25-osioms Baltijos kelio metinėms - speciali LRT programa (filmų premjeros, TV ir radijo laidos)

LRT inf.
2014 rugpjūčio 22 d.

Šį savaitgalį Lietuva minės Baltijos kelio 25-ąsias metines. Kas nutiko tuomet, prieš ketvirtį amžiaus, dėl ko pasaulis dar ilgai minės visas tris Baltijos šalis kaip dainuojančios revoliucijos lopšį?
1989-ųjų rugpjūčio 23-ąją, mobiliojo ryšio ir socialinių tinklų dar nepažinusios Lietuva, Latvija ir Estija pademonstravo pasauliui savo apsisprendimą taikiai siekti laisvės tokiu būdu, kokio jis dar nebuvo matęs: kone 2 mln. Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonių suformavo gyvąją grandinę, nusidriekusią 700 kilometrų – nuo Vilniaus iki Rygos, nuo Rygos iki Talino. Tai buvo tylus šauksmas pasauliui apie tris tautas, kaip užmirštus kalinius, už grotų nekaltai praleidusius 50 metų...
Kas buvo pagrindiniai Baltijos kelio organizatoriai? Ką šiandien apie didžiąją taikos akciją mano jos liudininkai? Apie tai pasakoja naujas režisieriaus Domanto Vildžiūno dokumentinis filmas „Baltijos kelias“ iš ciklo „Lietuva 1986-1993. Valstybės atkūrimo kronika“ (scenarijaus autoriai Romas Sakadolskis, Česlovas Laurinavičius, prodiuserė Teresa Rožanovska). Filmo premjerą kviečiame žiūrėti šeštadienį, rugpjūčio 23 dieną 13.30 val. per LRT televiziją.

„Ukrainos krizė mums primena, koks galingas ginklas yra visuomenės solidarumas. Be jo, pastangos atkurti Estijos, Latvijos ir Lietuvos valstybingumą galėjo baigtis ir kitaip. Štai kodėl Baltijos kelias buvo toks svarbus – parodė okupacinei valdžiai, pasauliui, o svarbiausia – mums patiems, kad žmonės palaiko laisvę ir nepriklausomybę. Šiandien to paties galime palinkėti Ukrainai“, – sako filmo kūrėjai.

Per LRT televiziją nuo 14 valandos bus rodomi du dokumentiniai Agnės Marcinkevičiūtės filmai iš ciklo „Lūžis prie Baltijos“ (2013 m.) – „Bunda Baltijos dvasia“ ir „Baltijos keliu į Nepriklausomybę“.

19 val. – trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija ir visų trijų valstybių prezidentų sveikinimai  (ir per LRT radiją).

19.35 val. – Lietuvos, Latvijos ir Estijos jaunimo grupių koncertas „Koks aš ir tu, tokia ir Lietuva“ – tiesiogiai iš Katedros aikštės (ir per LRT radiją). Dalyvauja: The Sound Poets, Jazzu, Golden Parazyth, Ministry of Echology, Garbanotas Bosistas, Pilnatys. Tiesioginė transliacija iš Vilniaus Katedros aikštės.

21 val. per LRT televiziją – naujas latvių režisieriaus Askoldo Saulyčio dokumentinis filmas – „Baltijos kelias“ (2014 m.). Filme apžvelgiamas panašus trijų Baltijos šalių istorinio vystymosi kelias nuo tada, kai paskelbė nepriklausomybę. Prieš 25-erius metus įvykęs Baltijos kelias nėra vien tik istorinis įvykis. Tai procesas. Ir jo rezultatas – ta realybė, kurioje mes šiandien gyvename – grįžimas  į Europos politinę, socialinę bei kultūrinę erdvę.

Tuo pat metu, 21 val., per televizijos kanalą LRT Kultūra ir radijo programą LRT Klasika – Baltijos kelio 25-mečio minėjimo koncerto tiesioginė transliacija iš Rygos. Koncerte dalyvaus Liepojos simfoninis orkestras ir Valstybinis akademinis choras „Latvija“, vadovaujamas Maro Sirmos (Latvija), Paulo Megi (Estija) ir Modesto Pitrėno (Lietuva), bei visų trijų Baltijos valstybių muzikantai, taip pat grupė „Remix“, kuri primins Baltijos kelio laikų melodijas.
LRT radijas rengia specialią transliaciją iš Vilniaus katedros aikštės, kur vyks Baltijos kelio sąšauka. Nuo 9 val. bus transliuojama speciali „Kultūros savaitės“ laida „Baltijos kelias – 25-erius metus trunkanti kelionė“. Kokį ženklą Baltijos kelias paliko trijų valstybių istorijoje? Kokį kelią nuėjome? Ar esame reikalingi vieni kitiems? Atsakymų į šiuos klausimus bus ieškoma specialiai Baltijos keliui skirtoje „Kultūros savaitėje“, kalbantis su Estijos, Latvijos ir Lietuvos kultūros žmonėmis.
Nuo 14 val. bus transliuojama LRT radijo dokumentika „Baltijos keliui – 25“.

Nuotraukoje - režisieriaus Domanto Vildžiūno filmų ciklo "Lietuva 1986 - 1993. Valstybės atkūrimo kronika" plakatas.

Plačiau: http://www.lrt.lt/baltijoskelias

Komentarai