Jubiliejinis festivalis „Sidabrinės gervės naktys“ atliko ir kultūrinę, ir ekologinę misiją

LiKA ir GIA inf.
2014 spalio 15 d.

Penktą kartą Lietuvoje įvykęs vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys”, pasibaigus maršrutui, apžvelgia rezultatus. Iš viso šiltuoju sezonu festivalis apvažiavo 48 miestus ir miestelius, naujausius ir įdomiausius lietuviškus filmus festivalio metu pasižiūrėjo apie 30 tūkstančių žiūrovų. Jie galėjo ne tik pasimėgauti kultūrine programa, bet ir atsikratyti nenaudojama buitine technika bei elektronika.

Šiemet festivalio programoje per Lietuvą keliavo 5 didieji vaidybiniai, 3 trumpametražiai, 2 dokumentiniai ir 8 animaciniai filmai.

Žiūrovai galėjo pamatyti tokius Lietuvos kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ prizininkus ar nominantus kaip „Santa“ (rež. Marius Ivaškevičius), „Nesamasis laikas“ (rež. Mykolas Vildžiūnas), „Vardas tamsoje“ (rež. Agnė Marcinkevičiūtė), „Anglijos karalienė pagrobė mano tėvus“ (rež. Ernestas Jankauskas), „Lituanicos paslaptis“ (rež. Remigijus Sabulis), „Neeuklidinė geometrija“ (rež. Skirmanta Jakaitė, Solveiga Masteikaitė) ir „Kai auga medis“ (rež. Birutė Sodeikaitė).

Kino vakarus po atviru dangumi vedė garsūs šalies aktoriai: Andrius Bialobžeskis, Kristina Savickytė-Damanskienė, Justė Zinkevičiūtė ir Aušra Štukytė.

„Šių metų „Sidabrinės gervės naktų“ naujiena buvo ta, kad festivalis įgavo ne tik kino plėtros funkciją, bet ir atliko svarbią edukologinę ir ekologinę misiją. Susivienijo dvi organizacijos – Lietuvių kino akademija (LiKA), rengianti festivalį „Sidabrinės gervės naktys“ ir Gamintojų ir importuotojų asociacija (GIA), rengianti projektą „Mes rūšiuojam“. Jų iniciatyva visuose kino renginiuose žmonės buvo skatinami priduoti nenaudojamą buitinę techniką, elektroniką ir baterijas“, - pasakojo LiKA direktorė Lina Buzelytė.

„Kartu su lietuvišku kinu vykome į įvairias seniūnijas, arčiau namų, kad žmonėms rūšiuoti atliekas būtų patogiau, o į gamtą patektų kuo mažiau pavojingų medžiagų. Už atliekų rūšiavimą miestų ir rajonų gyventojai buvo skatinami įvairiais prizais kino seansų metu. Akcijos įkvėpti daugelis atsikratė senais televizoriais, vyryklėmis, šaldytuvais, senomis baterijomis, o Utenos apskrityje – ir gana unikaliu inventoriumi – žaidimo automatais, - pasakojo GIA vadovas Alfredas Skinulis. - Penkioms seniūnijoms, kuriose buvo surinkta daugiausia atliekų, nusprendėme skirti didžiuosius prizus. O vienai iš jų, tapusiai atliekų rinkimo lydere, skirsime projekto specialųjį prizą – vaikų žaidimo aikštelę. Laimėtoją paskelbsime iki spalio 31 dienos.“ 

Akciją vykdžiusio Atliekų tvarkymo centro (ATC) duomenimis, kartu su festivaliu „Sidabrinės gervės naktys“ buvo aplankytos 53 savivaldybės, 493 seniūnijos.

„Iš viso skaičiuojame daugiau nei 500 aplankytų vietų, t.y. į keletą seniūnijų vykome net kelis kartus, - teigė ATC direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius. – Iš viso buvo surinkta apytiksliai tiek, kiek ir planuota – daugiau kaip 250 tonų, kurios buvo iškeistos į kino festivalio kvietimus ir kitus prizus. Sunkus ir intensyvus darbas padarytas, o jo rezultatai džiugina.“

„Sidabrinės gervės naktų“ organizatoriai dėkoja festivalio partneriams ir dalyviams už visuomeniškumą ir nuoširdų dėmesį.

 

Komentarai