Paskelbti 2014 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai

LR Kultūros ministerijos inf.
2014 gruodžio 10 d.

Nacionalinė premija už viso gyvenimo nuopelnus paskirta aktoriui Regimantui Adomaičiui, sukūrusiam legendinius vaidmenis teatre ir kine.

Rašytojas Jakovas Grigorijus Kanovičius Nacionaline premija apdovanotas už humanistinių vertybių sklaidą literatūroje, už istorinės atminties jautrumą.

Nacionalinę premiją už miesto ir gamtos darną architektūroje pelnė architektas Rolandas Palekas. Fotomenininkas Algirdas Šeškus apdovanotas už originalią šiuolaikinės fotografijos socialumo ir estetikos jungtį.

Už aktyvų šiuolaikinio literatūros proceso formavimą ir kritinį vertinimą Nacionaline premija įvertintas rašytojas ir literatūros kritikas Eimutis Valentinas Sventickas. Aktorė Nelė Savičenko Nacionaline premija apdovanota už iškilius moterų vaidmenis, už ištikimybę teatro menui.

„Naujos sudėties ir naujo pirmininko vadovaujamos komisijos užduotis yra atsakinga ir svarbi, nes ji šiandien turėjo nuspręsti ir įvardinti tuos asmenis, kuriems tenka ne tik garbė, bet ir pareiga mūsų Lietuvos visuomenę motyvuoti gyventi aukščiausių vertybių pagrindu. Visų kandidatų nuopelnai kultūrai yra didžiuliai ir visi yra verti nacionalinės premijos, tad dėkoju komisijos pirmininkui ir nariams už sunkų darbą atrenkant geriausius iš labiausiai premijos vertų, kurių indėlis į mūsų valstybės kūrimą yra neįkainojamas ir sektinas kaip gražiausias pavyzdys, stiprios ir kuriančios visuomenės pagrindas, kuris veda Lietuvą kultūringos, pilietinės, darnios ir augančios valstybės keliu“, – sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos, kuriai vadovauja filosofas Leonidas Donskis, nariai yra kompozitorius ir dirigentas Vaclovas Augustinas, teatro ir kino aktorius Juozas Budraitis, literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė, dirigentas Juozapas Domarkas, architektė urbanistė, architektūrologė Jūratė Jurevičienė, teatro režisierius Oskaras Koršunovas, literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, skulptorius ir filmų kūrėjas Deimantas Virgilijus Narkevičius, skulptorius Arūnas Sakalauskas ir fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas.

„Antrindamas ministrui apie didžiulę atsakomybę ir garbę, kurią patiria kultūros žmonės, nominuoti ir pagerbti šia premija, noriu pasakyti, kad ir komisijos nariams tenka didžiulis pasitikėjimo mandatas – mūsų rankose yra balsavimas dėl Lietuvos kultūrai ypač nusipelniusių žmonių, bet sykiu tenka didžiulė privilegija pabūti tam tikroje debatų erdvėje, susivokti mūsų situacijoje, kur mes esame kaip šalis, Europos Sąjungos valstybė. Debatai buvo prasmingi, gilūs“, – pažymėjo komisijos pirmininkas prof. L. Donskis. Pasak jo, komisijos nariai sutarė dėl to, kad premija negali būti teikiama  vien tik talentingiems, iškiliems meno ir kultūros veikėjams – ji yra teikiama tiems žmonėms, be kurių mes neįsivaizduojame dabarties Lietuvos.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų 7 metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius, viena premija taip pat gal būti skiriama už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną.

Premijas įteiks Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vasario 16-osios proga.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis - 104 tūkst. litų.

Komentarai