Audriaus Stonio "Raminas" pelnė pagrindinį prizą Pärnu dokumentinių ir antropologinių filmų festivalyje

LFC inf.
2014 liepos 20 d.

Vakar pasibaigusiame Pärnu tarptautiniame dokumentinių ir antropologinių filmų festivalio konkurse režisieriaus Audriaus Stonio filmas "Raminas" laimėjo pagrindinį festivalio prizą (Grand Prize - the best film of the festival). Ši juosta apdovanota už socialinę ištarmę ir meniškumą. Tai bendras lietuvių, latvių ir gruzinų kinematografininkų darbas.

Pärnu tarptautinis dokumentinių ir antropologinių filmų festivalis yra vienas garsiausių regione dokumentinio kino forumų, šįmet jis vyko jau 28 kartą. Festivalio direktorius - garsus estų dokumentininkas Markas Soosaaras.

Lietuvio režisieriaus filmas jau antrąkart pelno šio Estijos festivalio pagrindinį prizą. 2006 m. juo buvo apdovanotas Arūno Matelio filmas "Prieš parskrendant į Žemę".

Pärnu tarptautiniame dokumentinių ir antropologinių filmų festivalio (liepos 14 - 27 d.) programoje dalyvauja daug šiuo metu garsių dokumentinių filmų - Pavelo Lozinskio "Tėvas ir sūnus", Marcelo Lozinskio "Tėvas ir sūnus kelionėje", Vitalijaus Manskio "Vamzdis", Ivaro Zviedrio ir Inesos Klavos "Dokumentalistas", Maciejaus Drygo "Abu Hazaras" ir kt.

Dėl pagrindinio festivalio prizo varžėsi, su A. Stonio "Raminu" konkuravo Elvyros Nevieros ir Piotro Rosolovskio "Domino efektas"(pagrindinio Krokuvos kino festivalio prizo laimėtojas), Alinos Rudnickajos "Kraujas"(dalyvavęs IDFA Amsterdame, Helsinkio, Stokholmo, Krokuvos kino festivaliuose, Maskvos ArtDocFest grand Prix laimėtojas) ir kt. 

A.Stonys yra sukūręs 17 dokumentinių filmų, jis vienas kūrybiškiausių ir produktyviausių viduriniosios kartos kino režisierių Lietuvoje. Pärnu apdovanojimas papildo A. Stonio kūrybinių pasiekimų sąrašą, kuriame - geriausio Europos dokumentinio filmo apdovanojimas („Felix‘as“ už „Neregių žemę“), tarptautinių festivalių Oberhauzene, Neubrandenburge (Vokietija), San Franciske (JAV), Splite (Kroatija), Barselonoje, Bilbao (Ispanija), Sankt Peterburge (Rusija) prizai. A. Stonio filmų retrospektyvos, kūrybos vakarai buvo surengti Šveicarijoje, Rusijoje, Prancūzijoje, Izraelyje, Čekijoje, Ukrainoje. Režisierius yra Europos kino akademijos, Europos dokumentinio kino kūrėjų asociacijos narys.

 

Nuotraukose - festivalio prizininkai (A. Stonys - antras iš dešinės) konkurso pabaigtuvėse. Nuotrauka iš http://www.chaplin.ee/filmfestival/index.htm ; kadras iš „Ramino“. 

Komentarai