Vilniaus moksleiviai rinko geriausius filmus vaikams ir jaunimui

Festivalio inf.
2014 spalio 15 d.

Vilniuje įsibėgėja 9-asis tarptautinis Vilniaus vaikų ir jaunimo filmų festivalis, kurio atidarymo dieną sekmės iš kino ekrano linkėjo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, mintimis apie šių laikų herojus dalinosi aktorius Dominykas Vaitiekūnas, muzikantas Viktoras Diawara, TV laidų vedėja Beata Nicholson. Atidarymo filmą pusei tūkstančio Vilniaus miesto bei rajono moksleivių dovanojo LR Švietimo ir mokslo ministerija.

Šiųmetinio kino festivalio akiratyje – herojai, atkakliai siekiantys to, kuo tiki jų širdys. Todėl  ir dokumentiis prancūzų režisieriaus Pascal Plisson atidarymo filmas „Pakeliui į mokyklą“ pasakojo apie tikrus, neišgavotus, herojus. Dažnai pamirštame kokie laimingi esame, kad galime lankyti mokyklą. Kai kuriuose pasaulio kraštuose kelias į mokyklą prilygsta sunkiai įveikiamam kliūčių ruožui, o žinios – pačiai saldžiausiai pergalei. Kiekvieną rytą, kartais net rizikuodami savo gyvybėmis, vaikai leidžiasi į didvyrišką kelionę žinių link. Šie moksleiviai yra savo gyvenimo istorijų didvyriai.

Šiais metais  Vilniaus tarptautiniame vaikų ir jaunimo filmų festivalyje dirbo net penkios žiuri komisijos. Jų sprendimu du prizus pelnė filmai iš Brazilijos. Filmams iš Latvijos, Nyderlandų, Švedijos ir  Austrijos taip pat atiteko geriausių filmų atskirose amžiaus kategorijose apdovanojimai.

Žiūroviškiausiu festivalio filmu pripažinta režisierės ir scenaristės Rosane Svartman juosta „Taina – Amazonės Legenda“  (Brazilija, 2013). Mažieji smalsiai sekė Tainos, jaunosios karės ir jos draugų nuotykius.

„7 +“ kategorijos filmus vertino Vilniaus merginų pop grupės „Hey Only“ narės, kurios geriausiu išrinko filmą „Finas“ (rež. Frans Weisz, Nyderlandai). „Gyvenimas be svajonių - kaip sodas be rožių“, - sako vienas filmo herojų. Meginos pritaria šiai minčiai ir antrina, jog filme primenama, jog svajoti gyvenime yra tiesiog būtina, nes svajonės išlaisvina ir leidžia geriau pažinti save. O svarbiausia -  skatina būti kitokiu nei visi, tikėti tuo, ką tu darai.

„10 +“ kategorijos filmus vertino Vilniaus Žvėryno gimnazijos 7 E klasės moksleiviai. Karštų diskusijų metu apdovanojimus jie skyrė net dviems filmams. Moksleivių nuomone,  režisieriaus Karzan Kader filmas “Bekas“ (Švedija) vertas apdovanojimo „už pozityvumą, neišsenkančią vaizduotę ir fantaziją, įkvėpiančią drąsiai spręsti realias problemas“. Specialų prizą septintokai skyrė filmui „Tavo grožis nevertas nieko“ (rež. Hüseyin Tabak, Austrija) už „emocionalią istoriją, verčiančią susimąstyti apie filme keliamas problemas“.

