Lietuvos kino paveldas grįžta valstybei

LKC inf.
2014 rugsėjo 30 d.

Lietuvos kino centras pasirašė susitarimus su UAB „Lietuvos kino studija“ dėl turtinių autorių teisių ir gretutinių teisių į nacionalinius filmus ir audiovizualinius kūrinius, sukurtus nuo 1940-ųjų iki 2004-ųjų, perėmimo.

Valstybei perduotos 81 animacinio, 849 dokumentinių, 80  vaidybinių, 185 užsakomųjų filmų bei kino metraščių „Tarybų Lietuva“ ir „Lietuvos kronika“ autorių ir gretutinės teisės. Taip pat perduotos 1409 audiovizualinių kūrinių laikmenos, šiuo metu saugomos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos archyve.

Visų kūrinių, kurių teisės turimos, sąrašą bus galima rasti Lietuvos kino centro interneto svetainėje, o dėl teisės rodyti ar kitaip juos naudoti nuo šiol reikia kreiptis į LKC.

„Viena iš Lietuvos kino centro funkcijų – dalyvauti šalies kino paveldo išsaugojimo ir sklaidos darbuose. Per porą metų LKC iniciatyva jau įsigytos 15 reikšmingų Lietuvos kino istorijai vaidybinių filmų, kurie saugomi užsienio archyvuose, kopijos. Labai svarbus šiame kontekste buvo ir susitarimas su Lietuvos kino studija. Dabar turime sąlygas kompleksiškai planuoti darbus, siekiant, kad kino paveldas būtų prieinamas tyrėjams ir visuomenei. Bendradarbiaudami su Lietuvos archyvais, kino istorikais ir pasitelkdami skaitmeninimo technologijas jau artimiausiu metu ketiname pristatyti auditorijai keletą restauruotų kino filmų“, – sako R. Kvietkauskas. 

 

Komentarai