Lietuvos kinematografininkų sąjungos Kino klube – Tarptautinio kino festivalio „Baltijos banga“ filmai

Kinematografininkų sąjungos inf.
2014 rugsėjo 6 d.

Š. m. rugpjūčio 23–30 d. Nidoje įvyko šeštasis tarptautinis kino festivalis „Baltijos banga“, kurio programoje parodyti filmai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Švedijos. Festivalis atidarytas rugpjūčio 23 dieną, minint Baltijos kelio 25-metį, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“. Festivalio išvakarėse, rugpjūčio 22 d., Nidos menų kolonijoje vyko renginys–diskusija „Istorija Baltijos kine“.

Festivalio programoje parodyta 17 kino filmų jau iš penkių šalių: 5 iš Lietuvos, po 4 iš Latvijos ir Estijos ir po du filmus iš skandinaviško Baltijos pajūrio – Suomijos ir Švedijos. Rugpjūčio 18-21 dienomis Neringos meno mokykloje Nidoje veikė didelio populiarumo sulaukusi vaikų ir jaunimo Animacijos mokyklėlė, kuriai šiemet vadovavo animacinio kino režisieriai Ilja Bereznickas, Meinardas Valkevičius ir viešnia iš Kipro – Elektra Chrysanthou.

Rugsėjo mėnesį „Baltijos banga“ iš Nidos atsiris į Vilnių. Lietuvos kinematografininkų sąjungos Kino klube bus parodyti šeši festivalio filmai.

Rugsėjo 11 d. 18:00 val. Kino klubo ekrane – pirmasis festivalio „Baltijos banga“ svečias – lietuvių režisieriaus Audriaus Juzėno vaidybinis filmas „Ekskursantė“ (2013). Filmas sukurtas pagal tikrą vienuolikmetės mergaitės iš Lietuvos istoriją. Pabėgusi iš tremtinių perpildyto krovininio traukinio, vežusio ją ir jos šeimą į Sibirą, ji įveikė 6000 km pavojų ir nuotykių kupiną kelią namo į Lietuvą.

Rugsėjo 18 d. 18:00 val. – latvių režisieriaus Ivarso Seleckio dokumentinis filmas „Kapitalizmas Skersinės gatvėje“ (2013).

Keisti mažos Skersinės gatvelės Rygoje gyventojai nuolat atsiduria pačiose netikėčiausiose gyvenimiškose situacijose. Filmas fiksuoja jų kasdienybę, jų džiaugsmus ir rūpesčius globalinės ekonominės recesijos laikais. Mažytė bendruomenė tampa visuomenės atspindžiu. 

Spalio 2 d. 18:00 val. – suomių režisieriaus Lauri Törhönen istorinė drama „Siena 1918“ (Suomija, Rusija, 2007).

Suomijos nepriklausomybės aušra, 1918 metų pavasaris, pilietinio Suomijos karo pabaiga. Kapitonas von Munkas siunčiamas į mažą miestelį prie upės, kuri žymės sieną tarp Suomijos ir Sovietų Sąjungos. Von Munkas netrukus įsimyli savo sekretorę Mariją Lintu, vietinę kaimelio mokytoją, slapčia susižadėjusią su Suomijos raudonosios armijos pabėgėliu. Tai istorinė drama, meilės istorija ir tautos atgimimo pasaka.

Spalio 9 d. 18:00 val. – režisieriaus Jan Troell epinė istorinė drama „Mirusio žmogaus reputacija“ (Švedija, Norvegija, 2012).

Tai tikrais faktais paremtas filmas apie vieną garsiausių XX a. švedų žurnalistų – Torgnį Segerstedą. Prieš II pasaulinį karą Torgnis pradeda antifašistinę kampaniją, nuožmiai kritikuojančią Hitlerio politiką. Oficialiai neutralios Švedijos lyderiai bijo Vokietijos represijų, todėl visomis išgalėmis stengiasi nutildyti išsišokėlį. Tačiau drąsaus žurnalisto veikla ir jo skelbiamas žodis buvo greitai pastebėti ir išgirsti už Švedijos ribų. Šalia įtemptų politinių peripetijų, jautriai skleidžiasi ir filmo herojaus asmeninio gyvenimo detalės.

Spalio 16 d. 18:00 val. – istorinė drama „Valymas“, režisierius ir scenarijaus autorius – Antti J. Jokinen (Estija, Suomija, 2012).

Filmas pagal garsųjį to paties pavadinimo Sofi Oksanen romaną. Pasakojimas prasideda 1992-aisiais. Alidė, garbaus amžiaus moteris, gyvena atokiame Estijos užkampyje ir nuo visų atsiskyrusi stebi, kas vyksta aplink. Vieną dieną pro savo virtuvės langą ji pamato Zarą, savo sesers Ingel anūkę, kuriai vos pavyksta ištrūkti iš sekso prekyba užsiimančios rusų mafijos nagų. Pasakojimas susideda iš virtinės sugrąžinančių praeitį prisiminimų, per kuriuos atsiskleidžia Alidės ir jos sesers santykiai, nutrūkę abiem seserims konkuruojant dėl to paties vyro meilės II pasaulinio karo metais. Pagaliau Alidė iš naujo permąsto visą gyvenimą jai ramybės nedavusį pavydą savo seseriai, o Zara išsigelbėja nuo seksualinės prievartos sukelto nusivylimo pasauliu.

Spalio 23 d. 18:00 val. – latvių tragikomedija „Ram tad drylia oilia!“, režisieriai: Māris Putniņš, Jānis Cimermanis (Latvija, 2014).

Metai iš metų pagyvenę globos namų pacientai jaučiasi apleisti ir niekam nereikalingi. Bet staiga jų galvose lyg žaibas nušvinta beprotiška mintis. Norėdami išgelbėti šalį nuo finansinės krizės ir prasmingiau nugyventi paskutiniuosius savo gyvenimo metus, jie nutaria atsisakyti pensijų ir įsirašyti į savanorių būrio gretas. Senjorams puikiai sekasi įgyvendinti savo planą ir tuomet prasideda tikri nuotykiai.

Kino klubą rasite Vilniuje, Vasario 16-osios g. 8. Durų kodas: 15.

Visi renginiai nemokami.

Nuotraukoje - filmo "Ekskursantė" kadras.

Komentarai