„14+“ kategorijos filmai „pateko“ į Vilniaus Žirmūnų gimnazijos bei Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos moksleivių rankas. Jie geriausiu filmu pripažino brazilų režisieriaus Fellipe Barbosa debiutinį filmą „Casa Grande“. „Aš geru filmu vadinu tą, kuriame galiu suprasti pagrindinį veikėją, jame matau save. Šiame filme pagrindinis aktorius yra paprastas, „eilinis” paauglys, turbūt todėl ir buvo nesunku jį suprasti, kartu išgyventi problemas. Filme kalbama aktualiomis jaunimui temomis (meilė, santykiai su šeimos nariais, draugais ir pan.). Reikėtų paminėti ir juostos vizualinę pusę. Operatoriaus darbas buvo puikus: kameros judesys nebuvo dinamiškas, bet pats filmo lėtumas nekėlė nuobodulio, atvirkščiai - filmas prabėgo nepastebimai greitai. Spalvų paletė, dailininko darbas bei kadrų kompozicijos „pagardino“ žiūrėjimą. Pagrindinis veikėjas - vaikinas, kuris nori daug ką išbandyti, suprasti ir, galiausiai, supratęs, įgyvendinti. Mažos detalės istoriją padaro gyvesnę, priverčia nusišypsoti, jos išlieka atminty, kaip, kad ši citata: “Mano damos plaukai kaip gitaros styga: ištempi - tiesūs, atleidi - susiraito” – įspūdžiais po fimo „Casa Grande“ dalinasi viena komisijos narių Eglė Mameniškytė.

Kino profesionalų žiuri devintajame tarptautiniame vaikų ir jaunimo festivalyje atstovavo prodiuserė Živilė Gallego bei režisierius Justinas Krisiūnas. Jie geriausio filmo prizą skyrė latvių filmui „Mama, aš tave myliu“, Rež. Janis Nords, Latvija. „Jautriai režisuotas uždaro berniuko kasdieninis emocinis gyvenimas, kelias į savo klaidų pripažinimą ir atgailą, atšalusių santykių su mama kūrimas užburia savo paprastumu ir jausmu, kad ši šeima gyvena šalia mūsų. Nuostabi pagrindinio aktoriaus vaidyba leidžia mums pažvelgti į gyvenimą mažo berniuko akimis ir nuspalvina visa emocijų gama. Puikus operatoriaus darbas leidžia pajusti rudens dvelksmą Rygos gatvėse. Filmas ne tik įsileidžia mus lyg pro rakto skylutę pažinti vienos šeimos gyvenimą, bet ir parodo, kaip dėmesio ir laiko stoka gali sugriauti mylinčių žmonių pasitikėjimą ir kokį kelią tenka nukeliauti siekiant jį susigrąžinti“, - sako Živilė Gallego.

Būsimų profesionalų - studentų žiuri atstovavo Lietuvos Edukologijos Universiteto ketvirto kurso teatro ir kino pedagogikos specialybės studentai Ieva Giniotytė ir Justas Galinis bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Teatro ir kino fakulteto kino vadybos specialybės ketvirtakursė Klementina Remeikaitė. Jie savo balsus ir pagrindinį prizą atidavė filmui  „Tavo grožis nevertas nieko“ (rež. Hüseyin Tabak, Austrija). Pasak komisijos, šioje juostoje pateikiamas aiškus vaiko pasaulio suvokimas. Dėl rodomų problemų, jų aiškumo, aktualumo ir sprendimo šis filmas puikiai tinka vaikų edukacijai.

Tarptautinis Vilniaus vaikų ir jaunimo filmų festivalis vyks iki spalio 19 d. kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“, po to keliaus į Kauną, Šiaulius, Uteną, Mažeikius. 

Nepraleiskite progos pamatyti konkursinių filmų pakartojimus kino teatre „Pasaka“:

spalio 17 d. 14.00 val. festivalio uždarymo filmas „Finas“, Rež. Frans Weisz, Nyderlandai (filmas garsinamas). 

Spalio 18 d. 14.30 val. „Tavo grožis nevertas nieko“, Rež. Hüseyin Tabak, Austrija (filmas titruojamas).

Spalio 18 d. 17.15 val. „Casa Grande“, Rež. Fellipe Barbosa, Brazilija (filmas titruojamas).

Spalio 19 d. 13.00 val. „Mama, aš tave myliu“, Rež. Janis Nords, Latvija (filmas titruojamas).

Komentarai