Kino teatruose – geriausias lietuviškas „Kino pavasario“ filmas „Nematomas frontas“

"Kino pavasario" inf.
2014 gegužės 14 d.

Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje Kino pavasaris“ žiūroviškiausiu lietuvišku filmų pripažintą dokumentinę dramą „Nematomas frontasgalės pamatyti visi Lietuvos žiūrovai. Nuo rugpjūčio 15 d. filmas bus pradėtas rodyti šalies kino teatruose.

Filmas, pasakojantis legendinio partizano Juozo Lukšos – Daumanto gyvenimo ir viso partizanų judėjimo Lietuvoje istoriją, nepaliko abejingo nė vieno jį mačiusio. Visi festivalio  „Kino pavasaris“ metu vykę seansai sulaukė pilnų salių žiūrovų, o po jų viešąją erdvę užplūdo teigiami atsiliepimai. Dokumentinėje dramoje partizanų istorijos faktai pertei-kiami pasitelkiant atvirus liudininkų ir amžininkų pasakojimus, poetinę atmosferą kuria ištraukos iš J.Lukšos dienoraščių, o jo ir Nijolės Bražėnaitės meilės istorija priverčia nubraukti ne vieną ašarą.

Vinco Sruoginio ir Jono Ohmano režisuotą filmą nusprendusi platinti Kino pavasario“ ir kompanijos  Incognito Films“ komanda įsitikinusi, kad rodyti „Nematomą frontą“ kuo didesniam žmonių ratui yra jų pilietinė pareiga. „Kaimynystėje vykstančių įvykių fone būtina, kad kiekvienas iš mūsų nepamirštume kovos už laisvę didvyrių, kuriems šalies ir jų asmeninė nepriklausomybė buvo svarbiau už gyvybę. Partizanų pavyzdys dešimtmečius okupuotiems lietuviams buvo pasipriešinimo priespaudai simbolis. Mylėkime Lietuvą taip, kaip mylėjo miško broliai“, – teigia suvieniję jėgas filmų platinimo kompanijos „Incognito Films“ direktoriaus pavaduotojas Mantvidas Žalėnas ir Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška. 

Filmo režisieriaus Vinco Sruoginio senelis Anicetas Simutis buvo diplomatas, Lietuvos generalinis konsulas Niujorke, visą savo gyvenimą skyręs kovai už šalies nepriklausomybę. „Senelis man visada buvo didžiausias autoritetas, šiuo filmu norėjau atiduoti jam pagarbą už viso gyvenimo darbą Lietuvos labui“, – sako Niujorke gyvenantis ir kuriantis režisierius. 

Vincas Sruoginis teigia esantis sujaudintas žinios, kad filmas bus rodomas Lietuvoje: „Mes jį tam tikra prasme kūrėme Vakarams, norėjome, kad amerikiečiai, kanadiečiai, vakarų europiečiai sužinotų apie Juozą Lukšą ir partizanus. Tai yra filmas visiems, vertinantiems laisvę, nesvarbu, kokia žmogaus šalis, tautybė ar religija“. 

Iš Švedijos kilęs režisierius Jonas Ohmanas, dirbantis ir gyvenantis Lietuvoje, mano, kad „Nematomas frontas“ yra gyva Lietuvos istorijos pamoka: „Bet kuris žmogus, norintis geriau suprasti Lietuvą ir jos gelmes privalo pamatyti šį filmą apie žmones, kuriems laisvė buvo aukščiausia vertybė, kurie dėl jos buvo pasiryžę rizikuoti viskuo, žinodami, kad kitaip nelaimėsi“.

Filmo kūrėjai trokšta, kad „Nematomą frontą“ turėtų galimybę pamatyti kuo daugiau žmonių. Rugpjūčio 15 d.  didžiuosiuose šalies miestuose įsikūrusiuose kino teatruose startuosiantis filmas vėliau persikels į mažesnius miestelius. Planuojama organizuoti specialius seansus moksleiviams, nepriklausomybės kovas dar menantiems senjorams, kariškiams, savanoriams. 

Komentarai