kultūrai jausmą, kalba apie ydas, kurios užgožia tikrąsias vertybes. Filmai „Kitas krantas“ (rež. George Ovashvili), „Svajonės“ (rež. Maryam Milani) ir „Mes geriausios“ (rež. Lukas Moodysson) – puikus pavyzdys, kaip galima pasiekti bet kokių užsibrėžtų tikslų, nenustoti tikėti savimi ir savo idėjomis, kad ir kokios beprotiškos jos būtų.

Jautri kino juosta „Atsiprašau“ (rež. Dave Schram) paliečia itin aktualią temą – patyčias, tai filmas, kurį turėtų pamatyti kiekvienas jaunas žmogus, kuris susiduria su įvairiomis tolerancijos problemomis. Norvegų juosta „Geriausios draugės“ (Christian Lo), atvirkščiai – kalba apie itin išvystytą tolerantiškumo jausmą, ryžtą ir ilgą kovą už draugystę.

Paaugliams skirtuose filmuose „Vegasas“ (rež. Gunnar Vikene) ir „Mergina pagal iškvietimą“ (rež. Mikael  Marcimain) nagrinėjamos itin aštrios socialinės problemos – smurtas, neapykanta, prievarta ir prostitucija.

 

Pagrindinė programa „Kinas, keičiantis mus“ – apie pasaulį, žmones ir įvykius

Festivalio rengėjai pagrindinėje programoje pristato 15-ka skirtingas problemas, skirtingus laikmečius ir skirtingas šalis pristatančius filmus. Filmų laiko diapazonas itin platus: nuo apie 1930-uosius metus pasakojančio ispanų režisieriaus Pablo Berger net 35 apdovanojimus pelniusio nebyliojo filmo „Snieguolė“ iki šių dienų aštrias socialines problemas nagrinėjančių filmų. Tikrais faktais paremtas autobiografinis filmas apie Gvantanamo kalėjime įkalintą ir nežmogiškus tardymo būdus patyrusį Muratą Kurnazą – „5-eri metai išbraukti iš gyvenimo“ (rež. Stefan Schalle), prancūzų dramos „Omblina“ (rež. Stephane Cazes) centre – karštakošė moteris Omblina, kuri kovoja dėl teisės auginti savo vaiką, filmo „Angelas“ (rež. Robert Šveda) pagrindinė tema – žmogaus, kuris žino, jog netrukus mirs, bandymas atrasti ramybę ir laimę. Įvairiomis paletės spalvomis piešiama pagrindinės filmo „Spalvos“ (rež. Viorica Mesina) herojės likimas – filmas, kuris kalba apie vis dažniau naudojamą psichologinį smurtą prieš moteris ir moterų teises. Apie nuolatinę grėsmę žmogaus gyvybei, išgyvenant politinius neramumus Irane – apie tai, kaip vieni ar kiti valdžios sprendimai paliečia paprastą, taikiai gyventi trokštantį žmogų, pasakoja Irano režisieriaus Seyed Massoud Atyabi drama „Purvinas spindesys“. Pagrindinėje festivalio programoje pristatomi ir keletas mūsų šalies autorių darbų, trumpametražiuose filmuose „Pietūs Lipovkėje“ (rež. Linas Mikuta), „Einu gert“ (rež. Martynas Grašys) ir „Expermenas“ (rež. Ričardas Marcinkus) nagrinėjamos aktualios mūsų šalies gyventojams problemos ir, kartais visai netikėti tų problemų sprendimo būdai.

 

Komedijų programoje „Mirti negalima juoktis“ – neįtikėtni likimo pokštai ir juoko ašaros

 

            Stebinantys, netikėti ir iki ašarų prajuokinantys filmai šiais metais puošia komedijų žanro programą. Žiūrovų laukia šešios istorijos su gera humoro doze: nuo karštųjų ispanų bei prancūzų filmų „Kinų pasaka“ (rež. Sebastian Borensztein), „Antras šansas Kamilei“, subtilaus humoro norvegų režisierės Saros Johnesen filmo „Kita pusė“ iki savitą humoro jausmą demonstruojančių Gruzijos – „Šypsokis“ (rež. Rusudan Chkonia), Rumunijos – „Ilsėkis ramybėje“ (rež. Nae Caranfil) ir Irano – „Pabusk gyvenimui“ (rež. Reza Attaran) filmų.

 

Pasak kino centro „Garsas“ direktorės Genės Pučinskienės, jubiliejų švenčiantis tarptautinis filmų festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ per dešimtį metų ne tik išaugo ir suformavo savo tradicijas, bet, labai džiugu, kad atrado savo žiūrovą bei visame Panevėžio regione tampa vienu didžiausiu nekomercinio europinio kino skleidėju ir puoselėtoju. Europos šalių kino industrijos atstovų darbus pristatantis festivalis – tai puiki proga susipažinti su įvairių Europos šalių kultūra, tradicijomis, žmonėmis. Šalių ir kultūrų įvairovę pristatantys festivalio filmai atspindi ne tik vienos ar kitos šalies aktualias temas ir problemas, bet ir jų sprendimo būdus, žmonių tarpusavio santykius, vertybes ir tam tikras nuostatas. Todėl šiais metais festivalio šūkis pasirinktas neatsitiktinai: „Kovo 21 – 27 d. visi keliai veda į „Garsą“ – į nepakartojamą kino šventę Lietuvos kultūros sostinėje, Panevėžyje.“.

Komentarai