Apie krizę kine – stambiausioje Baltijos šalių konferencijoje

Rengėjų inf.
2014 rugsėjo 15 d.

Rugsėjo 19–20 dienomis Vilniuje rengiama didžiausia iki šiol Baltijos šalyse konferencija, skirta kinui ir vizualioms medijoms, „Krizė kine ir vizualinėse medijose“. Joje pranešimus skaitys 38 mokslininkai iš 3 žemynų, 13 šalių, 25 institucijų, kurių darbai kino, medijų ir vaizdo kultūros tematika yra plačiai žinomi akademiniame pasaulyje. Renginyje dalyvaus ir kino industrijos atstovų praktikų.

Pagrindinės renginio, kurį organizuoja Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF) Kūrybinių medijų institutas, pranešėjos bus pasauliniame kino tyrimų lauke žinomos mokslininkės, profesorės iš Jungtinės Karalystės bei Airijos – Dina Iordanova, Ewa Mazierska ir Diane Negra, – kurios konferencijoje pristatys naujausius savo tyrimus.

„Nors krizės, ypač ekonominės ir politinės, problematika nuo 2008-ųjų dažnai eskaluojama Lietuvos medijose, o krizė tampa nuolatinė mūsų būsena, mokslo renginių, darbų šia tematika nėra daug. Atvykstantys pranešėjai gilinsis į įvairias vizualias medijas, tokias kaip fotografija, žaidimai, videomenas, televizija ir kinas ir jas  analizuos socialiniu, politiniu, estetiniu, filosofiniu pjūviais, o savo įžvalgas grįs Tolimųjų ir Artimųjų Rytų, Amerikos ir Europos fenomenų analizėmis,“ – teigė konferencijos organizatorė VU KF Kūrybinių medijų instituto vadovė doc. dr. Renata Šukaitytė. 

Centrinio Lankašyro universiteto Žurnalistikos ir skaitmeninės komunikacijos mokyklos profesorė Ewa Mazierska, remdamasi pasirinktais filmais, skaitys pranešimą apie neoliberalizmo krizę ir jos sąlygotą skolos sampratą. Įsigilinusi į socialinę, politinę ir ekonominę realybę, mokslininkė prieis prie išvados, kad skola gali būti mirtina ir kad valstybės bei individai bet kokiomis priemonėmis turėtų jos vengti.  

Škotijoje esančio Šv. Andriaus universiteto Kino studijų centro įkūrėja profesorė Dina Iordanova konferencijoje „Krizė kine ir vizualinėse medijose“ pristatys tyrimą apie vyresnio amžiaus žmonių krizės reprezentacijas kine. Pagrindine prielaida tyrimui profesorė laiko tezę, kad 1989 m. suaugusiųjų karta pokomunistiniu laikotarpiu patiria identiteto krizę, etninius konfliktus ir katastrofas.  

Dublino universiteto koledžo kino studijų profesorė Diane Negra nagrinės ekstremalių oro sąlygų reprezentacijas kine, socialiniuose tinkluose, žaidimuose ir kitose medijose. D. Negra tvirtina, kad šios reprezentacijos, į kurias įtraukiamos auditorijos reakcijos, oficialūs tarnybų pranešimai, tampa politiškos.  

Kitas garsus konferencijos svečias  – Lietuvos kino centro pakviestas režisierius bei prodiuseris Arashas T. Riahi, kuris Lietuvoje pristatys naujausią savo filmą „Everyday Rebellion“ (2014). Šiame filme – interaktyviame medijų projekte – nagrinėjant taikiųjų protestų reikšmę ir poveikį, aiškinamasi, ką bendro turi judėjimas „Okupuok Wallstreetą“ ir Arabų pavasaris, ar yra sąsajų tarp Irano demokratinio judėjimo ir Sirijos taikiųjų protestų ir ar galima rasti ryšį tarp skandalingojo „Femen“ judėjimo Ukrainoje ir islamo kultūros Egipte. Režisierius dalyvaus savo filmo peržiūroje, kuri vyks Šiuolaikinio meno centro kino salėje rugsėjo 19 d. 17.30 val., ir diskusijoje po jos. 

VU Komunikacijos fakulteto partneriai: Šiuolaikinis meno centras ir Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos. Konferencijos rėmėjai – VU Komunikacijos fakultetas ir Lietuvos mokslo taryba. Konferencija  rugsėjo 19 d. prasidės VU Teatro salėje (Universiteto g. 3), o rugsėjo 20 d. bus tęsiama Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 3). 

Su konferencijos programa susipažinti galima svetainėje adresu http://www.filmconference.kf.vu.lt/

Nuotraukoje – Igno Jonyno filmo “Lošėjas” kadras (organizatorių archyvo nuotr.)

Komentarai